Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a României va judeca o contestație în anulare depusă prin avocat de Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, împotriva sentinței definitive pronunțată pe 14 septembrie tot de judecătorii ÎCCJ. Prin sentința respectivă, Ioan Cindrea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul întocmit de procurorii Parchetului General pentru ”conflict de interese”. Judecarea contestației în anulare (o cale de atac extraordinară) a fost stabilită pentru data de 26 octombrie. În cazul în care judecătorii îi vor da dreptate lui Cindrea, recursul prin care acesta a fost condamnat (sentința fiind aceeași și pe fond) va fi rejudecat. Cel mai probabil, Cindrea a depus recursul în anulare invocând litera i) a articolului 426 din noul Cod de procedură penală, potrivit căreia ”Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: (...) i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă”.
O dată vinovată, o dată nevinovat
Speța pentru care a fost trimis în judecată Cindrea a fost descoperită de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, care au arătat că, între octombrie 2009 și februarie 2011, Amalia Cindrea (soția președintelui CJ Sibiu) a fost angajată la biroul parlamentar al deputatului (pe atunci) Ioan Cindrea. Inspectorii ANI au sesizat și procurorii asupra laturii penale pe care o implica presupusul conflict de interese. Cindrea a atacat în instanță raportul întocmit de ANI și a obținut anularea acestuia la Curtea de Apel Alba. ANI a contestat sentința la Înalta Curte de Casație și Justiție care, în martie 2014, a menținut sentința de la Alba: raportul de conflict de interese întocmit de ANI a fost anulat definitiv și irevocabil. După trei luni, însă, la aceeași Înaltă Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un nou dosar, penal de această dată, împotriva lui Ioan Cindrea: procurorii Parchetului General au finalizat cercetările în urma sesizării formulate de inspectorii ANI și au decvis să îl trimită în judecată pe președintele CJ Sibiu sub acuzația penală de conflict de interese. În decembrie 2014, ÎCCJ s-a pronunțat pe fond și l-a condamnat pe Cindrea la un an de închisoare cu suspendare. Cindrea a atacat respectiva sentință, iar la începutul acestei săptămâni completul de 5 judecători al aceleiași instanțe a menținut sentința dată pe fond.
"Consider că nu am încălcat nicio lege din România, că nu sunt în conflict de interese și că informațiile care apar public încalcă grav principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. În spatele acestei campanii murdare sunt interese exclusiv politice, iar instanțele judecătorești sunt singurele care vor dovedi că nu am încălcat nicio lege", Ioan Cindrea, declarație dată în 2011, după publicarea raportului ANICitește și Verdict final: Cindrea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Dar poate candida
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Parchetului General , Ioan Cindrea , Amalia Cindrea , Apel Alba , Consiliului Județean Sibiu , Agenției Naționale , Parchetul Înaltei Curţi , Ioan Cindrea condamnat , contestație în anulare , închisoare cu suspendare
Vizualizari: 1751
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Tulnicul de mucava
Acum 21 ore
Unul
Acum 21 ore
Canaris
Acum 21 ore
Olingpia Gafosdea