Impresionat de reprezentația din weekend-ul trecut a spectacolului ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, psihologul sibian Mihai Copăceanu publică luni, în ziarul Adevărul, un text în care argumentează că fetițele care interpretează personajul Margareta sunt abuzate emoțional și psihic.
”În orice alt context, aceste gesturi sunt considerate agresiuni sexuale cu minori. Daca piesa s-ar fi jucat într-o şcoală, cu siguranţă ar fi fost interzisă. Dacă un alt străin ar fi făcut aceleaşi gesturi faţă de un copil, public sau privat, ar fi fost sancţionat legal. Dacă ar fi fost un film porno, asemenea. Codul Penal din România pedepseşte prin articolul 221 coruperea sexuală a minorilor şi prin articolul 219 agresiunea sexuală pentru că sunt infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Şi în piesa de teatru, chiar dacă joacă un rol, actele cu conţinut sexual, atingeri, gesturi, comportamente, nu pot fi puse la îndoială. Nu pot fi justificate doar prin ideea de artă, mai ales în condiţiile în care piesa este una interzisă sub 16 ani!”, scrie Mihai Copăceanu pe adevărul.ro.
Psihologul se mai întreabă și ”cum este acceptabil ca, fie şi într-o piesă de teatru, să accepti ca regizor, ca părinte, să simulezi un viol asupra unui minor? Cum va afecta dezvoltarea psihoemoţională şi sexuală prin participarea repetată la aceste scene? Care este capacitatea de înţelegere a fiecărui copil în parte, care a fost implicat în acest spectacol? Piesa s-a jucat şi vineri, şi se va mai juca în continuare. Cum şi-au dat acordul părinţii şi, oare, au fost consiliaţi psihologic de implicaţiile pe termen mediu sau lung asupra psihicului acestor fetiţe. Au fost, oare, copiii evaluaţi psihologici, consiliaţi, la rândul lor, pentru aceste roluri vulgare?”.
Serviciul de Evaluare Inițială, Prevenire și Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a primit, tot în cursul zilei de luni, 23 mai, o sesizare referitoare la situația a ”7 minore cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani”, care au avut roluri în piesa de teatru ”Faust”, pusă în scenă de TNRS.
Conducerea instituției arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului că va verifica situația semnalată și dacă există încălcări ale legii.
”În acest sens, vom solicita instituției mai sus menționate (Teatrul Național ”Radu Stanca” n. r.) un punct de vedere și, totodată, să ne pună la dispoziție documentele impuse prin H. G. 75/2005, precum și lista nominală a copiilor (cu datele de identitate ale acestora), care au avut rol în piesa amintită. De asemenea, ținând cont de prevederile lui H. G. 75/2015 vom solicita documente și informații și reprezentanților Serviciului Public de Asistență Socială Sibiu. Ulterior, după ce vom intra în posesia documentelor solicitate, vom analiza modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul protecției copilului”, se arată în răspunsul semnat de șef-serviciu Liviu-Radu Foloba.Conducerea Teatrului Național ”Radu Stanca” explică faptul că spectacolul în cauză nu este produs ca un ”spectacol pentru adulți, interzis minorilor” ci este un spectacol bazat pe un text clasic, din literatura universală, un act artistic veritabil.
”Am aflat cu tristețe de ieșirea publică a domnului Copăceanu Mihai cu referire la posibile încălcări ale legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului în cadrul producției „Faust“, spectacol devenit un brand de țară, cerut pe marile scene ale lumii.În plus, reprezentanții teatrului arată că spectacolul a fost jucat și în afara României, în turneu (de exemplu în Marea Britanie) și nu s-a ridicat nicio problemă de factură legală privind acest aspect, atât din punct de vedere al legislației europene cât și din cea a țării în care s-a jucat.Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului, avize evaluate într-o relație firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling.
Fiind la „a patra generație” a rolului Margareta, avem certitudinea că fetele nu au fost nicidecum afectate emoțional în urma implicării în acest spectacol, având în vedere că și în prezent vin la spectacolele din repertoriul TNRS, inclusiv la spectacolul „Faust”, în calitate de spectatori, fiind persoane pe deplin integre, cu o puternică identitate morală și profesională”, a explicat conducerea teatrului sibian.
Nu în ultimul rând, castingul a fost organizat cu respectarea strictă a metodologiei, părinții asistând pe toată perioada desfășurării acestuia, a repetițiilor și spectacolelor împreună cu persoana desemnată din partea instituției să supravegheze activitatea minorilor, așa cum prevede HG 75/2015.
„Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, se joacă din anul 2007, până în prezent având loc 151 de reprezentații, producția fiind vizionată de peste 45.000 de spectactatori din țară și străinătate, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de stat naționale și europene.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Codul Penal , marea britanie , Turnul Sfatului , Asistenţă Socială , Radu Foloba , Doctor Faustus , Radu Stanca , Serviciului Public , Alma Mater Castrum Sex , Teatrul Naţional , Protecția Copilului Sibiu , Asistenţă Socială Sibiu , Mihai Copăceanu , Silviu Purcărete , Direcţiei Generale , Pentru Sibiu , abuzuri , Promovare Spectacole , Conducerea Teatrului Naţional , minore , abuz emotional , abuz sexual , Copăceanu Mihai , Evaluare Inițială
Vizualizari: 8223
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Emil
Acum 9 ore
TheHermit
Acum 9 ore
Ionuț
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Emil