Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Amenajări interioare și exterioare

Amenajările sunt un domeniu special în arhitectură, pentru că se pot referi la toată gama de intervenții – de la complet nou până la reabilitarea unor valori de patrimoniu antic. Avem astăzi o multitudine de exemple, în întreaga Europă, de acțiuni continue, ca un proces dinamic de gestionare a spațiului social, care a și căpătat un specific anume, în funcție de zona respectivă a continentului nostru.

Olanda, de exemplu – este o țară de oameni foarte harnici, unde, timp de aproape o mie de ani, comunitățile urbane și rurale au trudit să îndiguiască apele mării Nordului, pentru a câștiga teren de construcție și agricultură. De aceea și-au și forjat comunități solidare, cu o puternică identitate și continuitate a sistemului social. De-aceea fiecare metru pătrat de teren este rezultatul unei acumulări de efort, inteligență și coerență tehnică – trebuie spus însă că toate acestea s-au făcut de către o populație CREȘTINĂ, la început catolică, apoi protestantă și, mai spre epoca noastră, cu zone neo-protestante.

La o privire mai atentă, interioarele caselor și ale instituțiilor sunt minuțios amenajate și pare că totul se continuă în exterior, la fel de atent organizat.

- Cu atât mai mult te șochează când descoperi, în țesutul urban-rural, devenit aproape un continuu omogen, câte o insulă ciudată, de totală delăsare – o curte năpădită de vegetație, neîngrijită de ani de zile, în spatele căreia mai mult se ghicește o clădire ce nu pare a fi locuință... Întrebi, și ți se răspunde: „ oh, aici e biserica parohiei, nu mai este folosită de mult, nu mai are credincioși...”

- În alt loc, o biserică mică, vizibil bătrână de câteva secole, dichisită ca „scoasă din cutie”, cu o curte minuțios aranjată – aici e noua locuință a unui cuplu de homosexuali, cu dormitorul fix în fostul altar!

- În alt cartier (sau în alt sat-orășel), o biserică neo-gotică bine întreținută, dar cu amenajări exterioare viu colorate, cam stridente, inclusiv pe pereți... aici e noul centru de antrenament pentru cățărători, cu „trasee alpine” ce urcă pe sub vechile bolți, până în turn... Când se obosesc, tinerii au la dispoziție și un cafe-bar, evident taman în fostul altar...

Peste tot sunt și mici grupuri de ne-băștinași, imigranți de ieri sau de două generații, stabiliți pe-acolo, și care urmăresc noile „amenajări” cu ochi malițioși: „aici ar fi bine să cumpărăm noi clădirea, ca să ne amenajăm moschee!” (sau centru cultural, sau centru pentru noii imigrați, sau niscai centru social...)

În paralel, la celălalt capăt al continentului, se întinde tot mai pustia Rusie, a cărei populație suferă aceeași regresie demografică, devenită „marcă” europeană ! Cu deosebirea că pe-acolo se mai construiesc/re-amenajează biserici, majoritatea creștine, dar care se umplu arareori...

Este probabil una dintre cauzele politicii militariste promovate de conducătorii ruși, a căror disperare social-politică devine pe zi ce trece tot mai evidentă - cu cât scade utilizarea în scopul dezvoltării economiei și populației a fondurilor din vânzarea primitivă a resurselor naturale !

Ca să nu mai vorbim despre mereu surprinzătoarea Cehie, care a ajuns să conducă în topul țărilor europene cu populație majoritar ateistă ! Desigur, acolo urmează amenajări „progresiste” de biserici și alte instituții de cultură, spre satisfacția abia disimulată a ochilor malițioși...

Și iată cum totul se reduce, de fapt, la „amenajarea interioară” a spiritului uman, la educarea convingerilor sale de căpătâi! Căci corecta, normala și creștineasca formare a tinerelor caractere, care s-a tot petrecut timp de aproape două milenii pe pământul Europei, a ajuns totuși la gestionarea unui echilibru general, chiar cu tranzitarea războaielor mondiale și a războaielor civile interne europene. Și în câțiva ani această „amenajare” internă a Europei se poate prăbuși, sub loviturile noului tip de război pornit de ruși și încă neintegrat de către occident...

Paradigma fondatoare a civilizației celei mai avansate astăzi rămâne CREȘTINISMUL ! Tot ce este mai bun pe toate continentele lumii este construit pe această matrice. De la asta pleacă și singura soluție posibilă a crizei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus