Sâmbătă,
23.08.2025
Innorat
Acum
14°C

Ce mancau sibienii acum 100 de ani? Carnea era considerata delicatesa

O rețetă de care nimeni nu a mai știut nimic zeci de ani a fost recent redescoperită. Plăcinta pe piatră poate fi din nou preparată grație unui program inițiat de Muzeul ”ASTRA”. Ingredientele erau simple. Plăcinta cu pricina se făcea din aluat de pâine, două pahare de lapte, patru ouă și 50 de grame de unt. Din aluatul de pâine se rupeau câteva felii, se subțiau cu lapte, se adăugau ouale bătute și untul și se lăsa la dospit. Se decupau cu căușul bucăți de aluat, care se întindeau de rotunjimea unei cratițe. Se coceau repede pe o piatră încinsă în jar, și se umpleau cu brânza  dar și cu varză călită sau cartofi. Simplu.
 
Experții Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” au realizat un studiu, pentru a vedea ce mâncau sibienii, acum mai bine de o sută de ani. “Scopul cercetarii este de a lega monumentele prezente în muzeu cu specificul culinar al acestora. Pentru că , până la urmă, o comunitate umană este  definită prin uneltele sale , prin tehnicile arhaice de prelucrare a resurselor, prin meșteșugurile pe care le dezvoltă, dar mai ales prin alimentație. Țăranii foloseau ce le oferea natura , știau foarte bine să echilibreze resursele.” a declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M Astra.
 
Scoverzile de Galeș și laptele de bou
 
Un alt exemplu, ”scoverzile de Galeș”. Se prepară ușor și, de obicei, în cantități mari. Aluatul se face din 1-3 ouă, o lingură, două de untură, un vârf de cuțit de sare, maia și circa un pahar de vin. Aluatul se frământă  bine. Datorită vinului are un gust aparte, aromat. Din aluatul potrivit de vârtos se face un sul care se taie felii. Se iau bucățile la rând și se întind cu sucitorul.  Se înțeapă cu furculița și se aruncă în tigaia cu grăsime clocotind, iar după ce se rumenesc se scot și se pun într-un bol adânc acoperit cu un ștergar. 
O altă rețetă aproape dispărută  este ”laptele de bou”, o fiertură de prune, mere și pere uscate,  care se mănâncă cu mămăligă rece sau caldă, după caz, și care ,uneori, constituia o delicatesă, mai ales pentru familiile cu mulți copii.
 
Reînvierea legumelor de altă dată
 
Studiul a presupus multă muncă de teren și găsirea oamenilor care mai știau ce se mânca pe timpuri. “Ca metodă de cercetare am vorbit cu cei care trăiesc în zonă, persoane venerabile ale comunității, care ne-au ajutat, prin informațiile foarte importante pe care le-au oferit, să aflăm lucruri de mult uitate, mai puțin cunoscute. Ne-au  descris în amănunt aceste aspecte care țin de rețetarul tradițional, dar și de modalitățile de cultivare, de conservare” a mai declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M Astra. În prezent experții din cadrul muzeului încearcă să reconstituiască grădinile arhaice, cu soiurile nealterate care se cultivau acum 100 de ani. Aceste  grădini vor avea  soiurile specifice zonei din care provine monumentul  lângă care vor fi amplasate. 
 
Nicio masă cu carne
 
Un alt amănunt confirmat de studiul realizat de specialist este că nu se consuma oricând carne, ci era o delicatesă rezervată zilelor de sfârșit de săptămână. Când un animal se îmbolnăvea sau șchiopăta, acesta era sacrificat și, de obicei, împărțit la câteva familii din comunitate. O rețetă cu carne care, pe lângă mărginimea Sibiului se mai găsește și în zona Brașovului și a Țării Făgărașului este topitura de purcel. Aceasta se consuma în lunile geroase de iarnă și consta în rumenirea cărnii, cu untură, în ceaun. Se servea cu mămăliga caldă, murături și brânză.
Rețele au fost culese de la oamenii din mărginimea Sibiului, din satele Săliște, Galeș, Avrig, Tălmaciu, Cristian, punctând și aspectele multiculturale ale fiecărei zone etnografice în parte.
  
Toate aceste preparate, dar și alte rețetare , se regăsesc în cadrul muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Târgul de Țară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Paula Văleanu

de Paula Văleanu

Cultură
Telefon:
0751 057 240

Comentarii

11 comentarii

br rc

Acum 10 ani

mancau ei ce mancau, dar nu le-a folosit la nimic pentru ca au crapat cu totii pana la urma .
Raspunde

dan

Acum 10 ani

vegetarienii vor sa ne intoarca pe toti 100 de ani in trecut sa nu mai mancam carne
Raspunde

maya

Acum 10 ani

Ştiind ce poţi şi ce visezi, treci repede la lucru. Există în curaj, şi geniu, şi putere, şi magie. Fă primul pas şi mintea se va înfierbânta de gânduri, începe doar şi opera se va desăvârşi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la *** genescu80***
Raspunde

ghita

Acum 10 ani

mancau si ei saracii ce le aruncau sub masa stapanii lor sasi. Noroc ca doar 8% erau romani.
Raspunde

tury

Acum 10 ani

bine ca mincau ai tai ba balega de la turci ,a-ti fost 500 ani vasali turcilor ,de aia nu va-ti civilizat ,ba de la sai a-i avut ce invata ,de ,s-au nu observi husane ca tot de ei te lovesti ,s-au de ce crezi ca au votat 7 000 000 de concetateni un etnic german [johannis ] ba cind in sibiu se prepara cele mai bune mezeluri ,si brinzerturi ,scandia ,si margineni ,cu renumita brinza ,voi ,la vale bagati ,gaina cu pena cu tot si i-i dadeati roata ,de porc ce s-a mai vorbim i-l ,imncati in 2 zile cu vecini ,si dupa va luati la trinta ,dute ba la tine in pustyietate si nu mai fa valuri in sibiu ,tarane frustrat si ofticos ,
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Cine ti-o spalat creierii de ai ajuns la concluzia ca sasii ne-o fost stapini, bai habarnistule, tu nici nu sti nici nu pricepi care o fost relatiile intre comunitati. Ba eu pot sa-ti sun la orice ora ca am trait aproape 40 de ani alaturi de ei, plus stramosii mei, asa ca nu-ti mai da tu cu parerea, bolovane.
Raspunde

@4

Acum 10 ani

Adica natangule vrei sa zici ca***n-a fost sluga la sasi?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu, nici mama lui și nici mama altui român nu a fost slugă la vreun sas, numai un om cu mentalitate redusă și fără cultură istorică ar putea scrie asemenea aberație. Niciodată, în Ardeal, între populația română și cea germană nu a existat vreo relație de subordonare ci una de cooperare. Sașii erau o naționalitate exclusivistă și relațiile lor cu celelalte naționalități se limitau la colaborări, dimineața se deschideau porțile cetății, intrau agricultorii, comercianții cu mărfurile lor, meseriașii care prestau servicii, iar seara, părăseau orașul și porțile se închideau.
Raspunde

@8

Acum 10 ani

Hmmm eu am crezut ca sibienii erau cei care duceau tzucalul patricienilor sasi din Sibiu Ca prea multi patricieni sau mari negustori cu nume romanesc nu prea stiu Aaaa daca vorbim de Brasov acolo e alta poveste. Acolo ai avut si negustori si meseriasi o groaza cu nume romanesc Ba mai mult dupa cate stiu si juzii Brasovului sasi erau obligati sa invete romana in scoala Bai dar la Sibiu erau numai slugi eu totusi cred ca natangul e fecior de sluga , ca daca nu ar fi asa e mai grav decat am crezut!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Învățau română în școală ca să poată face comerț cu Moldova și Țara Românească, de-asta învățau, pentru că erau oameni practici și raționali, nu pentru că i-ar fi obligat românii. Și dacă pui puțin mâna pe cartea de istorie o să observi o mare diferență între Sibiu și Brașov, în sensul că cetatea Brașovului nu a fost o construcție eminamente săsească, așa cum a fost Sibiul, ci s-a construit de la bun început prin colaborarea mai multor naționalități, maghiari, sași și români. Negustori români au existat foarte mulți și în zona Sibiului dar ei erau răspândiți mai ales în Mărginime, zonă pur românească. Acuma dacă sașii și-au construit un oraș (cetate) a lor, ce era să le faci, pe vremea aia nu se inventaseră comuniștii așa ca voi care să le naţionalizeze proprietățile și să le bage vreun rumân în casă.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

\"a declarat Lucian Robu, muzeograf C.N.M Astra.\"- \"Un alt amănunt confirmat de studiul realizat de specialist este că nu se consuma oricând carne, ci era o delicatesă rezervată zilelor de sfârșit de săptămână\"-___Sa stam strâmb si sa judecam drept: ROBU este un nume frecvent in Judetul Vâlcea, care NU este in Ardeal si unde oamenii aveau ALT MENUE, in speta vegetarian: ciorba de loboda, de urzici, stevie...Aceasta pentru ca produsele animale trebuiau predate boierului si turcilor.EI NU STIU sa prepare porcul; la taiere fac o pomana, mananca toti si tot, peste o spatamana trec la vegetale. Nu stiau sa prepare slanina, nu stiau sa afume carnati (traditional, deci nu ACUM). _____In ARDEAL: nu exista masa fara pita slana ceapa, branza, untura. De cand lumea...Incepi cu palinca la ora 5, dai de mancare la vite, rânesti grajdul, APOI mananci tu. Pita, slana, ceapa, brânza. Nu se mananca slanina de anul acesta, ci cea de anul trecut. Carnatii sunt lux...e drpt...dar costita afumata in ciorba de faole pastai uscate, pita coapta in test, branza de burduf, casul si toate mancarile gatite, cand nu e POST, sunt facute nu cu ulei, ci cu untura, pana si multe foietaje de prajituri. Intrebati-l pe SPECIALISTUL ROBU din VÂLCEA? daca stie cum se fac POGACILE...Nu cu ierburi si radacini, asa cum vine ine Ardeal sa ne invete cel din SUD-ul vegetarian. Fara pita cu slana zi-de-zi ardeleanul e mort.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus