Wenglor este una dintre primele companii germane care a investit în Sibiu, în epoca modernă. În prezent are peste 200 de angajați și relații comerciale cu parteneri din întreaga lume. Produsele fabricate în Sibiu ajung din America de Sud până în Asia. După aproape 15 ani Wenglor începe construcția unei noi hale de producție și anunță noi investiții. Herbert Oprea, directorul general al companiei, vorbește despre planurile pentru anul în curs și perspectivele mediului economic sibian.
Reporter: Recent ați făcut o donație prin care sprijiniți elevii de la Liceul Energetic. De ce e important pentru o companie să sprijine învățământul profesional în Sibiu?
Herbert Oprea: Este foarte important ca și în viitor să avem oameni bine pregătiți. Pe noi ne interesează domeniul tehnic și atunci intră în discuție automat școlile profesionale, care trebuie susținute din toate punctele de vedere, fie că vorbim despre lipsa materialului didactic, fie îmbunătățirea condițiilor de studiu. În Sibiu se întâmplă adesea ca mediul privat să intervină acolo unde o poate face. Sunt numeroase exemple de companii care investesc foarte mult, mai ales în formarea tinerilor în prelucrarea metalelor. Wenglor a colaborat preponderent cu Universitatea ”Lucian Blaga”, dar și cu instituțiile preuniversitare. Noi, fiind o companie cu profil aproape exclusiv electronic, ne concentram asupra Liceului Energetic, fiind cel mai apropiat de domeniul nostru. Împreună cu conducerea școlii am identificat potențialul de îmbunătățire în studiul limbilor străine, anume un laborator cu dotări moderne. O limba străină se poate învăța mai bine interactiv și noi am vrut să sprijinim puțin și latura tehnică.
Rep.: A devenit aproape un trend ca marile companii cu capital german să sprijine școlile profesionale din România. Au început în zona Brașovului și continuă la Sibiu de câțiva ani. Cât de bine pregătiți sunt acești absolvenți și cât de mare este nevoia pe piața muncii?
H. O.: Nu știu dacă numai companiile germane sprijină școlile profesionale, dar într-adevăr cele occidentale au această cultură. Ele investesc în viitor. Gândesc practic pentru următorii cinci, zece, poate chiar douăzeci de ani. Este un semn bun că aplică strategia aceasta și aici, pentru că asta înseamnă că au venit să stea, să zicem așa. Asta în ceea ce ne privește pe noi ca sibieni. În principiu, pregătirea absolvenților de școli profesionale este… precară. Mediul privat s-a sesizat și începe să investească. În ultimii zece ani eu am sesizat mai degrabă un declin și vreau să fac referire aici la Fundația Româno-Germană care făcea multe lucruri bune, mai ales în domeniul electronicii. Erau niște cursuri de pregătire în urma cărora noi ne găseam oameni și angajam persoane destul de bine instruite. Putea participa oricine la cursuri, indiferent de vârstă și asta compensa mult lipsa pregătirii din școlile profesionale. Fundația a dispărut și asta se simte pe piață. A devenit clar că trebuie să acționăm și noi acolo unde avem cel mai mare interes, in domeniul electronicii. Mediul privat speră ca prin aceste acțiuni situația să se îmbunătățească, in momentul de față lipsa personalului calificat fiind o problemă.
Rep.: Din punct de vedere economic toată lumea vorbește despre anul 2016 cu optimism. Voi cum vedeți situația la Sibiu? Vă așteptați la creșteri și investiții?
H. O.: O creștere se simte, dar depinde din ce unghi privim. Din punct de vedere macroeconomic apele sunt un pic tulburi. Din punct de vedere local și în ce privește companiile private eu spun că activitatea merge bine. Este normal, de aceea au și venit companiile aici, sunt oameni bine pregătiți, cu precădere de la nivel de middle management în sus și multe companii investesc și în pregătirea lor. Investitorii străini pun foarte mult accent pe formarea oamenilor și creșterea lor până în funcții de conducere. Oamenii au potențial, asta au și văzut investitorii aici, însă mai este de lucrat la școlarizarea oamenilor necalificați sau semicalificați. Companiile din zonă au rezultate foarte bune, ceea ce confirmă faptul că Sibiul a fost alegerea potrivită pentru investiția lor. O să observați că tot mai mult linii de producție se vor deschide, că tot mai multe firme vor veni și asta în pofida crizei forței de muncă. Companiile încă investesc în Sibiu pentru că este rentabil și cred că această tendință nu se va schimba în viitorul apropiat.
Rep.: În 2015 au avut loc creșteri de salarii și se anunță creșteri și în 2016.
H. O.: Este încă evident decalajul salariilor față de cele din țările Europei de Vest, de unde provin aceste companii, deși este clar că randamentul obținut aici îndeplinește în bună măsură standardele lor. Cred că noi, românii, trebuie în primul rând să învățăm de la acești investitori și atunci și nivelul de trai va crește sustenabil. Toată lumea își dorește creșteri de salarii și inevitabil ele vor veni și în 2016 prin simplul motiv al mediului concurențial care se generează. Dar trebuie să fim foarte atenți, și acum vorbesc din punct de vedere al populației, să avem în background că și eficiența muncii trebuie să crească. O companie nu va plăti mai mult, pe termen lung, dacă eficiența nu se va îmbunătăți. Una peste alta există perspective pozitive pentru anul 2016, cum a fost și 2015, cu rezultate foarte bune.
Rep.: Ce planuri concrete are Wenglor?
H. O.: Wenglor intenționează să se extindă și am planificat să mai construim în acest an o hală de producție. Va avea undeva la 3500 de metri pătrați utili, va conține în principal spații de producție dar și birouri pentru proiectare si depozit. Nu ne ascundem, și nouă ne merge bine și avem de gând să construim în continuare pe bazele pe care le-am pus aici. Valoarea investiției va fi destul de mare, însă nu doresc să dau detalii fiindcă nu avem o calculație exactă în acest moment. Numărul locurilor de muncă va crește progresiv. Compania creste, atât internațional cât și la nivel local. În Sibiu, într-un an de zile am ajuns de la 190 de persoane la 230 și o extindere a spațiului se impunea. Ca și o estimare în timp, aceasta hală reprezintă planurile Wenglor pentru următorii zece ani la Sibiu.
Rep.: Vedeți aceleași planuri pe termen lung și din partea autorităților locale? Cât de bine colaborează mediul privat cu instituțiile publice din Sibiu?
H. O.: Cu siguranță a existat întotdeauna un sprijin pentru mediul privat și asta se vede prin prezenta în număr mare a investitorilor străini la Sibiu. Lupta pentru atragerea acestor investitori a început încă de la debutul anilor 2000, atunci când a venit și Wenglor. Nu este nici un secret sprijinul primarului din acea perioadă, actualul președinte al României. Există și în prezent un sprijin pentru investitori, se discută tot timpul, se poartă negocieri – să zicem așa, între Clubul Investitorilor Germani și autoritățile locale. Nu sunt eu în măsură să spun dacă s-ar putea face mai mult, dar cu siguranță lucrurile merg în direcția bună.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Lucian Blaga , angajari , Fie Germania , În Sibiu , Mircea Baniciu , Ministerului Economiei , Liceului Energetic , Liceul Energetic , Școala Națională , investitii , salarii universitare , Pentru Sibiu , Herbert Oprea , Piaţa Muncii , Fundaţia Româno , forta de munca , salarii mari , Clubul Investitorilor Germani , Compania Wenglor Romania
Vizualizari: 5041
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
...
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Păștoacă
Acum 3 ore
Bartos
Acum 3 ore
Adibadi