Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

Semimaratonul. Motivul suficient

Citiți articolul scris de colegul meu, Adrian Stoinea, despre Semimaratonul Sibiu. Dincolo de cuvintele frumoase, e o realitate la fel de frumoasă: sibienii sunt dispuși să facă mișcare, să facă sport. Cu o condiție: să le fie create condițiile. Iar aici intervine rolul administrației.

Au trecut deja prea mulți ani în care pistele de biciclete au fost doar subiect de discuție și de dat cu părerea despre ce ar trebui să fie mai întâi, oul sau găina. Adică să fie mai întâi plin de piste de biciclete și mai apoi să apară cei care le utilizează sau mai întâi să fie plin de bicicliști înghesuiți printre mașini, iar mai apoi – pe baza evidenței – să le fie creată infrastructura necesară. Oarecum, cea de-a doua variantă tot încearcă să fie remarcată: la fiecare sfârșit de săptămână, drumul către Rășinari, cel către Păltiniș, drumul către Poplaca, drumul dintre Rășinari și Gura Râului se umplu, la propriu, de bicicliști. Evident, oameni ieșiți ”la recreere”, dar care prin numărul lor extrem de mare indică într-un mod evident faptul că există ”bazinul” care să furnizeze oameni dispuși să circule prin Sibiu cu bicicleta.

Nu trebuie să fi, prin urmare, specialist cu acte și studii prin toată lumea ca să îți dai seama că trasarea de piste de biciclete reale printr-un oraș circular precum Sibiul ar aduce numeroase avantaje. De la decongestionarea străzilor de traficul de la orele de vârf, la eliminarea inesteticelor ”mașini parcate peste tot” și până la, în cele din urmă, îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor acestui oraș. Iar sibienii își doresc să fie sănătoși (mă reîntorc la Semimaraton), cu atât mai mult cu cât mișcarea lor îi ajută și pe ceilalți (și dau din nou exemplul Semimaratonului). Viitorul primar al Sibiului are șansa de a schimba total fața și viața orașului. Predictibilul (din punct de vedere al propunerilor) plan de mobilitate urbană poate fi pretextul prin care oul să fie pus înaintea găinii.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

z

Acum 5 ani

Ba da incetati odata cu aerele astea obosite cu pistele pentru biciclete. Ma mir ca Dl. Deleanu nu si-a dat seama ca vorbeste despre doua lucruri total diferite: recreere/timp liber si timpul petrecut in trafic in drum spre locul de munca. In timpul liber si mie imi place foarte mult sa ies la plimbare cu bicicleta (in parc sau pe traseele din munti) dar cand trebuie sa strabat orasul de la un capat la celalalt la 25-30 de grade, nu prea imi vine sa iau bicicleta, sa ajung acolo transpirat si obosit. Nu sunt singurul care gandeste asa, sunt vreo 30-40 de mii de oameni din orasul asta care au aceeasi gandire. 2600 de oameni (1.8% din populatie, 1.2% daca luam populatia cu flotanti) nu dau absolut niciun rezultat concret cu care sa poti lua pulsul orasului. Mai trebuie mentionat si faptul ca inainte de a trasa piste pentru biciclisti, acestia trebuiesc educati putin in tainele regulilor rutiere (stiu ca multi vor face spume cand aud asta dar e adevarul).
Raspunde

...

Acum 5 ani

Un lucru suparator este ca atunci cand se vorbeste despre piste pentru biciclisti implicit se intelege "trasarea" acestora, adica o investitie minima de manopera si vopsea pentru reducerea carosabilului destinat traficului auto. Probabil ca s-a constatat o asemenea reducere a circulatiei masinilor incat exista mult loc neutilizat care se poate aloca altui gen de trafic. Daca nu este asa eu le propun doritorilor sa vina cu solutii pentru construirea (nu "trasarea") unor piste adevarate pentru biciclete, pe care biciclistii sa poata circula intr-adevar in siguranta. Pot sa fac si o prima propunere: Calea Dumbravii permite construirea unei piste pentru biciclete de la sensul giratoriu din piata Aurel Vlaicu pana la cimitir(trotuarul si spatiul verde sunt suficient de late ca sa permita asta) continuata pana la Dumbrava si Rasinari, eventual si pana in Valea Aurie. Calea Poplacii ar fi permis si ea dar pentru ca nu s-a facut din proiect va puteti da seama ca nu exista interes pentru asa ceva. In noile cartiere la fel, nu exista proiectat nimic in sensul asta. Asa ca lasati... In timp ce se lucreaza la astea va puteti gandi la extindere. :D
Raspunde

Biciclete

Acum 5 ani

Bicicletele sunt cel mai bun mijloc de relaxare! Trebuie sa o recunoastem.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus