Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Mental de fier: Ungur a întors soarta finalei Sibiu Open în stil de mare campion. Sala "Ilie Vonica" i-a purtat noroc românului

Mental de fier: Ungur a întors soarta finalei Sibiu Open în stil de mare campion. Sala

Adrian Ungur este noul câştigător al turneului Sibiu Open 2015, după ce s-a impus în finala cu spaniolul Pere Riba. Partida a avut nevoie de set decisiv pentru a se decide câştigătorul.

Dacă primul set a fost câştigat de Ungur cu 6-4, al doilea i-a revenit lui Riba cu 6-3, pentru ca în setul decisiv dramatismul să fie la cote alarmante. Deşi spaniolul a avut atât 4-3, cât şi 5-4 cu break, românul a rezistat fantastic (7-5 set decisiv), reuşind cel de-al doilea său titlu la Sibiu Open, după cel câştigat în 2012.

Finala Sibiu Open_Silvana Armat

Finala,  în sala Ilie Vonica

Finala s-a jucat în sala Ilie Vonica, din cauza condiţiilor meteorologice, pe o suprafată nefamiliară celor doi jucători. O bună parte din zgura sintetică a fost înlăturată pentru ca suprafața să câștige aderență, iar după o verificare făcută în această dimineață, jucătorii și-au dat acceptul să joace finala în sală. În cazul în care ar fi refuzat, aşa cum s-a întâmplat ieri, când partida a fost amânată tot din cauza ploii,  finala turneului s-ar fi anulat.

Venirile lui Ungur la fileu au făcut diferența, în primul set

Pere Riba a fost primul la serviciu în marea finală și a câștigat game-ul inaugural. Meciul a mers de la egal la egal până în game-ul cinci, când Adi Ungur a făcut brake-ul, în ciuda serviciului evident mai bun al spaniolului. Riba avea să încheie primul set cu cinci ași față de doar doi reușiți de Ungur. Venirile lui Ungur la fileu au făcut însă diferența, românul câștigând astfel multe puncte importante.

Serviciul i-a adus setul doi spaniolului

Setul secund a început la fel, fiecare jucător câștigând propriul serviciu. Ungur nu a mai urcat atât de des la fileu și a început să își câștige tot mai greu serviciul. La 4/3, Riba a câștigat pe serviciul lui Ungur, și-a câștigat apoi propriul serviciu și a împins partida în setul decisiv.

Dramatismul setului decisiv

Adrian Ungur a început bine setul trei, câștigând primul game. Riba și-a câștigat serviciul și a făcut break în următorul game, în aceeași manieră ca în setul secund, cu o minge ce a lovit inițial fileul și i-a schimbat total traiectoria de deplasare jucătorului român. Riba a presat imediat și a câștigat game-ul 4 la zero. La 4/3 pentru spaniol, Adrian Ungur reușește și el break-ul însă își pierde, surprinzător, serviciul în game-ul imediat următor și Riba servea pentru meci. Ungur câștigă prima minge a game-ului 10. Riba pe următoarea după care Ungur face 15/30 și 15/40 și are două mingi de break. O fructifică pe prima, cu un cross pe contre-pied și scorul devine 5/5. Game-ul 11 începe prost pentru Adrian Ungur, care pierde primele trei mingi. La 0/40 urmează o revenire de excepție a românului care câștigă rapid următoarele trei mingi după câteva servicii extrem de bune și o urcare la fileu decisivă care restabilește egalitatea la 40 după care închide game-ul cu două schimburi de câte trei mingi. Game-ul decisiv începe excelent pentru român. Ungur câștigă primele două mingi, o trimite pe a treia în fileu dar Riba o trimite pe cea de-a patra în out și Ungur are două mingi de meci pe serviciul adversarului. O pierde pe prima după ce ajunge târziu la o scurtă la fileu și nu reușește să o plaseze în teren nici pe a doua după un serviciu excelent al spaniolului. Apoi, Adi obține avantaj după un schimb lung de mingi și are o nouă minge de meci. Două-trei schimburi și Riba trimite mingea în fileu iar Adi Ungur devine din nou campion al turneului de la Sibiu.

„Pere a avut mai multe emoţii”

„Am fost foarte aproape să pierd această partidă. Dar, spre norocul meu, Pere a avut mai multe emoții, mi-a și spus la finalul partidei. A fost de departe cel mai greu meci din acest turneu. Ultima dată când am jucat cu el tot în trei seturi am reușit să îl înving. Sunt foarte bucuros că am câștigat pentru a doua oară acest turneu și mă bucur că și turneul de dublu a fost câștigat tot de jucătorii români”, spunea Adrian Ungur la finalul partidei.

Românii la putere

Ediția din 2015 a Sibiu Open a adus o nouă premieră. Este prima dată în istoria acestei competiții când atât turneul de simplu cât și cel de dublu sunt câștigate de jucători români. Adrian Ungur este noul campion al turneului de simplu iar cel de dublu a fost câștigat de cuplul Victor Crivoi / Petru Luncanu. „Ne bucurăm extrem de mult că jucătorii români au confirmat și au demonstrat că tenisul românesc masculin are valoare. Dacă din partea lui Adrian Ungur ne așteptam la un turneu bun, mai ales că l-a mai câștigat o dată, Victor și Petru sunt o surpriză foarte plăcută și sunt încântat că am decis să le oferim wild-card-ul necesar participării la acest turneu”, spune Marius Vecerdea, directorul turneului Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank.

Drumul spre finală

Nici Adrian Ungur și nici Pere Riba nu erau considerați printre favoriți la câștigarea titlului la debutul turneului, deși Ungur a fost primul campion al turneului de la Sibiu, în urmă cu patru ani, la prima ediție. Spaniolul nu a avut deloc viață ușoară în drumul spre finală. În turul inaugural, Riba a dat tocmai peste Victor Hănescu. Românul venea după disputarea finalei turneului de la Banja Luka și era în mare formă. De altfel, Victor a și câștigat primul set al întâlnirii dar le-a pierdut pe următoarele două. În turul secund, Riba l-a întâlnit pe favoritul patru, belgianul Germain Gigounon. Un alt meci de trei seturi dar desfășurat altfel decât primul. Riba a câștigat primul set la zero, l-a pierdut pe al doilea în tie-break și s-a impus în decisiv cu 6/4. Sfertul de finală cu Victor Crivoi a fost cea mai simplă partidă a spaniolului, încheiată în mai puțin de o oră, cu 6/4, 6/0. În penultimul act al competiției, Riba a trecut de Miljan Zekic, tot în două seturi, 6/3, 7/5.

Ungur a început la fel competiția, cu un meci extrem de dificil încă din primul act. Maxime Tabatruong l-a chinuit serios pe jucătorul român, care a avut nevoie de trei seturi pentru a avansa în turul secund al turneului. În următoarea partidă, Adi l-a eliminat pe favoritul șapte, Tristan Lamasine, în două seturi identice, 6/4, 6/4. Cel mai greu meci al românului a avut însă loc în sferturi. În fața lui, principalul favorit al turneului, sârbul Dusan Lajovic. Cei doi se întâlniseră cu o săptămână înainte în semifinala turneului de la Banja Luka, unde Lajovic câștigase lejer. Ungur a luat primul set însă sârbul a revenit decis în setul secund. Partida s-a întrerupt la 4/1 pentru Lajovic iar pauza i-a servit de minune lui Ungur, care a intrat mult mai calm în setul decisiv și l-a câștigat cu 6/3. A urmat apoi semifinala cu Petru Luncanu, un sec 6/1, 6/1.

Câștigătorul turneului Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank a câștigat un premiu de 6150 de euro și 90 de puncte în clasamentul ATP în timp ce finalistul a plecat acasă cu 3600 de euro și 55 de puncte ATP.

Foto: Silvana Armat

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

bufnitzu

Acum 6 ani

de ce pe tot parcursul turneului ati folosit aceste filtre enervante pentru poze? eu nu am vazut asemenea poze pe siturile specializate de tennis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus