Luni,
06.12.2021
Parțial Noros
Acum
6°C

Porți deschise spre învățământul profesional dual la Marquardt - atelierul școală

Porți deschise spre învățământul profesional dual la Marquardt - atelierul școală

Revenirea școlii profesionale, a școlii de unde provin adevărații specialiști respectați in societatea românească, a început și în Sibiu din anul școlar 2014-2015 .

Începând cu toamna aceasta, primul atelier dedicat școlii profesionale în cadrul unei companii și-a deschis porțile in compania Marquardt.

Sistemul de școlarizare poartă numele de sistem dual.  Pe scurt, aceasta înseamnă că elevii care au ales ca după terminarea ciclului gimnazial de învățământ să urmeze o meserie cum ar fi sculer-matrițer, operator CNC sau electromecanic, au posibilitatea să efectueze întreg ciclul de practică aferent celor 3 ani de învățământ, într-un mediu profesionist cum este compania Marquardt.

Încă de la începutul proiectului național „Școala Profesională în Sistem Dual”, Marquardt Schaltsysteme S.C.S este membru al consiliului național de implementare și coordonare, prin reprezentantul său, Bianca Buta.

 Avantajul pe care școala profesională în sistem dual îl oferă este faptul că elevii învață o meserie direct în cadrul companiei noastre. Practic, prin implicarea Marquardt în acest proiect, asigurăm o bună pregătire a viitorilor noștri angajați. Elevii vin la noi în companie și efectuează stagiul de practică aferent fiecarui an de studiu (20% in primul an, 40% in al doilea an, 75% in al treilea an), iar ulterior aceștia devin specialiștii de care avem nevoie.

Motto-ul „Practică să înveți, învață să practici” este mesajul pe care încercam sa îl transmitem elevilor si după care ne ghidam in acest proiect.

Printre avantajele pe care le oferim elevilor se numără o bursă lunara, transport către si de la companie și o masă pe zi.

În ceea ce privește viitorul acestui proiect, ne dorim popularizarea sistemului de învățământ dual, întrucât școlile profesionale reprezintă o soluţie pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, astfel că elevii au şansa de a obţine un loc de muncă imediat după terminarea studiilor. declară Dna. Bianca Buta – Manager Resurse Umane Marquardt Schaltsysteme S.C.S.

var 2)

Alături de alte companii germane, Marquardt este membru al „Asociației româno-germane de formare profesională în sistem dual”. In colaborare cu Primăria și Inspectoratul Școlar Județean, aceste companii au adus si in Sibiu conceptul de învățământ in sistem dual, inspirat din modelul școlii profesionale germane.

Unul dintre atuurile acestui proiect comparativ cu alte oferte educaționale este faptul că elevii își pot desfășura în companie stagiile de practică aferente fiecărui an de studiu, având astfel șanse foarte mari să rămână ca salariați de înaltă calificare în cadrul respectivei companii.

Astfel, elevii care se înscriu la Colegiul Tehnic „Independența” la cursurile școlii profesionale în sistem dual si optează pentru una dintre specializările sculer-matrițer, electromecanic sau operator la mașini cu comandă numerică au oportunitatea de a învăța aceste meserii și de a le practica în compania aleasă.

Pentru a asigura o pregătire practică și teoretică propice viitorilor tineri meseriași, compania Marquardt a creat un atelier intern modern tip școală dotat cu utilaje de ultimă generație și bancuri de lucru complet echipate. Un alt avantaj oferit de către Marquardt este monitorizarea și îndrumarea elevilor de către un tutore care coordonează activitatea de învățare.

Primul stagiu de practică la Marquardt  în noul atelier-școală s-a desfășurat de curând cu elevi din  clasa a X-a de la specializările: sculer matrițer, operator la mașini cu comandă numerică, electromecanic.

Aceștia au avut ocazia sa aplice si sa dezvolte cunoștințele si abilitățile dobândite cu ajutorul cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic Independența. Acest prim stagiu de practică a fost bine primit de către elevi, care ne-au transmis opiniile lor:

„Îmi place la Marquardt deoarece doresc să învăț lucruri noi și să fiu un bun meseriaș, iar aici am această oportunitate.”

Brădean Ioan - cls. a X-a, specializarea sculer-matrițer

„Mă bucur că am ales Marquardt, deoarece aici am învățat lucruri noi și doresc o carieră în meseria de operator la mașini cu comandă numerică la această companie.”

Ilinca Ștefan Răzvan - cls. a X-a, specializarea operator la mașini cu comandă numerică

„Îmi place la Marquardt pentru că învăț o meserie pe care nu mulți au posibilitatea să o învețe. De asemenea pot deveni un bun meseriaș în electromecanică și doresc o carieră la Marquardt. Mama mea lucrează de 8 ani aici.”

Burja Radu - cls a X-a, specializarea electromecanic

„Îmi place la Marquardt pentru că vreau să fac ceva în viață, iar oportunitatea de a învăța o meserie la această companie mă ajută să devin un bun meseriaș.”

Dobrotă Claudiu - cls. a X-a, specializarea sculer-matrițer

„Am întâlnit la Marquardt oameni buni care ne învață lucruri noi. Astfel, eu am șansa de a ajunge un bun meseriaș.”

Pasu Vasile - cls. a X-a, specializarea sculer-matrițer

Marquardt Schaltsysteme SCS, Str. Munchen nr.2 – Sibiu,

Tel: 0269 / 501.763 – Fax: 0269 / 501.706, e-mail : recrutare@marquardt-ro.com

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus