Joi,
26.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Parohia Evanghelica despre Colegiul Agricol: noi am notificat Primaria de acum 11 luni ca nu prelungim contractul

În iulie 2014 a fost trimisă o primă adresă oficială referitoarea la faptul că Parohia Evanghelică intenționează să nu mai prelungească închirierea clădirii de pe strada Banatului pentru Colegiul Agricol. În august 2014 a fost trimisă o nouă adresă, în paralel cu discuțiile purtate cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, cei ai Liceului de Artă și ai Colegiului ”Samuel von Brukenthal”, referitoare la extinderea acestuia din urmă în spațiile acum ocupate de Liceul de Artă. Iar reprezentanții Artelor și-au dat un acord de principiu pentru acest scenariu, acord care să fie folosit de reprezentanții Primăriei, pentru a fi mutați în clădirea de pe strada Banatului, folosită acum de Colegiul Agricol. Sunt câteva din declarațiile date de prim-preotul Parohiei Evanghelice Sibiu, Kilian Dörr (foto), pentru Turnul Sfatului.

Declarațiile lui vin în contextul în care atât conducerea Primăriei Sibiu, cât și cea a Colegiului Agricol se declară ”surprinse” și susțin că ”abia acum” află de situație. ”Noi avem adresele respective, cu numere de înregistrate. Au fost transmise către Serviciul Școli din cadrul Primăriei. Acum, noi ce să facem dacă nu comunică între ei? Iar toată această discuție nu este nouă, este de când a fost acel prim scandal, cu ieșiri în stradă ale Liceului de Artă. De atunci discutăm despre extinderea Colegiului Brukenthal. Discutăm cu toți cei interesați și, încă o dată subliniem, noi nu luăm aceste spații învățământului sibian, ci le menținem în acest scop. Și ce primim în schimb? Nu mulțumiri, ci felurite acuzații”, declară prim-preotul Kilian Dörr. El spune că Parohia pe care o conduce a fost contactată de reprezentanții unui lanț hotelier internațional, imediat după primele discuții care au apărut în spațiul public referitoare la situația clădirilor deținute de evanghelici. ”Am discutat la nivel de Parohie și am hotărât că aceste spații le menținem pentru învățământ. Am primit oferte extrem de substanțiale pentru închirierea acestor clădiri. Dar nu le-am luat în considerare, le-am refuzat, în condițiile în care noi pentru clădirea Colegiului Agricol încasăm doar 15% din chirie (aprox. 345 de lei pe lună – n.r.), restul de 85% îl lăsăm administrației locale pentru întreținerea spațiilor de învățământ. La fel facem și în cazul altor clădiri. Măcar pentru acest lucru consideram că meritam un «mulțumesc» și nu tot acest scandal, în care elevii sunt îndemnați să iasă la proteste”, mai arată Dörr.

”Nu suntem autiști”

În cursul zilei de marți, Kilian Dörr s-a întâlnit cu primarul interimar Astrid Fodor, pentru a discuta despre situația Colegiului Agricol. ”A fost o discuție preliminară. În aceste discuții, noi pornim de la notificările trimise încă de anul trecut, potrivit cărora nu dorim să prelungim contractul de închiriere pentru Colegiul Agricol. Dar nu suntem autiști (referitor la problemele logistice și așa mai departe invocate în legătură cu mutarea «din scurt» a Colegiului – n.r.). Doar că noi aceste discuții le-am avut și acum câțiva ani, când s-a pus public pentru prima dată mutarea Liceului de Artă. Să zicem că mai prelungim contractul pentru Colegiul Agricol cu încă un an. De unde știm că aceleași discuții nu vor apărea și peste un an? Noi dorim să rezolvăm lucrurile în liniște, dar în același timp dorim să rezolvăm situația Colegiului «Samuel von Brukenthal», unde, până la urmă, 95% dintre elevi sunt români, deci nu vorbim strict de interesul comunității germane. Noi vom discuta în continuare cu reprezentanții Primăriei”, asigură prim-preotul Kilian Dörr.

Referitor la faptul că în cazul Liceului de Artă, contractul expiră doar în 2017, prim-preotul amintește de acordul de principiu dat de reprezentanții acestui liceu. Clădirea în care funcționează a fost retrocedată și predată Parohiei Evanghelice în 2012. Potrivit legii, în primii cinci ani de la retrocedarea unui astfel de spațiu, proprietarii nu au voie să îi modifice destinația. ”Dar noi tot pentru învățământ vrem să menținem această clădire. Deci nu e vorba de nicio schimbare de destinație”, mai arată Kilian Dörr.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Liceului de Artă din Sibiu au arătat pentru Turnul Sfatului că - pentru ei - clădirea de pe strada Banatului este mai convenabilă decât actualul spațiu de pe strada Alexandru Odobescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

vik

Acum 7 ani

dar de ce Romania in 50 de ani de comunism nu a fost in stare sa construiasca scoli, spitale etc ci sa complacut in situatia aceasta?
Raspunde

@@@@

Acum 7 ani

Si uite asa analfabet(ul)e sibienii tot slugi au ramas in veacul vecilor. Iar \"iasovenii\" au putut sa cumpere un liceu si un spital sa construiasca un nou liceu sportiv si sa rada de \"Mioara si cioara \" trista de pe Cibin Asta e mai tare ca tot culoarul CFR , aqua parcurile , multiplexurile si deconcentratele tale analfabeteeeeee !
Raspunde

INSPECTORATUL SA FACA SESIZARE PENALA

Acum 7 ani

TOCMAI : A construit România . Nicidecum BISERICA EVNAGHELICA SI nici Grupul etnic German in cei 3 ani in care au stapânit in România. Biserica Evanghelica nu a fost proprietar!!!!! A colaborat cu Germania Hitlerista!!!Sa se verifice Cartea funciara . Sa se cera nulitatea absoluta a actelor false !! Modul de operare de la Timisoara, Bucuresti etc a fost aplicat si la Sibiu. ISJ Sibiu, Consiliul Judetean, Ministerul Educatiei sa faca ESIZARE PENALA !!!!
Raspunde

INSPECTORATUL SA FACA SESIZARE PENALA II

Acum 7 ani

Nu au nici o calitate reprezentantii Liceului de arta. Liceul de Arta a fost FURAT efectiv de catre Biserica Evanghelica. Vezi:CF DIN 1936 Proprietarul acestui liceu inclusiv pe teren a fost orasul SIBIU. Dupa 1989 proprietar este Minsterul Educatiei si a fost dat in adminisitrarea Inspectoratului Scolar Sibiu. Asadar, care reprezentanti s-au exprimat ????
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Evul Mediu (si profitorii sai) .Dintiate cultele imobiliare.
Raspunde

LAURA

Acum 7 ani

Când ajungi să recunoşti în tine însuţi omul care eşti cu adevărat, îţi dai seama şi că \"mediul\" nu te va mai condiţiona niciodată, ba, dimpotrivă, că tu vei fi de acum înainte cel care va determina ce se întâmplă în jurul tău. Nici măcar nu e nevoie să părăseşti locul unde te afli, fiindcă forţa care s-a deşteptat în tine şi care se degajă din tine va transforma totul în preajma ta, astfel încât vei crea condiţii noi în contextul vechi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la *** luaracenter***
Raspunde

robert

Acum 7 ani

bai oaie penala ,analfabet esti tu cu cine tea educat ,bai problema liceului este una simpla ,sunt o gramada de cladiri goale pe calea dumbravi dupa desfintarea scolilor militare ,dar voi saminta de scandal o tot tineti precum cucu cintecu ,bai cladirile de care va tot vaitati ca vor fi redestinate tot elevilor vor fi destinate ,dar ce se intimpla cu poligonu plin de balari [calea poplaci ]destinat proiectului noului spital de urgenta regional ,cel cechi de 300 de ani find impropiu in mijlocu orasului ,in acesta din urma se poate face un campus universitar destinat facultati de medicina ,bai relicva comunista sasi sunt pe cale de disparitie precum capra neagra din munti patriei ,va lasat pe un morman de aur ,si si-au luat drumul occidentului [germania ] dar armata este a poporului si platita din bani nostri a tuturor platitorilor de taxe si impozite din sibiu si judet ,de ce baga strimbe s-a nu se construiasca marele proiect destinat sibienilor si la inca vreo 3-4 judete limitrofe ,sibiu pina s-a veniti voi comunistilor la putere [47 ] era un brand medical de talie europeana ,si acum vine nweica nimeni printre care te numeri si tu sifon alterat si ANALfabet cu multe diplome universitare si ne clasificati spitalele din sibiu ,mars la tine in vagauna retard mintal,o intrebare de stadionu de 50 000 locuri si sala polivalenta de 10 000 locuri cind va apucati ,nu de alta dar sibiu merita s-a fie nominlizat la o viitoare competitie europeana [baschet ,fotbal ,hambal ] la acest sport din urma find pioneri in tara ,cind tot sasi huliti au jucat primu meci de handbal in romania ,nu de alta dar s-a fim pregatiti de a organiza o asemenea competitie ,sibiu o merita din plin ,eu cind eram elev mergeam pe jos vreo 4-5 km la scoala si nu ma mai plingeam de picioare ,putin sport nu strica ajuta la sanatate si bai sifonel desconspitat mai dute pe la munca nu lipitoare la bani publici ,mars in cocina ,ANALfabetule
Raspunde

@natangule

Acum 7 ani

Lasa mei deconcentratele , handbalul si spitalul regional ...aici e vorba de altceva Iar exemplul a fost clar De ce la Brasov in zece ani primaria a putut sa rascumpere doua licee si un spital( maternitatea) de la aceiasi Biserica Evanghelica iar Sibiul s-a tinut dor de finantat parangheliile lui Chiriac? Simplu fiindca sunteti neam de sluga si asa va trateaza sasalaii vostri Nu ajunge sa te muti in casa sasilor ca sa te trateze egal Uite in Brasov s a intamplat acum 500 de ani si tot exista interpretari , dara mi -te ciobanii din Marginime care abia acum invata ce este apa calda Mai aveti 450 de ani Pana atunci tot sluga sasilor ramaneti
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 7 ani

Retrocedarile s-au facut si se fac dupa ureche, din pacate. Adica in mod iresponsabil si neserios, in majoritatea cazurilor, abuziv.
Raspunde

Vicent

Acum 7 ani

Si uite asa isi arata nemtalaii dispretul pentru noi. In frunte cu seful lor Johann. De cand biserica evanghelica dicteaza in problem de educatie in Romania. Eu as desfiinta liceul Bruckenthal. Si asa 85% din absolventi parasesc Romania. Tara nu se foloseste mai deloc de ei.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

9, știi tu ceva de abuziv, dar nu că li s-a dat ci că li s-a luat.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

8, nu stiu situatia din Braşov, dar mă simt dator să-ţi dau dreptate, de data asta, problema e că primaria trebuia să cumpere acele imobile şi nu să continue să plătească chirii. Dacă braşovenii au reuşit asta, chapeau!
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Probabil că \"guvernarea\" germană de la Sibiu îşi arată limitele. Cred că e cazul să luăm de bun de la ei ce e de luat, dar se pare că a sosit momentul să trecem la alt nivel. Din păcate, nu apare nimic serios în peisaj.
Raspunde

Mitica

Acum 7 ani

Uite asa cinci sasi isi bat joc de sibieni, ba ii mai pune sa invete si limba lor si prostalai si idau copii la scolile lo ca sa se perpetueze limba sisa ne duca copii din tara. Prosti mai suntem. Si eu sunt unul dintre prosti
Raspunde

@11

Acum 7 ani

La Brasov mai sunt discutii cu muzeul de arta , dar in prima urgenta au fost doua licee si Maternitatea Acum negociaza pentru Muzeu Poate a fost mai toleranta Biserica Evanghelica din Brasov dar eu stiu sigur ca aici au asteptat pt Liceul Sportiv sa construiasca Primaria alt spatiu si acolo au mutat Honterus Oricum faza cu fonduri europene e un bluf Nu poate accesa scoala fonduri europene pt investitii daca NU ESTE PROPRIETARA pe spatiu Regula este ff clara si incepand din 2008 nu exista derogari. Acesta este motivul pt care Centrul Vechi al Brasovului s-a dezvoltat haotic si pas cu pas fat de renovarea Sibiului care s-a facut inainte de 2007 unitar Asa ca nu mai credeti tot ce va vand ziarele fara sa le \"mestecati \" asa un pic.
Raspunde

Albu

Acum 7 ani

Sibienii mei cu vechi obiceiuri nationaliste (vezi scorurile obtinute aici in trecut de PRM) isi dau iarasi in petec. Ce conteaza ca orasul asta a fost cladit si locuit de sasi secole de-a randul? Ce conteaza ca pana in secolul XX ei reprezentau 75-80% din populatia orasului? 45 de ani de comunism si 25 de post-comunism ne dau dreptul sa ne pretindem stapani pe bunurile sasilor. Asta ca sa nu mai vorbim despre cum ajunsese orasul sa arate in 2000, dupa ce doar romanii l-au condus. Nu va convine, domnilor, ca sunteti de fapt chiriasi in casa altora? Plecati in alta parte. E chiar atat de simplu! Vreti liceu agricol in mijlocul unui oras, vreti sa impuneti voi unui proprietar ce, pe cine si pe cati bani cazeaza? Haideti sa facem un simplu exercitiu de imaginatie, dragi nationalisti: imaginati-va ca aveti o casa in care s-au mutat cu de-a sila niste tigani, platindu-va o chirie modica. V-ar conveni situatia?
Raspunde

@Albu

Acum 7 ani

Ca tu oi fi pui de liberal sau democrat. Tu si ai tai ati pupat secera si ciocanul la fel ca noi. dupa revolutie s-au dat toti anticomunisti. Majoritatea sasilor au vrut sa crape pentru hitler si patria muma => criminali de razboi in frunte cu popimea lor reprezentativa . Acelasi lucru si in cazul bozgorimii. Deci nema retrocedari........ Primaria avea obligatia sa rascumpere aceste cladiri de interes local nu sa indatoreze orasul pe zeci de ani la banci pt obiective tembele (aeroport, robotei pt tevi, corturi la suprapet si altele)
Raspunde

brancusi

Acum 7 ani

V-am lasat saraci si prosti...v-am gasit si mai saraci si mai prosti !!!
Raspunde

Fritz

Acum 7 ani

...pt @ 14 - mitica ai dreptate , dar asa e daca vrei sa fi snob !
Raspunde

Albu

Acum 7 ani

@17, uite unul care s-a simtit cu musca pe caciula. Multumesc ca imi servesti perfect drept exemplu. Asadar: e foarte interesant ca imediat m-ai incadrat intr-o categorie, cand, vai tie, eu, roman fiind, nu stiu decat cateva cuvinte in germana (spre rusinea mea). De asta zic, urmareste-ti mai intai ingustimea campului vizual si a mintii inainte sa te pronunti pe teme pe care, evident, nu le intelegi.
Raspunde

Albu

Acum 7 ani

Si as mai spune ceva si despre \"falnicul\" Fritz. Cum se pronunta el despre snobismul de a invata limba germana, cand el nu stapaneste macar nici limba romana. \"Sa fi\", serios, asa s-o scrie?!
Raspunde

@18

Acum 7 ani

da, da sunetm aici in tara naostra!!!!asa prosti si saraci de ce vin altii sa IA !!nu sa DEA!! Merga la ei ca au luat destul de la prosti . Ori nu suporta ca ne-am desteptat cumva???? si ca le putem spune (elegant) : ba pe-a mă-tii??
Raspunde

ha ha

Acum 7 ani

mai dai in masa pe tractoristii aia de la agricol....ce le trebuie liceu in centru?undeva pe camp sa fie cu parcare mare pt tractoare sau mai bine langa o ferma agricola....se poate extinde facultatea acolo,sau o firma it,sau complex hotelier de lux....numai tzaranoii de la agricol sa dispara...
Raspunde

@22

Acum 7 ani

dovada k suntezi prosti este commentul tau...altfel nu intrebai....pai pe prosti ii prostesti cum vrei k s prosti....si daca sunt prosti mai sunt si saraci pt k asa le place sa fie sclavi,iobagi si sa ia m (ue)
Raspunde

Oripilat

Acum 7 ani

Ati/am vrut o minoritate la conducerea orasului, au avut o reclama care nu era meritata, Acum cand nevedem in ipostaza de chiriasi in propriile case si evacuati pentru simplu motiv ca minoritatea vrea sa se extinda... Mi-e rusine ca am masina nemteasca, mi-e scarba de fariseismul lor, iar BISERICA... Biserica sa ma dea afara cu aproape 600 elevi, cu impact pentru mii de sibieni ... pentru ca poate! RUSINE!!! NU SUNTETI BISERICA, NICI PE DEPARTE VREO LEGATURA CU EVANGHELIA!!! DATI ROBA JOS SI DECLARA-TE AFACERIST SI PROFITOR. RUSINE!!
Raspunde

DAN

Acum 7 ani

Nu cred ca va dura mult si aceasta BISERICA EVANGHELICA va face obiectul DNA-ului si vor avea o conducere dupa gratii. TOT ORASUL E CONSTERNAT. Pe unde mergi toata lumea ii blameaza, au ajuns un mare buboi al orasului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus