Străzile de pământ, calea ferată, deșeurile toxice, câinii vagabonzi, șerpii și șopârlele, târgul Obor, sunt doar câteva din problemele semnalate de sibienii din cartierul Terezian, în această seară, la cea de-a cincea întâlnire a administrației locale cu sibienii.
Totul se înregistrează
De această dată, întâlnirea s-a desfășurat într-o sală de sport, cea a școlii nr. 18, astfel că nimeni n-a lăsat pe dinafară. S-au adus scaune din școală, oamenii s-au așezat în gradene sau pe băncuțe să asculte ce vrea să le comunice primarul Astrid Fodor. ”Scopul nostru aici nu e să vă facem promisiuni deșarte. Nu se rezolvă problemele așa ușor în administrație. Facem un pas înainte acum, aflând problemele dumneavoastră. Tot ce e aici se înregistrează, principalele idei se notează, de asemenea se filmează. Noi nu vom pune ceva pe internet ce ar putea leza imaginea unuia sau altuia”, a avertizat din capul locului Astrid Fodor. Primarul le-a adus la cunoștință sibienilor că până acum se înregistrează un duel ”probleme cotidiene” vs. ”strategia de dezvoltare a orașului”, în întâlnirile de până acum. Și problemele mărunte, sâcâitoare ale oamenilor din Terezian au început să curgă.
Șoc. ”V-ați dus la mama dracului…”
”Primăria e total absentă în orașul nostru. Pe lângă că e absentă, nici nu răspunde la întrebări. Legat de asfaltări:Lăptăriei, Țiglari strada Lungă, toate străzile sunt neasfaltate. Trăim ca la 1900”, anunță euforic domnul Dragoș de pe strada Lăcrămioarelor. Discursul îi este oprit de aplauze. ”De ce nu terminați străzile din oraș care sunt de zeci de ani neasfaltate? Nu aveți nici un criteriu stabilit pentru pachetele de străzi pe care le faceți. Niciodată nu mi-ați răspuns. Să-mi spuneți și mie cum le cuprindeți. Sunt 64 de străzi, v-ați dus la mama dracului cu ele și aici lângă noi nu asfaltați nicio stradă”, continuă cetățeanul, completat cu un nou ropot de aplauze.
Un alt cetățean, semnalează riguros, tehnic. ”Avem pe strada Căprioarelor probleme de canalizare de când s-a făcut strada. Au instalat aici pentru canalizare țeavă de 400. Asta leagă Șura de Hamba și de câte ori plouă, 20, 25 litri pe metru pătrat, iese în case. Gurile de scurgere sunt foarte puține, nici nu știu dacă s-a respectat sau nu proiectul. O altă problemă: Mi-e și rușine să zic că sunt sibian la cum arată poarta de intrare în oraș dinspre Mediaș. Târgul de mașini, asfaltată numai la intrarea în târg. Vin tot felul de oameni, spanioli și alte nații și mă întreabă cine e primar în Sibiu? Ce să le zic? E rușinea Sibiului intrarea dinspre Mediaș”, încheie omul, de data aceasta acompaniat doar de niște aplauze sporadice. Un sibian semnalează că pe strada Gladiolelor, mai sunt încă garaje de pe vremea lui Ceaușescu.
Intervine Astrid Fodor: Fodor: ”Domnilor, mai avem 120 de străzi de pământ. Principiul după care se face reabilitarea, ține de celelalte utilități. În cazul străzii Lăcrămioarelor, noi am cerut de la societatea Eon Gaz o informare, să știm când au ei în plan o intervenție aici. Nu putem să ne jucăm cu banul public și să reabilităm, iar apoi să distrugem strada. Au spus că în anul 2018, nu acum”, spune Fodor, iar în sală încep comentariile. ”Între timp, am aflat și eu că nu primiți răspunsuri la solicitări. După părerea mea, funcționarul public înseamnă că este la dispoziția publicului și trebuie să răspundă. Îi am pe mine pe directorul Direcției Tehnice, este aici șefa Gospodăriei Locale, șeful Poliției Locale. Dacă aveți număr la adresă, vă rugăm să ni-l prezentați și vom vedea pentru fiecare ccaz în parte cine este răspunzător pentru lipsa răspunsurilor. Puteți să ne trimiteți mailuri, puteți trimite și pe adresa mea și așa putem lucra”, a completat primarul.
Cazul Jifa
O doamnă ridică o problemă și rămâne cu ea ridicată (sub forma unor pancarte) pe tot parcursul întâlnirii. ”Pe Drumul Ocnei stau și sunt vecină cu SC JIFA SRL. Ne-am mobilizat și am adunat 400 de semnături pentru următoarea problemă. Societatea deține autorizația de mediu de 10 ani. Are activitate de colectare, depozitare deșeuri periculoase. Am dovezi prin care s-au încălcat mai multe legi în mai multe rânduri”, semnalează femeia explicând că societatea funcționează ilegal pe o stradă neasfaltată, fără trotuare, prea aproape de locuințe. ”Suntem în 2016 și în fiecare an am mers la primărie și încă mai avem încredere doamnă primar că puteți să ne ajutați. E primul pas spre normalitate. Cerem întreruperea activității societății nu numai aici, ci în tot Sibiul, pentru că nimeni nu merită să fie vecin cu societatea asta”, spune femeia, aplaudată de toată lumea. ”Am fost amenințată că ceea ce fac e un act care-mi poate influența familia”, a mai spus ea, arătând că lucrurile sunt extrem de serioase. Femeia a rămas pe tot parcursul întâlnirii fixată pe problema ei. Se ridică în picioare, schimbă mesaje, ridică mâinile. Le strigă oamenilor să amintească de Jifa.
Oborul și Piața Cibin
Marin Mihai cere primăriei să mute piața orașului dincolo de Obor, pe motiv că ”sunt locuri de parcare”. Și, oricum, ”în Piața Cibin, peste 60% sunt producători fictivi. Aveți posibilitatea să verificați autorizația de producători emise. Au pe hârtie terenuri pe Tractorului, Cărămidăriei… Unde au ei atâtea hectare, să producă atâtea legume?”, întreabă omul.
Mai mulți cetățeni semnalează probleme legate de calea ferată. Se adună aici mizerii, trecerile la nivel sunt periculoase. ”Întreținerea căii ferate aparține de CFR. Primăria nu poate cheltui bani pe ceva ce nu-i aparține, am făcut nenumărate sesizări să-și facă treaba. Ei spun că nu au bani și suntem într-un cerc vicios. În continuare, noi nu ne plictisim să ne adresăm CFR”, a răspuns Astrid Fodor.
Alte probleme sunt legate de prezența câinilor vagabonzi, a gunoaielor, a mizeriei de pe străzi, dar și a mulțimii de oi, vaci și porci care se cresc în acest cartier. O doamnă cere amenajarea malului Cibinului. ”Să se facă frumos. Nouă, la vârsta noastră nu mai rămâne altceva decât să ne plimbăm. N-avem un loc, sunt mașini, e mizerie. Să mai vină cineva din primărie, să stea de vorbă cu noi, că așa se face, nu așa târziu acum. Nu neapărat doamna viitor primar, că e ocupată, dar poate veni cineva!, cere doamna. ”Dacă vreau să semnalez că un vecin crește vaci și porci, mi se cere buletinul. De ce să-i dai buletinul sau numărul de buletin ca să reclami pe unul care ține porci și vaci? Să mă cert eu cu vecinul? E o hotărâre de Consiliu Local că nu se cresc animale în oraș, de ce nu se respectă?”, se întreabă un cetățean.
Câini, șerpi și șopârle
O doamnă îi cere primarului Astrid Fodor să nu acorde autorizații de construcții celor care vor să construiască blocuri. ”Noi suntem împotrivă,sunt străzi cu sens unic, înguste, fără trotuar, să se ține seama de gradul de populare al străzilor. Vom depune un memoriu prin care solicităm ca primăria să nu elibereze nicio autorizație de construcții”. Fodor încearcă s-o liniștească: ”Dacă nu s-a emis deja autorizația, vă pot spune că se va face strict doar în funcție de ce permite PUG-ul Sibiului”, a răspuns Fodor. ”Să vezi ce case își trage ăla”, vine o completare a unui hâtru. Din public, o doamnă completează și ea încurajator: ”vă votăm, doamna primar!”
Se cere un parc pentru rulote cu energie electrică, dușuri și apă. În privința cartierului Tineretului părerile sunt împărțite. Vecinii cartierului se plâng de proprietarii de aici că aduc gunoaie în pubelele lor și că nu au contract cu nicio firmă de salubritate. Cei din cartier susțin că zonele mărginașe sunt un focar de boli și primejdii. ”Sunt șerpi, șopârle, dacă scapă copiii o minge acolo, mie mi-e frică să mă duc după ea. Sun căpușe, sunt oi acolo. Am doi copii și mi-e frică să-i las acolo. Am făcut sesizări pentru câini. Și câinii de la oi ne deranjează și vin și rostogolesc pubele de gunoi”, își spune oful o doamnă.
Minutele se scurg, iar oamenii vin și pleacă de la sala de sport într-o foială permanentă. Problemele se repetă și ele și subiectele intră, ca aproape în toate celelalte cartiere, în același calapod: străzi de pământ, gunoaie, locuri de parcare. Ce a adus nou Terezianul sunt porcii, vacile, oile și șerpii. Mâine urmează cartierul Gușterița…
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Consiliu Local , Astrid Fodor , cartiere , Poliției Locale Cisnădie , Piaţa Cibin , Silvana Armat , Marin Mihai , Eon Gaz , Direcției Tehnice , Pentru Sibiu , Pe Drumul Ocnei , tren cfr calatori , Cazul Jifa , Gospodăriei Locale , Intervine Astrid Fodor , terezianum , CFR Sibiu , Întâlnirii Internaționale
Vizualizari: 3915
Ultimele comentarii
Acum 44 minute
Cetatean
Acum 58 minute
Constructor la bugeteri
Acum 1 oră
John
Acum 1 oră
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin