Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Grădinițele cu program normal rămân goale. ”Avem spații, educatoare, dar ne trebuie pătuțuri”

Grădinițele cu program normal rămân goale. ”Avem spații, educatoare, dar ne trebuie pătuțuri”

Grădinița nr. 4 este o subunitate a Grădiniței nr. 26 din Sibiu. Situată pe strada Crișanei, nr. 22, grădinița cu program normal oferă spațiu pentru trei grupe, respectiv 60 de copii. Cu toate că există spațiu, iar reprezentanta grădiniței, Mioara Morariu spune că în caz de nevoie Inspectoratul Școlar Sibiu le-ar mai repartiza o educatoare, nu au suficienți copii pentru a formula o astfel de cerere. Asta în condițiile în care părinții aproape se bat pentru un loc în grădiniță în perioada de înscriere.

Explicația situației de la Grădinița nr. 4: părinții au nevoie de grădinițe cu program prelungit, iar grădinițele care dispun de spațiu, condiții și în caz de necesitate și de personal suplimentar, rămân totuși goale.

În Sibiu sunt zece grădinițe care au program normal, unele de sine stătătoare, iar altele în cadrul unor școli. Reprezentanții spun că, teoretic, pentru ca aceste zece unități să se transforme în grădinițe cu program prelungit este nevoie doar de o solicitare de mărire a personalului, ca să poată fi incluse cadrele noi în schema școlară și eventual de câteva fonduri.

”Avem câteva grădinițe cu program normal, adică până la 12:30, din câte știu eu zece, printre care Grădinița nr. 7, grădinița de la Școala nr. 2, Grădinița nr. 21, grădinița de la Școala 23, Grădinița nr. 4 și grădinițele de la Școlile 20, 25 și 10. Programul lor poate fi transformat în program prelungit, dar trebuie să facă cerere pentru personal nou și au nevoie de spațiu pentru a putea culca copiii acolo și încă ceva mici investiții”, spune Livia Crețulescu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Dar pentru că majoritatea grădinițelor au spațiu, practic tot ce le lipsește sunt banii pentru paturi, măsuțe și scăunele pentru copii, în sala de mese. ”Noi avem spațiu pentru trei grupe, dar pentru că nu avem copii suficienți, că din păcate mulți părinți evită grădinițele cu program normal că nu au unde să lase copii după 12:30 până la 16:30, sunt ocupate doar două grupe. Ne-am bucura dacă am mai avea 15 copii să formăm și a treia grupă. Doamna directoare de la Grădinița nr. 26 de care aparținem noi știe cel mai bine care sunt nevoile acestei grădinițe, dar ca să devenim și noi grădiniță cu program prelungit, din câte știu personal primim de la ISJ, eu și cu colega suntem titulare cu experiență și am putea colabora ușor cu fete tinere, dispuse să învețe. Iar ca material ne-ar trebui pătuțuri montate pe perete, cearceafuri de schimb, și eventual pentru sala de mese scăunele și niște măsuțe. Costurile nu ar fi mari, dar părinții nu sunt dispuși să acorde acești bani și din câte știu eu nu prea sunt nici la autoritățile locale, așa că ce să facem? Așteptăm, poate la anul… ”, povestește Mioara Morariu, de la Grădinița nr. 4.

Un pătuț de grădiniță costă 300 lei, iar un set de așternuturi 50, adăugăm două seturi pentru fiecare pat și rezultă un cost total pentru 60 de paturi funcționale și echipate de 24.000 lei. Unele grădinițe au sala de mese dotată cu măsuțe și scăunele, iar pentru cele care încă nu au costurile sunt un pic mai mici decât la paturi. Deși sumele nu sunt mari raportat la numărul de copii care ar putea beneficia de grădiniță, deocamdată nu se găsesc bani pentru investiții în locurile în care copiii sibienilor petrec primii trei ani în mediu instituționalizat, înainte să meargă la școală.

Reprezentanții Primăriei Sibiu spun că primăria ar putea susține financiar o dezvoltarea a grădinițelor sibiene, inclusiv a Grădiniței nr. 4, dar pentru acest lucru trebuie făcute o serie de mersuri.

”Grădinița nr. 4 este o structură aparținând grădiniței nr. 26, aceasta din urmă având program prelungit și locuri libere disponibile pentru înscrieri în prezent. În ceea ce privește nevoia de mobilier, subliniem că Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a primit 21 de solicitări din partea unităților de învățământ referitoare la achiziția de mobilier, toate cererile primite fiind satisfăcute în contextul în care există fonduri suficiente. De la Grădința 4 nu s-a primit o astfel de solicitare. Pentru ca Grădinița nr. 4 să devină grădiniță cu program prelungit nu este însă suficientă doar achiziția de mobilier, ci trebuie inițiate o serie de demersuri administrative, primul pas fiind aprobarea de către ISJ a schimbării statului unității din grădiniță cu program scurt în grădință cu program prelungit”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

emil

Acum 8 ani

Pentru informarea dumneavostra va rog sa consultati HCL al Municipiului Sibiu nr. 20/2015, prin care s-a aprobat reteaua scolara a unitatilor de invatamant preuniversitar din Municipiul Sibiu, dar si actele normative de reglementare privitoare la fundamentarea cifrei de scolarizare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus