Turiștii care s-au intoxicat în ultima zi a anului trecut, în timp ce petreceau la restaurantul Hotelului Parc, au fost serviți cu două feluri de mâncare contaminate, se arată în buletinul final de analize comunicat de Direcția de Sănătate Publică.
Potrivit medicilor, cel mai probabil virusul s-a transmis de la unul dintre angajați, la mai mulți membri ai personalului, după care a fost contaminată și mâncarea. Turiștii pot să fi luat virusul fie direct de la purtători, fie din felurile servite la restaurant.
Analizele au arătat că 9 dintre cei 22 de angajați ai restaurantului erau purtători de stafilococ. "S-au recoltat 29 probe alimentare (10 din alimente de la micul dejun, 8 din preparate culinare pentru Revelion, iar 11 din materia primă utilizată la prepararea micului dejun, respectiv de la gustarea rece de Revelion). În 2 dintre probele de la masa de Revelion (piftie şi rulou cu şuncă cu salată boeuf), s-a identificat Stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv, restul probelor fiind corespunzătoare", se arată în comunicatul DSP.
Testele de curățenie și respectare a normelor de igienă au avut un rezultat negativ. "S-au recoltat 10 teste de salubritate din blocul alimetar al unităţii (suprafeţe de lucru, ustensile, tacâmuri) toate corespunzătoare, iar cele 6 probe recoltate de pe mainile personalului au fost, de asemenea, corespunzătoare", mai spun specialiștii DSP.
Chiar dacă nu mai puțin de 43 de turiști s-au simțit rău în seara de Revelion, testele nu au relevat prezența virusului stafilococic în analizele niciunui pacient. "Manifestările clinice, incubaţia scurtă (câteva ore), distribuţia după debut a cazurilor cunoscute, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că este vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică. Această ipoteză este susţinută şi de numărul mare de purtători de stafilococ în rândul personalului (posibilă sursă), cât şi de prezenţa aceluiaşi germen în 2 preparate culinare pregătite în 31.12.2015. Absenţa stafilococului în probele recoltate de la bolnavi (coproculturi negative) nu ne permite să confirmăm statistic cazurile, dar nici nu infirmă o toxiinfecţie alimentară stafilococică", arată Direcția de Sănătate Publică.
DSP a dispus ca personalul infestat cu stafilococ să nu mai intre în restaurant, până când analizele fircărui angajat nu vor fi negative la infecții. Toți angajații bolnavi se află sub tratament.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: DSP Sibiu , piftie , Restaurantul Silva , stafilococ aureus , turisti , Sănătate Publică , Hotelului Parc , toxiinfectie , De Revelion
Vizualizari: 2126
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Adi Gliga
Acum 6 ore
Calitate nu cantitate
Acum 7 ore
Pastor Marginas
Acum 7 ore
Nemo
Acum 7 ore
Ion Iliescu