Sâmbătă,
16.08.2025
Cer Senin
Acum
29°C

Toxiinfecția de la Parc: două preparate cu stafilococ. Niciun turist virusat

Toxiinfecția de la Parc: două preparate cu stafilococ. Niciun turist virusat

Turiștii care s-au intoxicat în ultima zi a anului trecut, în timp ce petreceau la restaurantul Hotelului Parc, au fost serviți cu două feluri de mâncare contaminate, se arată în buletinul final de analize comunicat de Direcția de Sănătate Publică.

Potrivit medicilor, cel mai probabil virusul s-a transmis de la unul dintre angajați, la mai mulți membri ai personalului, după care a fost contaminată și mâncarea. Turiștii pot să fi luat virusul fie direct de la purtători, fie din felurile servite la restaurant.

Analizele au arătat că 9 dintre cei 22 de angajați ai restaurantului erau purtători de stafilococ. "S-au recoltat 29 probe alimentare (10 din alimente de la micul dejun, 8 din preparate culinare pentru Revelion, iar 11 din materia primă utilizată la prepararea micului dejun, respectiv de la gustarea rece de Revelion). În 2 dintre probele de la masa de Revelion (piftie şi rulou cu şuncă cu salată boeuf), s-a identificat Stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv, restul probelor fiind corespunzătoare", se arată în comunicatul DSP.

Testele de curățenie și respectare a normelor de igienă au avut un rezultat negativ. "S-au recoltat 10 teste de salubritate din blocul alimetar al unităţii (suprafeţe de lucru, ustensile, tacâmuri) toate corespunzătoare, iar cele 6 probe recoltate de pe mainile personalului au fost, de asemenea, corespunzătoare", mai spun specialiștii DSP.

Chiar dacă nu mai puțin de 43 de turiști s-au simțit rău în seara de Revelion, testele nu au relevat prezența virusului stafilococic în analizele niciunui pacient. "Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia după debut a cazurilor cunoscute, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută şi de numărul mare de purtători de stafilococ în rândul personalului (posibilă sursă), cât şi de prezenţa aceluiaşi germen în 2 preparate culinare pregătite în 31.12.2015. Absenţa stafilococului în probele recoltate de la bolnavi (coproculturi negative) nu ne permite să confirmăm statistic cazurile, dar nici nu infirmă o toxiinfecţie alimentară stafilococică", arată Direcția de Sănătate Publică.

DSP a dispus ca personalul infestat cu stafilococ să nu mai intre în restaurant, până când analizele fircărui angajat nu vor fi negative la infecții. Toți angajații bolnavi se află sub tratament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

10 comentarii

Gufi

Acum 9 ani

Stimată redacție, se pare că ați fost cu toții absenți la ora de biologie de la școală. Ia căutați care e diferența între un virus și o bacterie (cum este stafilococul). Nu e nicidecum același lucru, așa că termenul de "virusat" e o tâmpenie mare. După capul vostru când ai un virus ar trebui să iei antibiotice, nu?
Raspunde

Parazitu'

Acum 9 ani

Articol "subtire" si "aerisit". Ca de obicei, de altfel. Nu intelegi nimic din el. Concluziile sunt in pom... Virusi, bacterii, stafilococi, turisti infectati dar neinfectati. Totusi, pana la urma, aia s-au usurat moale de la Parc sau de la poluare? Cine e de vina ca au vomitat turistii? Parcul, stafilococii, angajatii, parintii lor, Johannis sau cine? Din fituica asta nu o sa aflati, fratilor!
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 9 ani

@PARAZITU PARAZITULE,WEZI IN SPATE K MAI SUNT VREO 2,3 ARTICOLE PE TEMA ASTA ACUM O SAPTAMANA
Raspunde

Parazitu'

Acum 9 ani

@ionescu ciprian Mersi, Ciprian. Le-am citit. Dar finalul e in coada de peste, nu? Sau in coada de bacterie. Adica jurnalismul e de calitate. Ceea ce ma bucura si chiar jubilez ca in sfarsit am aflat deznodamantul. Seara faina!
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 9 ani

INTR-ADEVAR PARAZITU ' le AI DREPTATE NICI EU N-AM INTELES PREA BINE DE LA CE S-AU IMBOLNAVIT OAMENII AIA DE LA MANCARE SAU DE LA ANGAJATI...
Raspunde

ghita

Acum 9 ani

toata vina in aceste cazuri o au in cea mai mare parrte autoritatile,DSP,DSVS,OPC,nimeni nu are nici un habar de ce s-au imbolnavit acei oameni si chiar nu au nici un interes sa afle,au incercat sa dea vina in prima parte pe mancare,dar nu au gasit nimic expirat sau contaminat,dupa care au dat vina pe angajati ca stiau ca le iese adica: unul din trei romani are stafilococ sau streptococ,era inevitabil din 25 de angajati sa le gaseasca unora,iar acest tip de analize,adica exudat nu ai nici o obligatie legala ca sa-l faci,daca ei il considera un factor de risc atunci ar trebui sa-l bage obligatoriu la angajare. S-a transmis catre toate aceste autoritati ca in acea zi toti cei 180 de turisti cazati au mancat la paltinis de dimineata,I-o durut f frumos in cur de acest lucru,nici macar sa puna o intrebare sau un telefon,NIMIC. asta e romania noastra
Raspunde

streptococu

Acum 9 ani

ca sa inteleaga toata lumea cum stau lucrurile de fapt,toti cei ce vin in control ofer doar pretexte pt a-si justifica existenta si darile de la buget si pt a linisti opinia publica,vezi doamne ei au "rezolvat cazul". Aproape de fiecare data vor da vina fie pe apa,fie pe angajati si nu pe mancare, adica: oare ce s-ar intampla daca un restaurant cumpara un aliment(ex cascaval) si care este contaminat si unitatea are certificat valabil de conformitate,cu termen corespunzator de valabilitate dat de catre aceeasi care-l si controleaza la analiza pe pe bani frumosi.Cu alte cuvinte,le-ar pica un imperiu de bani si s-ar vedea adevarata mafie din spatele productiei alimentelor,,ei sunt cei care dau aviz pe piata unor alimente pt care nu fac nici un fel de analiza si isi iau bani multi pt asta,din acest motiv nu vor gasi nimic in mancare
Raspunde

ghita

Acum 9 ani

Cei de la dsp sunt atat de profesionisti incat incearca sa dea vina pe niste preparate care s-au servit de la ora 21;00 IAR CLIENTII AU INCEPUT SA SIMTA RAU DE LA ORA 19:00
Raspunde

x

Acum 9 ani

Ionescule, iara o iei prin balarii cu comentariile. Iti explicam in alt articol ca scopul ziarului e sa atraga vizitatori, si rezultatul e "un articol sibtire si aerisit". Daca tu ai inteles ceva concret din articolul asta.. te felicit. Fa-ne si noua un rezumat te rugam.
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 9 ani

@ X REZUMAT : DECI... S-AU DUS OAMENII LA REV. , AU MANCAT SI AU BAUT BINE PANA N-AU MAI PUTUT APOI S-AU DUS UN PIC PE LA URGENTE DUPA CARE S-AU INTORS IAR LA PETRECERE SA MANANCE SI SA BEA IAR RESTAURANTUL RESPECTIV A PRIMIT AMENDA 20000 DE LEI... ESTE BINE DOMNU TRIPLU X ? P.S. AM FOST SI EU IN SEPTEMBRIE ANU ASTA LA O NUNTA ACOLO DAR A FOST TOTUL IN REGULA !!! CURATENIE, OSPATARITE OK.,MANCAREA BUNA,BAUTURA BERECHET SI NICI N-AM AJUNS PE LA URGENTE...CIPI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus