Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Zilele libere din anul 2016: Calendarul sărbatorilor legale

Zilele libere din anul 2016: Calendarul sărbatorilor legale

Pentru anul 2016, românii au 12 zile libere, stabilite pentru sărbătorile publice sau religioase, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend.

Cele 12 ZILE LIBERE sunt următoarele:

  • 1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sâmbătă) - Anul Nou
  • 24 ianuarie (duminică) - Ziua Unirii Principatelor Române
  • 1 mai (duminică), 2 mai (luni) - Paştele
  • 1 mai (duminică) - Ziua Muncii
  • 19 iunie (duminică), 20 iunie (luni) - Rusalii
  • 15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (joi) - Ziua Naţională a României
  • 25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) - Crăciunul.
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Primele zile libere din 2016 sunt 1 şi 2 ianuarie (vineri şi sâmbătă), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (duminică) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 1 şi 2 mai (duminică şi luni).

În cazul Paştelui catolic, zilele libere declarate sunt 27 şi 28 martie (duminică şi luni).

În 2016, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paşte (ortodox).

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2016, în zilele de 19 iunie - 20 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de luni.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

sursa

foto: evz.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

Bogdan

Acum 8 ani

Chiar daca este o stire preluata, incercati sa verificati informatiile publicate. Legea nr. 171/2014 declara ziua de 24 Ianuarie DOAR zi de sarbatoare nationala. Prin aceasta lege nu se modifica si Codul Muncii astfel incat aceasta sa fie zi libera. Este o zi normala de munca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus