Marţi,
06.12.2022
Innorat
Acum
6°C

VIDEO Munții Făgăraș - interzis microhidrocentrale, obligatoriu coridoare verzi peste autostrăzi

VIDEO Munții Făgăraș - interzis microhidrocentrale, obligatoriu coridoare verzi peste autostrăzi

Planul de management al sitului Natura 2000 - munții Făgăraș, care urmează a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, prevede blocarea tuturor proiectelor noi de microhidrocentrale, dar și obligativitatea, pentru executanții de autostrăzi, a construirii de pasarele verzi pentru animale. Planul nu se referă la microhidrocentralele deja existente.

Situl Natura 2000 - Munții Făgăraș este al doilea ca mărime din țara noastră, după Delta Dunării. Specialiștii au găsit aici animale, păsări și insecte care au dispărut demult, în Europa. Toate aceste specii sunt grav periclitate de intervenția brutală a omului în natură. Unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de construcții din acest areal sunt microhidrocentralele, susțin conservaționiștii. Sunt deja câteva zeci în funcțiune, în munții Făgăraș, dar specialiștii vor ca niciun proiect nou să nu mai primească aprobare. "Această zonă se află sub un asediu constant, din cauza impactului antropic, în principal cauzat de numărul mare de microhidrocentrale, care duc la fragmentarea habitatelor, la disparitia unor specii în această zonă și la diminuarea numărului indivizilor din populațiile respective", spune ihtiologul Doru Bănăduc.

Măsura este prevăzută în Planul de management al sitului, elaborat în urma unui proiect cu fonduri europene accesat de Asociația Munții Făgăraș, în valoare de peste 2,7 milioane de euro. Planul prevede restricții și pentru turiști. "În ceea ce privește traficul turistic în munții Făgărașului, acesta, de acum încolo, va trebui să se desfășoare sub un anumit regim. Este o arie protejată și măsurile care vizează traficul turistic sunt cele care restricționează camparea în zone neagreate", atrage atenția șeful Salvamon Sibiu, Adrian David.

Documentul are specificații și pentru construcția de autostrăzi și se referă mai ales la autostrada Sibiu-Pitești, care ar trebui să aibă coridoare de trecere speciale pentru animalele de mari dimensiuni. "Noi am văzut care sunt traseele pentru autostradă. Este o problemă reală. În viitor, este posibil ca populațiile de carnivore mari din munții Cozia să fie fragmentate și să nu mai existe schimbul genetic între indivizi", spune Mihai Petrescu, ecolog Asociația Munții Făgăraș.

Planul de management, prezentat astăzi de Asociația Munții Făgăraș, trebuie mai întâi aprobat prin Hotărâre de Guvern. Deocamdată, acesta se află în faza de analiză, la Agenția Regională pentru Protecția Mediului.

Situl Natura 2000 - munții Făgăraș este al doilea ca mărime din țara noastră, după Delta Dunării și se întinde pe teritoriile a patru județe - Sibiu, Brașov, Argeș și Vâlcea.

Foto: focus-energetic.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Liviu

Acum 6 ani

Daca nu luati masuri si impotriva microhidrocentralelor existente deja care au mutilat peisajul albiile raurilor precum si exterminarea ihtiofaunei acestea vor fi detonate mai devreme sau mai tarziu pentru ca apa sa-si urmeze cursul firesc, iar mafiotii care le-au construit sa plateasca prin ani de puscarie pentru mentalitatea lor mizerabila.
Raspunde

Ion ROMANUL

Acum 6 ani

Bai liviule, ești cam degajat! Copii tai ti-ar plăcea sa traiasca lângă o termocentrala sau lângă o microcentrala?
Raspunde

m

Acum 6 ani

Conform planului de management e interzis si cu parcuri fotovoltaice, adica pe o suprafata de peste 70.000 ha, cat are situl Natura2000. Succes la energie verde.... oricum e de ras si de plans ;)
Raspunde

Adi

Acum 6 ani

Ai loc pe cca. 180.000 de km pătrați din cei cca. 240.000 de km pătrați ai României. Fix de ariile protejate nu se pot face astfel de investiții. Vi se pare normal când intrați într-o zonă protejată să vedeți industrie? Intrați în PN Defileul Jiului dinspre Bumbești. Veți vedea o imensă țeavă albastră cum coboară tot muntele. Parcă intri în fabrică, nu în Parc Național.
Raspunde

Adi

Acum 6 ani

În contextul schimbărilor climatice, în sensul creșterii temperaturilor și al reducerii precipitațiilor, apele ar trebui să rămână cât mai puțin captate. Sunt șanse bune ca într-un viitor nu foarte îndepărtat debitele pe care s-au făcut calculele pentru acele microhidrocentrale să nu mai existe. Oricum ideea că energia hidro este prietenoasă cu mediul este o minciună excelentă. Pentru a face o hidrocentrală, se distrug permanent ecosisteme întregi, iar debitele ce rămân pe albii sunt glume bune. Vedeți defileul Jiului, unde bagă 90% din apa Jiului într-o țeavă să o uzineze și o scot după 20 de km, la ieșirea din Parcul Național. E plină țara asta de trepăduși care de-abia așteaptă să facă o hidrocentrală, că e profit garantat. Și o vând credulilor cu frici dintr-astea absurde, că noi cu ce ne încălzim.
Raspunde

constantin

Acum 6 ani

ne meritam soarta.fiindca nu suntem in stare sa ne unim pentru a ne ajuta unii pe altii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus