Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Conferințe, vernisaj și lansări de carte la „Săptămâna Medievală”

Conferințe, vernisaj și lansări de carte la „Săptămâna Medievală”

În perioada 12 – 18 octombrie la Sibiu se desfăşoară proiectul „Săptămâna Medievală”, cu ocazia celei de a VIII-a ediţii a conferinţei internaţionale „Relaţii Interetnice în Transilvania. Militaria Maedievalia în Centrul şi Sud-Estul Europei”. Astfel, la Sibiu se reunesc 46 de istorici și arheologi, din țară (București, Cluj, Arad, Zalău, Sinaia), dar și din străinătate (Bulgaria, Rusia, Grecia și Slovacia), care vor susține o serie de conferințe tematice. În cadrul proiectului „Săptămâna Medievală” se va organiza o întâlnire dedicată istoriei medievale a României, în 13 octombrie, începând cu orele 19:00 la „Cafe Wien”. Invitaţii sunt dr. Beatrice Kelemen (Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca), dr. Alexandru Simion (Centrul de Studii Transilvănene al Academiei Române) şi dr. Adrian Ioniță (Institutul de Arheologie al Academiei Române). Subiectul discutat sub titlul „Un prinţ trecut în uitare la începuturile Ţării Româneşti” tratează recentele cercetări genetice asupra mormintelor principilor valahi de la Curtea de Argeş.

De asemenea, vineri, începând cu orele 13:00, în sala de la parterul corpului nou al Bibliotecii Judeţene ASTRA, va avea loc vernisajul expoziţiei „Feldioara redescoperită. Un sit al oaspeţilor germani în estul Europei”. Cu prilejul vernisajului se vor lansa şi volumul ştiinţific, „Interethnic Relations in Transzlvannia. Militaria Maedievalia in Centre and South Eastern Europe” precum şi volumul „Cetatea Ardud. Repere istorice şi arheologice” al dr. Daniel Marcu – Istrate.

„Conferinţa Internaţională – Relaţii Interetnice în Transilvania. Militaria Maedievalia în Centrul şi Sud-Estul Europei – este una dintre cele mai longevive astfel de conferinţe din România. Credem că proiectul nostru s-a maturizat şi a ajuns în acel punct în care se poate deschide într-un anume fel şi publicului larg, nepierzându-şi calitatea ştiinţifică. Din acest motiv ne propunem ca începând cu acest an să alăturăm o serie de activităţi dedicate publicului larg şi care îl pot aduce mai aproape de trecutul nostru, de istorie şi de informaţiile ce permanent se descoperă de către specialiştii din domeniu”, a declarat prof. univ. dr. Zeno Karl Pinter, coordonatorul proiectului. Biserica_romano-catolica_din_Sibiu„Relaţii Interetnice în Transilvania. Militaria Maedievalia în Centrul şi Sud-Estul Europei” se va desfăşura la Biblioteca Judeţeană ASTRA în perioada 15 – 17 octombrie, tematica fiind dedicată armamentului medieval şi fortificaţiilor militare medievale.

Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus