Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
24°C

FOTO | VIDEO | “Taxi" pentru persoanele cu dizabilitati: 2,5 lei/km. Si un “lift" electric: “Este o deschidere spre libertate"

FOTO | VIDEO | “Taxi

Persoanele cu dizabilităţi din judeţul Sibiu au un nou motiv de a zâmbi: un elevator electric și un sistem pentru transportul adaptat, un fel de taxi pentru persoanele cu dizabilităţi, pot fi folosite oricând și la orice oră. Aparatele sunt puse la dispoziţie de Asociaţia Sportivă Roţile Astrale, prin proiectul pe fonduri europene “Abilităţile Contează și Economic”.

1

Transportul adaptat

La nivel naţional există 8 astfel de mașini, în cadrul asociaţiilor sportive. Acestea fiind scoase pe piaţă pentru că există o reală problemă cu transportul persoanelor cu dizabilităţi. “Este o mașină normală, modificată, tot spatele i-a fost modificat pentru a asigura confortul persoanelor cu dizabilităţi. Sperăm ca aceste mașini să fie cât mai folositoare pentru transportul și integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi”, susţine Rusu Ioan Stanciu, coordonator al Asociaţiei Sportive Roţile Astrale.

2

12.000 euro, un sistem

Orice persoană fizică care are o mașină tip combi sau cel puţin înaltă, pentru a se putea intra cu scaunul, poate să-și modifice mașina pentru un astfel de sistem. Însă costurile par a fi cea mai mare problemă. “Partea proastă este că acest dispozitiv este unul destul de scump: sistemul a costat cât preţul mașinii, în jur de 12.000 de euro. Este un sistem nou, de ultimă generaţie. In România există firme care se ocupă de adaptări, nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi, și probabil de aceea este și așa de scump. Dispozitivul este adus din străinătate, la noi doar este montat. Este un sistem semi-automat, există un buton care trage, nu necesită efect fizic. Soferul este o persoană cu dizabilitate și el se ocupă de transportul persoanei cu dizabilităţi. Nu face nici cel mai mic efort”, explică coordonatorul “Roţile Astrale”.

3

“Taxi” la 2,5 lei/km

O persoană cu dizabilităţi care dorește să se folosească de transportul adaptat trebuie să scoată din buzunar 2,5 lei/km. “Preţul este asemănător cu cel al unui taxiu: în jur de doi lei sau 2,5 lei pe kilometru. Este un serviciu nou, pe care încercăm să-l promovăm în rândul persoanelor cu dizabilităţi, pentru ca atunci când cineva vrea să meargă undeva să știe că are un serviciu sigur oferit de o organizaţie competentă. De aceea percepem și o taxă pentru că trebuie să ne susţinem, pentru ca serviciul să nu fie doar un vis frumos pentru persoanele cu dizabilităţi, ci să beneficieze permanent”, precizează Rusu Ioan Stanciu.

4

50 de solicitări, într-o lună și jumătate

“Am avut solicitări destul de multe, în jur de 40-50, de o lună și jumătate, din judeţul Sibiu. Am avut și din alt judeţ, care ne-au apelat. Acum încercăm să ierarhizăm un pic cererile să vedem cine are nevoie de transport adaptat și care sunt cele mai stringente. În general, cei de la centrele de recuperare au apelat mai des. Am avut și cereri pentru spital. Pe partea medicală sunt cele mai multe cereri, dar oferim aceste servicii și copiilor. Prima dată la lansare, am invitat doar copii pentru a le oferi acest serviciu în domeniul educaţiei”, explică Rusu Ioan Stanciu, coordonator al Asociaţiei Sportive Roţile Astrale.

5

“Liftul” electric, gratuit

Dacă transportul adaptat poate fi folosit doar contracost, serviciile elevatorului electric sunt gratuite. “Elevatorul costă în jur de 7000 de euro, este greu ca cineva să și-l achiziţioneze. Există mai multe tipuri de elevatoare, aduse din afară. Elevatorul, împreună cu transportul adaptat, sperăm să aducă un zâmbet pe faţa persoanelor cu dizabilităţi”, mai spune coordonatorul.

6

“Acum. Nu mai avem bariere”

“Este un serviciu care, până în acest moment, nu exista. Persoanele în scaun rulant, care locuiau la etaj și nu aveau lift, aveau o piedică, o barieră. Prin acest serviciu s-a eliminat această barieră, și de transport și de a putea coborâ pe scări, sperăm să se dezvolte și să le oferim persoanelor în scaun rulant din Sibiu și nu numai o viaţă independentă. Avem un oraș frumos și ar fi păcat să nu-l vizităm, să avem acces la minunăţiile orașului”, spune David Răulea, o persoană cu dizabilităţi din Asociaţia Sportivă Roţile Astrale.

7

Elevatorul – o minune pentru cei care locuiesc la blocuri fără lift

Ștefan Condilă, o altă persoană cu dizabilităţi, a mai folosit înainte un elevator electric, pe când locuia la un bloc cu mansardă. Acesta este de părere că “liftul” electric este “o minune” pentru cei care locuiesc la blocurile cărora le lipsesc lifturile. “Îmi pare rău că l-am vândut pentru că s-a întâmplat ca mai apoi să mă mut la un bloc cu lift și nu a mers liftul și am avut nevoie de el. Ajută foarte mult persoanele care locuiesc la un bloc în care nu exista lift. Eu am stat la mansardă, etajul cinci, și dacă nu-l aveam eram izolat complet, efectiv nu puteam să ies. Acest dispozitiv este mai performant decât cel pe care l-am avut, pentru că poţi să­-l folosești pentru mai multi tipuri de scaune rulante. Cel pe care l-am avut avea nevoie de un sistem special de prindere. Acela pe care îl aveam deţinea un sistem de legat pe scaun”, povestește Ștefan.

“E groaznic când nu poţi urca o bordură”

Ștefan Condilă  vorbește și despre transportul adaptat și crede că preţul este accesibil, ţinând cont că nu mai are nevoie de ajutor. “Transportul în mașină este foarte bun, pentru că nu găsești mereu mașini adaptate care să te ducă. Trebuie să te rogi de taxiu sau de alte persoanele care să te însoţească. Preţul este destul de bun pentru că nu mai ești obligat să ai mereu un însoţitor pe care să-l plătești să te ajute. Atunci în preţul aceasta nu mai ai nevoie de ajutor. La cât de adaptat e orașul… ai coborât pe o bordură și pe partea cealaltă întâlnești o treaptă pe care nu o poţi urca.. e groaznic”, spune Ștefan Condilă.

8

“O deschidere spre libertate, spre altă viaţă”

Valeria Cotârlea este cea care i-a făcut prima probă elevatorului electric și nu-și găsește cuvinte pentru a descrie sentimentul: “Mi s-a părut.. nu am cuvinte.. faţă de posibilităţile pe care le aveam până acum. Este o deschidere spre libertate, spre o altă viaţă. Ne putem descurca pe cont propriu și asta ne dă o stare psihică foarte bună. Totul a fost la superlativ și ne bucurăm că s-a iniţiat acest proiect”.

VIDEO:

Foto: SILVANA ARMAT

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

eu

Acum 6 ani

Bravo. Felicitari :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus