Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

SocialErasmus. Studenții străini au vizitat orfanii de la Orlat

SocialErasmus. Studenții străini au vizitat orfanii de la Orlat

Voluntarii organizației studențești Erasmus Student Network din Sibiu, alături 25 de studenți străini care învață la Sibiu, au vizitat micuții de la Centrul de Plasament din Orlat, la jumătatea acestei luni. Studenții străini veniți să studieze în cadrul Universității ”Lucian Blaga ”prin intermediul burselor Erasmus+, alături de zece voluntari români, au pregătit activități pentru 105 copii, împărțiți pe categorii de vârstă: mici (4 – 7 ani), pitici (7-12 ani) și voinici ( 12-18 ani).

Deși provin din medii culturale foarte diferite (Cambodgia, Spania, Italia, Laos, Thailanda, Turcia, Grecia, Bulgaria, Germania și, respectiv, România), între studenții străini și copilași s-a creat aproape instant o legătura frumoasă, întărită și de activitățile sportive (fotbal, volei, baschet și badminton) în care s-au creat echipe mixte.

Copiii și vizitatorii au colorat, au desenat, au citit povești împreună și au învățat cuvinte noi, în limbile de proveniență ale studenților străini. Drept răsplată pentru efortul lor, copilașii au primit câteva zeci de cărți din beletristică sau domeniul educațional. Mai mult de atât, în cadrul unui alt workshop, cei mici au descoperit pași de dans în ritm turcesc și bulgăresc, explicați de către studenți nativi din Bulgaria și Turcia. La rândul lor, studenții au devenit învățăcei, piticii învățându-i să danseze hora, dansul pinguinului sau ”macarena”.

Acest tip de evenimente au fost implementate la nivel național, în șapte orașe din România unde există secțiuni locale Erasmus Student Network ( Sibiu, Timișoara, București, Cluj, Brașov, Iași și Craiova), fiind desfășurate în spiritul activităților SocialErasmus. Acestea doresc să implice studenții sosiți în România prin mobilități Erasmus+ în societatea noastră, pentru un beneficiu reciproc, luptând împotriva sărăciei, violenței și discriminării și încercând să aducă o schimbare în bine în domenii precum educație și sănătate. De asemenea, o parte din costurile pentru materialele necesare au fost susținute de către ESAA, iar reprezentanții Boromir Sibiu au făcut o sponsorizare generoasă în produse.

"Am fost plăcut impresionată de bunătatea cu care ne-au primit cei mici, precum și de amabilitatea personalului din cadrul centrului de plasament. Sunt niște oameni frumoși, pe care mă bucur că am avut ocazia să îi cunosc. Sper, pe viitor, să mai derulăm asemenea activități la Orlat. Studenții ne-au rugat deja să ne întoarcem, cât mai repede, și să îi vizitam pe cei mici", declară Mădălina Spulber, coordonator Social Erasmus ESN Sibiu.

 Cine pe cine a impresionat mai mult?

 Studenții care au mers în vizită la Orlat s-au arătat extrem de atașați de micuții orfani. "Deși ideea era să aducem un zâmbet copiilor, cred că ei ne-au făcut mai mult bine nouă, prin firea lor prietenoasă", amintește după eveniment Florin Pușcașu, coordonatorul activităților sportive.

La fel de emoționant a fost evenimentul și pentru studenții străini. ”A fost o experiență foarte interesantă pentru mine, nu am mai fost niciodată în mijlocul atâtor copii frumoși și inteligenți. Toți sunt atât de mici și au atâta potențial de a învăța. Au fost foarte fericiți că am fost alături de ei și s-au bucurat mult și de dulciuri. Cred că fiecare copil s-a atașat de voluntari, mai ales că pe unii îi strigau «mami, mami». A fost frumos, dar în același timp trist, mai ales după ce am aflat ce înseamnă cuvântul «mami». Aș vrea să trec pe acolo în fiecare săptămână”, spune studenta Aiman Mano, din Pakistan. ”Mi s-a părut uimitor faptul că acolo sunt copii de toate vârstele, iar cei mai în vârstă sunt atașați de cei tineri și au grijă de aceștia”, mai amintește Aiman Mano.

de Mădălina Spulber

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus