Alături de cei 3.000 de noi studenți ai Universității ”Lucian Blaga”, anul acesta vor veni la Sibiu să studieze și câteva zeci de noi ”studenți Erasmus”. Botezați așa datorită bursei prin intermediul cărora Uniunea Europeană îi încurajează pe studenți să plece pentru a învăța în alte țări, studenții Erasmus reprezintă, în fiecare an, o reiterare a ”experienței unice” pe care o invocă fiecare beneficiar al unei astfel de burse.
Portugalia, Germania, Italia, Turcia, Spain, Bulgaria, Polonia, Grecia și Letonia. Sunt, deocamdată, țările de unde vor veni primii 67 de studenți care au aplicat pentru o bursă Erasmus la ei în țară, au fost acceptați, iar mai apoi au ales Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. 57 dintre acești primi studenți vor veni pentru mobilități de studiu, iar ceilalți zece – pentru mobilități de plasament (vor face practică). De altfel, patru din acești zece studenți care au ales Sibiul pentru a-și face practica s-au și grăbit deja către orașul în care vor petrece zece săptămâni. Raquel, Miguel, Filipe și Jonathan au cu toții 21 de ani și au venit la Sibiu din Portugalia, pentru a face practică în domeniul nursingului.
”Mi s-a spus că e o țară săracă. Eu nu văd oameni săraci”
Toți patru sunt pentru prima dată în România, iar în noiembrie se vor întoarce înapoi în Portugalia. ”Cred că am ales această țară deoarece prețurile sunt mici, iar din punct de vedere cultural ai foarte multe oferte tentante. Înainte de a lua această decizie nu știam nimic despre Sibiu”, povestește Jonathan Gimaraes. ”Este foarte diferit, față de ceea ce avem în țara noastră. Asta a fost prima impresie. Dar e plăcut la voi, pentru că orașul este foarte frumos”, concluzionează Raquel Gozidode, în acordul celorlalți trei prieteni.
Au venit de o săptămână în Sibiu și au avut timp să vadă orașul. ”Sunt multe biserici la voi, noi suntem catolici și... nu am văzut atâtea biserici, parcă”, remarcă Miguel Batista. El spune că a fost influențat de prieteni să aleagă România. ”Eu am o prietenă în Constanța, care a venit în țara noastră tot prin programul Erasmus. Ea mi-a spus multe despre România, cum că ar fi o țară săracă, printre altele. Dar, sincer, eu nu am prea văzut oameni săraci. Îmi place că se simte aici faptul că este un oraș studențesc și este foarte frumos”.
Cei patru spun că au ales o bursă Erasmus ”din auzite”, în sensul că toți cunoscuții lor lăudau astfel de mobilități. ”Așa mi-au spus și prietenii mei: doar du-te și te distrează. Vei învăța o mulțime de lucruri noi. Deja încep să îi cred, să fiu convins de lucrul acesta”, confirmă Miguel. Alături de el, Raquel vorbește și despre independența pe care și-o dorea. ”Am vrut un alt fel de experiență față de cele cu care eram obișnuită. Mi-am dorit independență, mi-am dorit să fiu departe de casă”.
”Oameni minunați”
Fac nursing și au avut deja prima zi de practică, într-o clinică privată din oraș. ”În prima zi am stat doar să observăm cum se desfășoară lucrurile. S-a și vorbit mult în limba română, așa că nici nu am avut multe de făcut, doar am observat. Dar înțelegeam cu ușurință denumirile științifice, în special cele de medicamente”, e mândru Miguel. De altfel, el se arată încântat în mod deosebit de oamenii care i-a fost dat să îi întâlnească în cele câteva zile petrecute în România.
”Oamenii de aici? Foarte, foarte educați, amabili și minunați. Când am ajuns în București, într-o stație de autobuz eram opt persoane, cu o grămadă de bagaje. Era patru dimineața, mai nimeni prin preajmă. A venit la noi un domn care ne-a dat... gogoși să mâncăm. Eram lihniți, i-am mulțumit acelui om care sincer ne-a uimit: cum să dai așa, de mâncare, oricărui trecător?”. Această experiență l-a determinat pe Miguel să spună că își dorește ca în timpul șederii sale în România să încerce cât mai multe lucruri noi. ”Vrem să și învățăm, dar și să ne distrăm. Cred că va fi un pic lejer pentru noi, deoarece suntem doar în practică, nu trebuie să scriem proiecte sau alte lucruri. În Portugalia avem mult și de scris. De aceea aici vom merge să vedem cât mai multe lucruri”
Noi ”buddies”, programe pregătite
Odată cu creșterea popularității programului Erasmus+, și în Sibiu a fost înființată o asociație Erasmus Student Network Sibiu. Aici se pot înscrie studenții sibieni care, la rândul lor, au studiat sau vor să studieze în alte țări prin intermediul Erasmus+. Din rândul acestei asociații provin și acei ”buddy” care, în mod voluntar, oferă sfaturile prețioase tinerilor care vin aici să studieze și îi ajută să se acomodeze cu noile locuri. Pentru noul an universitar, Erasmus Student Network Sibiu are 30 de noi membri.
Iar ca în fiecare an, reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au pregătit programul primelor zile ale studenților Erasmus la Sibiu. Astfel, noii studenți vor participa la o ”cină internațională”, în cadrul căreia tinerii vor pregăti mâncăruri specifice țărilor din care provin și vor povesti, pe scurt, despre cultura în mijlocul căreia s-au format până acum. Studenții Erasmus+ vor avea parte și de tururi de vizitare organizată a Sibiului și împrejurimilor, iar în funcție de cât de atenți vor fi ar putea avea succes și la competiția ”treasurehunt” pe care reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” au pregătit-o în prima săptămână prin zona centrală a Sibiului.
Ce este Erasmus+?
”Programul ERASMUS+ presupune acorduri bilaterale între universități, care permit studenților să efectueze mobilități de studiu, iar în timpul acestei mobilități studenții străini sunt tratați la fel ca cei ai instituției de primire, adică pot urma cursuri, pot fi cazați în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii și facilități. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute integral de universitatea de origine, astfel încât studenții nu mai sunt nevoiți să dea examene de diferență”, este definiția pe care reprezentanții Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu o oferă burselor Erasmus+. Sibiul a devenit deja o destinație de tradiție pentru studenți din întreaga lume care aleg să efectueze aici stagii de pregătire universitară în diferite domenii. S-a dus, astfel, vestea despre cursurile în engleză de aici, de condițiile care li se oferă, precum și de programul care le este pregătit în detaliu de reprezentanții ULBS. Studenții Erasmus+ sunt primiți cu petreceri tematice, cu excursii în cele mai interesante zone din România, cu spectacole tradiționale și cursuri intensive de limba și cultura românilor.
Dar, la fel ca și studenții străini, și cei români pot aplica pentru astfel de mobilități. Fapt care chiar este încurajat inclusiv de profesorii lor. ”Din experiența Facultății de Științe pot să vă spun că orice student, la licență sau master, care a fost într-un astfel de program se întoarce cu o mentalitate total diferită, cu experiență și o viziune diferite în ceea ce privește învățarea și, în general, abordarea diferitelor probleme. Aveți posibilitatea să subscrieți într-un ciclu de licență, cât și unul de master. Deci aveți posibilitatea de a încerca mai multe locuri, de a compara și să vedeți punctele bune, dar și cele mai puțin bune. Plus socializarea și internaționalizarea care caracterizează aceste burse. Dintr-o astfel de experiență sunt convins că suntem cu toții mai integrați în cadrul Europei”, arăta profesorul universitar Florin Sofonea (coordonator al programului Erasmus în cadrul Facultății de Științe), în cadrul unei întâlniri de promovare a burselor Erasmus în rândul studenților sibieni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Lucian Blaga , Erasmus Student Network Sibiu , Uniunea Europeană Guvernului P , Jonathan Gimaraes , Florin Sofonea , Miguel Batista , Raquel Gozidode , Studenții Erasmus , În Portugalia
Vizualizari: 2127
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
QWERTY
Acum 4 ore
A
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Un sibian vero
Acum 5 ore
Rob