Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

A fi sau a nu fi minore abuzate în Faust?

A fi sau a nu fi minore abuzate în Faust?

Impresionat de reprezentația din weekend-ul trecut a spectacolului ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, psihologul sibian Mihai Copăceanu publică luni, în ziarul Adevărul, un text în care argumentează că fetițele care interpretează personajul Margareta sunt abuzate emoțional și psihic.

”În orice alt context, aceste gesturi sunt considerate agresiuni sexuale cu minori. Daca piesa s-ar fi jucat într-o şcoală, cu siguranţă ar fi fost interzisă. Dacă un alt străin ar fi făcut aceleaşi gesturi faţă de un copil, public sau privat, ar fi fost sancţionat legal. Dacă ar fi fost un film porno, asemenea. Codul Penal din România pedepseşte prin articolul 221 coruperea sexuală a minorilor şi prin articolul 219 agresiunea sexuală pentru că sunt infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Şi în piesa de teatru, chiar dacă joacă un rol, actele cu conţinut sexual, atingeri, gesturi, comportamente, nu pot fi puse la îndoială. Nu pot fi justificate doar prin ideea de artă, mai ales în condiţiile în care piesa este una interzisă sub 16 ani!”, scrie Mihai Copăceanu pe adevărul.ro.

Psihologul se mai întreabă și ”cum este acceptabil ca, fie şi într-o piesă de teatru, să accepti ca regizor, ca părinte, să simulezi un viol asupra unui minor? Cum va afecta dezvoltarea psihoemoţională şi sexuală prin participarea repetată la aceste scene? Care este capacitatea de înţelegere a fiecărui copil în parte, care a fost implicat în acest spectacol? Piesa s-a jucat şi vineri, şi se va mai juca în continuare. Cum şi-au dat acordul părinţii şi, oare, au fost consiliaţi psihologic de implicaţiile pe termen mediu sau lung asupra psihicului acestor fetiţe. Au fost, oare, copiii evaluaţi psihologici, consiliaţi, la rândul lor, pentru aceste roluri vulgare?”.

margareta-faust-subversiv-sibiu

Serviciul de Evaluare Inițială, Prevenire și Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a primit, tot în cursul zilei de luni, 23 mai, o sesizare referitoare la situația a ”7 minore cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani”, care au avut roluri în piesa de teatru ”Faust”, pusă în scenă de TNRS.

Conducerea instituției arată într-un răspuns transmis Turnul Sfatului că va verifica situația semnalată și dacă există încălcări ale legii.

”În acest sens, vom solicita instituției mai sus menționate (Teatrul Național ”Radu Stanca” n. r.) un punct de vedere și, totodată, să ne pună la dispoziție documentele impuse prin H. G. 75/2005, precum și lista nominală a copiilor (cu datele de identitate ale acestora), care au avut rol în piesa amintită. De asemenea, ținând cont de prevederile lui H. G. 75/2015 vom solicita documente și informații și reprezentanților Serviciului Public de Asistență Socială Sibiu. Ulterior, după ce vom intra în posesia documentelor solicitate, vom analiza modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul protecției copilului”, se arată în răspunsul semnat de șef-serviciu Liviu-Radu Foloba.
Conducerea Teatrului Național ”Radu Stanca” explică faptul că spectacolul în cauză nu este produs ca un ”spectacol pentru adulți, interzis minorilor” ci este un spectacol bazat pe un text clasic, din literatura universală, un act artistic veritabil.
”Am aflat cu tristețe de ieșirea publică a domnului Copăceanu Mihai cu referire la posibile încălcări ale legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului în cadrul producției „Faust“, spectacol devenit un brand de țară,  cerut pe marile scene ale lumii.

Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului,  avize evaluate  într-o relație  firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling.

Fiind la „a patra generație” a rolului Margareta, avem certitudinea că fetele nu au fost nicidecum afectate emoțional în urma implicării în acest spectacol, având în vedere că și în prezent vin la spectacolele din repertoriul TNRS, inclusiv la spectacolul „Faust”, în calitate de spectatori, fiind persoane pe deplin integre, cu o puternică identitate morală și profesională”, a explicat conducerea teatrului sibian.

În plus, reprezentanții teatrului arată că spectacolul a fost jucat și în afara României, în turneu (de exemplu în Marea Britanie) și nu s-a ridicat nicio problemă de factură legală privind acest aspect, atât din punct de vedere al legislației europene cât și din cea a țării în care s-a jucat.

Nu în ultimul rând, castingul a fost organizat cu respectarea strictă a metodologiei, părinții asistând pe toată perioada desfășurării acestuia, a repetițiilor și spectacolelor împreună cu persoana desemnată din partea instituției să supravegheze activitatea minorilor, așa cum prevede HG 75/2015.

echipa-faust-si-jose-manuel-barroso

„Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, se joacă din anul 2007, până în prezent având loc 151 de reprezentații, producția fiind vizionată de peste 45.000 de spectactatori din țară și străinătate, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de stat naționale și europene.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

43 comentarii

Wili

Acum 6 ani

De-a lungul timpului, in Teatrul din Sibiu, au fost pe post de conducere, tot felul de oameni cu inclinatii sexuale discutabile. Despre Flonda si Chiriac se stia de mult timp...
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

A NU FI !
Raspunde

Victor

Acum 6 ani

Snobismul naste si el monstrii. Se joaca din 2007 ptr ca are spectatori. Spectatori care se duc la teatru doar ptr ca e cool, ptr ca e misto sa fi vazut in sala. Osingura poza de la spectacolul asta mi-e de ajuns ptr ca sa nu=mi doresc sa-l vad. Si sa nu uitam de actrita preferata a lui Chiriac, la fel de ... neplacuta ca si el. In teatrul asta zbieretele si scalambaiala sunt confundate cu talentul. Traiasca snobismul.
Raspunde

thewasp

Acum 6 ani

victor, bine ca te-ai gasit tu destept intr-o mare de 45 000 de prosti. Ne vrem tara care o are "cea mai mare" indiferent ca vine vorba de turnuri, parcuri s.a.m.d. si cand se face ceva bun in tara asta, trebuie taiat din radacini, "ca abuzam minori". Minorii, poate ca la randul lor isi doresc o cariera-n teatru si mie minorii nu mi se par fortati a sta acolo. Mihai Copaceanu, mare psiholog, cu cat ti-ai platit licenta de ai fost in stare sa scoti asa cacaturi pe gura?
Raspunde

jonyjon

Acum 6 ani

Ce va mirati de parerile Copaceanului, expert in psihologia religiei, care la nivelul lui maxim incearca sa impresioneze copiii de scoala generala cu ofertele de milioane de lire pe care le-ar fi primit ca sa ramana in Anglia, dar a preferat sa vina la Scoala 16 din Sibiu :) Dar asta e nivelul unui om care "pică, nu de putine ori, testul tolerantei religioase", cum a zis o doamna despre el.
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

as fi incercat un dialog intre cititorii acestei publicatii, cred mi-as fi dorit. Dar cu persoane fara nume si prenume, nedefinite, rautacioase, si care doar lanseaza acuzatii false, barfe de cartier, si amesteca planurile, e imposibil. As fi preferat un dialog pe argumente din text si opinii solide. tipic,
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Către Jonyjon: sunteti putin cam dobitoc. Pierdeti vremea pe sait. Mai bine ati vedea de educatia propriilor odrasle ! Hai sictir !
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Ete fâs!
Raspunde

Geo

Acum 6 ani

Daca parintii asa ceva isi doresc pt fetitele lor, nici nu e cel mai rau.... alte "mame" am citit ca fac video-chat cu copii lor pt dolari! Flonta, chiriac.....se stie s-a uitat poate ca iulian visa a fost din aceeasi specie....artistica, sa ne amintim cum a pus in scena Decameronul prin anii 90.
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 6 ani

Dl. Mihai Copăceanu e și absolvent de teologie... poate de aceea e mai pornit ... Totuși, piesele de la TNS sunt pline de scene sexuale și de goliciune... Așa e și în Călătoriile lui Gulliver... Se bârfește că dl. Purcărete are alte apucături și că e f. sprijinit de o asociație, ca să zic așa, care sprijină și Eurovisionul..
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 6 ani

Dl. Mihai Copăceanu e și absolvent de teologie... poate de aceea e mai pornit ... Totuși, piesele de la TNS sunt pline de scene sexuale și de goliciune... Așa e și în Călătoriile lui Gulliver... Se bârfește că dl. Purcărete are alte apucături și că e f. sprijinit de o asociație, ca să zic așa, care sprijină și Eurovisionul..
Raspunde

Alzara real

Acum 6 ani

Teatrul " modern " îşi caută drumul în toată lumea ; la Sibiu în opoziţie cu ( presupus) spiritul clasic - consevator s- a optat pentru excese nonartistice aducătoare de audienţă cu orice preţ ; când vom accepta că Îmăratul e gol ?
Raspunde

IliePrimarie

Acum 6 ani

Copaceanu scria romaneste in Sibiu100 mai rau decat se exprima candidatul PNL la primarie. Sictir, sa mearga la munca.
Raspunde

Dan Capitan

Acum 6 ani

Chiriac, tembelul "Nila" din Morometii, a ramas asa cum a fost primul lui rol: TAMPIT. Spectacolele de la festivalul de teatru sunt jalnice. Sunt aduse pseudo-trupe ieftine la care cuvantul de ordine este: ABSTRACTUL.
Raspunde

dan

Acum 6 ani

Sa-l duca cineva pe doctor la balamuc.....
Raspunde

parinte

Acum 6 ani

De ce, sa ramaneti numai scursurile in liberate? Ce-ar fi sa se duca "artistii" la munca cinstita? Iar copii, acolo unde le este locul: la scoala si la joaca. Am cunoscut pe unul dintre primii copii care a jucat, la Simerom. Clar emancipata, de la 8-9 ani...
Raspunde

Alzara

Acum 6 ani

Nu aduc audienta jalnicele astea de asa zise piese ,sunt insa un excelent paravan pt a sifona la greu banii publici ai contribuabilului sighian ,asta nu vede nicio institutie de control a statului?
Raspunde

Geo

Acum 6 ani

De ce vorbim de "audienta" cand spectacolele sunt platie de toti sibienii? pretul unui bilet este simbolic si atunci cand la Sibiu vine o trupa din alt oras si punela intrare la pretul corect lumea spune: "cum, ca la Radu Stanca e 10 lei!?" Ceea ce se face e un pret de dumping pe buzunarele sibienilor, fara sa mai pomenim de ploaia de "invitatii" pt "oficialitati". Care ar fi audienta daca preturile ar fi nesubventionate de Primarie si daca din sala ar lipsi snobii si oficialitatile?
Raspunde

?Român din cetate

Acum 6 ani

Nenea psiho Faust ruleaza de cativa ani. Ptobabil te-au cooptat băieții cu ochii albastri din staful BOR pentru actiunea indobitocirea românilor serie noua. Oare parintii elevilor de la scoala 16 stiu ce deviatii ai prin tartacuta prelucrata la seminar?
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

sunt absolvent si de matematica-informatica, dar nu are nicio relevanta. totusi, un comentariu mai intelept se poate? un comentariu despre ideile din articol nu despre persoana mea, sunteti in stare? sau ne-am cunoscut si cunoasteti prea multe despre mine incat nu mai e loc pentru dialog? cum va permiteti ?
Raspunde

Vicent

Acum 6 ani

Inseamna ca ai cam frecat-o prin scoli in loc sa di produci ceva util societatii.
Raspunde

Psiho

Acum 6 ani

Apropo ML -ul cu numere de bulgaria arata cat de mult esti integrat in societate.
Raspunde

Opinia publica

Acum 6 ani

Atunci când ieși în spațiul public trebuie sa iti asumi toate riscurile domnule ......
Raspunde

Panzaru Vasile

Acum 6 ani

Din pacate, la Sibiu, hotii sunt demascati tarziu, mult prea tarziu. Si cu Chiriac se va intampla la fel ca si cu Marincuta, Vonica, Carabulea sau Johannis. Sunt demascati atunci cand nu mai ai ce le lua. Despre Chiriac vom mai auzi multe. Nu ma refer la orientarea lui sexuala ci la jaful din banii publici orchestrata de Primaria Sibiu.
Raspunde

Paul

Acum 6 ani

haha :).. Tocmai pentru ca s-a pornit o discutie de genu asta da de inteles ca piesa este o capodopera..(cel putin din unctul meu de vedere). Este evident ca asa numitul "psiholog " este disperat dupa atentie, pentru ca la o singura cautare pe net a numelui lui nu gasesti vreo realizare deosebita in domeniul medical, ci mai degraba scandaluri si "balarii" specifice romanesti (ex: RĂZBUNARE PE INTERNET ÎMPOTRIVA FOSTULUI ȘEF; scandal cu copiii de la scoala 6 etc). Mai mult ca sigur individul nici macar nu a discutat cu vreun copil din teatru legat de aceste "intrebari" ci pur si simplu s-a grabit sa scrie ceva de genul: breaking news..penibil. Nu orice om poate sa inteleaga o piesa de teatru. Iti trebuie totusi un nivel de inteligenta peste medie. Individul s-a uitat la piesa si in loc sa inteleaga mesajul transmis, a vazut o fetita rujata mai strident si a zis gata: asta are probleme :)) Consider, din punctul meu de vedere, ca un interviu cu Silviu Purcărete in vederea promovarii altor piese de teatru era mai interesant decat promovarea acestui individ.
Raspunde

Bogdan

Acum 6 ani

Ce PROSTIE!!! Spectacolul este extraordinar! "Ca psiholog, sunt ingrijorat de efectele posibile asupra psihicului unei copile, efecte cauzate de implicarea într-o piesă de teatru cu scene cu caracter violent şi sexual, precum simularea violului" CARE VIOL?!?!?! Domnule Mihai Copaceanu se pare ca nu intelegeti "Faust"! Argumentele aduse in articol (din adevărul) sunt elemente scoase din context... https://www.facebook.com/oradesibiu/videos/vb.266592580073239/1094390697293419/?type=2&theater - gasiti raspunsuri la acuzele (stupide)
Raspunde

George-Alin Patru

Acum 6 ani

Domnul Copaceanu cauta un pic de publicitate ieftins. Ieftina pentru el.
Raspunde

Adriana

Acum 6 ani

Eu am fetita de varsta "Margaretelor". Am vazut anuntul prin care sa cautau fetite pentru a juca in acest rol, dar uitandu-ma doar la poze mi-a trecut foarte repede intentia de a o inscrie la casting. Ce-i drept, sotul meu vazuse piesa si a zis ca trebuie sa fii nebun sa iti implici copilul in piesa asta. Si totusi, ca sa isi vada fetele vedete, unii parinti accepta. Fiecare face cum crede. Piesele de la Teatrul Radu Stanca lasa de multe ori de dorit. Am fost la un spectacol in care au trebuit sa anunte ca s-a terminat piesa pentru ca nimeni nu pleca, neintelegand practic nimic din spectacol. La momentul respectiv am ras dar sincer, nu e de ras cand lumea are impresia ca nu s-a terminat, neramanand practic cu nimic bun in minte si suflet dupa un specacol.
Raspunde

Mihai Nastase

Acum 6 ani

Ce exprimare eleganta aveti dle Copaceanu , bravos ! Eu unul nu v-as lasa sa va apropiati de copilul meu. Sa nu uitam in ce hal scriati la ziar acum ceva vreme, sa nu uitam cum va exprimati aici si sa nu uitam nici..... http://www.oradesibiu.ro/2014/09/10/razbunare-pe-internet-impotriva-fostului-sef-un-psiholog-scolar-sibian-a-manipulat-presa-prin-blogurile-adevarul/
Raspunde

Ion Roata

Acum 6 ani

Domnul Copaceanu ar trebui sa mearga la un psiholog/psihiatru . Orice minor care urmareste programele TV este supus unei agresiuni reale , incomparabila cu o piesa de teatru care se presupune ca ar trebui sa faca parte din cultura generala. Domnul Copaceanu are si alte actiuni asemanatoare... http://www.oradesibiu.ro/2014/09/10/razbunare-pe-internet-impotriva-fostului-sef-un-psiholog-scolar-sibian-a-manipulat-presa-prin-blogurile-adevarul/
Raspunde

sibianul pacifist

Acum 6 ani

Apropo... știți care este diferența dintre psiholog și psihiatru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus