Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Interviu cu Cezar Danilevici, medic psihiatru: Cum să scapi de surmenaj și să rămâi calm în mijlocul stresului zilnic

Interviu cu Cezar Danilevici, medic psihiatru: Cum să scapi de surmenaj și să rămâi calm în mijlocul stresului zilnic

Aspirăm, tot timpul, la o stare de echilibru interior, de mulțumire și de energie. De multe ori însă, stresul, problemele, responsabilitățile și rutina par să nu se mai sfârșească și avem senzația că alergăm fără sens, într-o buclă care nu duce nicăieri. Să ajungi la o stare de liniște interioară nu înseamnă să fugi de toate acestea, ci să înveți să rămâi calm și senin în mijlocul lor.

Reporter: Ritmul vieții moderne este infernal si tot mai des auzim despre conceptul de burnout. Ce reprezintă și care sunt cauzele apariției lui?

Cezar Danilevici: Burnout-ul este un termen sinonim cu epuizarea sau surmenajul, o constelație de mai multe stări fizice si emoționale ce apar în urma stresului prelungit. Există mai multe tipuri de situații stresante, dar burnout-ul apare doar în acelea care se prelungesc pe perioade lungi de timp. Cauzele sunt multiple, fiecare persoană alegând să rămână într-o situație stresantă dintr-o multitudine de motive: imposibilitatea de a alege altceva, siguranța financiară oferită de un loc de muncă stresant, ambiția de a dovedi că sunt capabili de a rezista, spiritul de sacrificiu pus în serviciul altora, specificul profesiilor cu risc crescut de epuizare, șamd.

Rep.: Care sunt persoanele sau categoriile cele mai afectate? Numărul cazurilor este în creștere?

Cezar Danilevici: Profesiile cele mai afectate sunt cele care intră frecvent în contact cu oamenii; toate profesiile care implică ajutor medical sau social, cum sunt medicii, asistenţii medicali, psihologii, asistenţii sociali, cei care lucrează în serviciile de urgenţă, precum pompierii sau poliţiştii, dar şi învăţătorii, avocaţii, cei ce lucrează în birourile de relaţii cu clienţii. În plus, pe măsură ce România adoptă modelul de lucru vestic, numărul cazurilor este în creştere, pe de-o parte pentru că situaţia de burnout este mai uşor de recunoscut acum, existând atât de multe mijloace de informare accesibile, iar pe de altă parte, în condiţiile dispariţiei multor valori tradiţionale, unei libertăţi crescute, unei lipse de repere, unei viteze crescute a informaţiei, solicitările cresc şi o dată cu ele şi riscul de surmenaj.

Rep.: Care sunt simptomele uzuale care ar trebui să ridice semne de întrebare și să ne trimită la psihoterapeut?

Cezar Danilevici: În practică, cei care suferă de burnout se prezintă cu simptomele unei depresii sau ale unei oboseli cronice. Ulterior, pe parcursul discuţiei, aflăm substratul acestor probleme, respectiv suprasolicitarea. Pe lângă oboseală, cei ce suferă de burnout prezintă dificultăţi de concentrare, tulburări ale somnului, dureri de cap, tensiune musculară, precum şi dificultăţi în a lua decizii, lipsa de motivaţie, retragere din viaţă socială, ineficiență sau cinism. Deseori persoanele respective se prezintă singure la medic, dar nu de puţine ori vin la rugămintea sau fiind aduse de familia îngrijorată, care a observat schimbări ale modului de viaţă.

Interviu Cezar Danilevici

Rep.: Aveți experiența spitalelor din Franța, cum abordează străinii această problemă, spre deosebire de români?

Cezar Danilevici: Probabil că diferenţele principale între Franţa şi România sunt gradul de informare crescut şi strategia coerentă şi funcţională de a persevera în a sensibiliza publicul larg. Cetăţeanul francez este obişnuit să se adreseze serviciilor medicale sau psihoterapeutice de la primele simptome îngrijorătoare, este obişnuit să pună întrebări la care să i se răspundă adecvat, şi datorită unor probleme sociale mult reduse faţă de cele din România, francezul are timp nu doar pentru a supravieţui, ci şi pentru a-şi creşte calitatea vieţii. Este o diferenţa între nevoi şi mentalităţi diferite. Pe de altă parte, spitalele psihiatrice - chiar cele de stat - pun la dispoziţia pacienţilor o bogată oferta de activităţi având că scop relaxarea sau restructurarea psihologică a vieţii interioare.

Rep.: Poate cineva ieși din această buclă singur sau este indicat ajutorul specializat?

Cezar Danilevici: Depinde de cauza ce duce la burnout şi de gravitatea situaţiei. Un angajat a cărui supravieţuire depinde de un salariu într-un loc de muncă în care nu se respectă programul de lucru, nu va avea de ales decât fie să renunţe la locul de muncă respectiv, fie să-şi dezvolte abilităţi crescute de a rezistă la stres, fie să ajungă la stări din ce în ce mai profunde de burnout. Pe de altă parte, un angajat aflat într-un loc de muncă nepotrivit pentru gradul sau de rezistenţă, dar care poate alege un alt loc de muncă mai pe măsură, are nevoie doar de curajul de a riscă. Majoritatea celor aflaţi în burnout se descurcă fără ajutor de specialitate, dar există şi un grup care apelează la medic - deseori pentru a-i prescrie medicamente generatoare de şi mai multă energie. După explicaţii detaliate şi analiză situaţiei, majoritatea optează pentru o încetinire a ritmului vieţii, pentru perioade de refacere prin somn sau relaxare. Din păcate însă, există şi persoane ambiţioase care optează pentru o escaladare a burnout-ului, depunând eforturi din ce în ce mai crescute pentru a face faţă, deseori recurgând la substanţe psihostimulante din categoria drogurilor.

Rep.: Ce recomandări ați da unei persoane care trece printr-o persoană de burnout?

Cezar Danilevici: Este important să ştii momentul când "mult" devine "prea mult"! E important să ai o stimă de sine sau o iubire de sine suficient de puternică, astfel încât să îţi poată atrage atenţia atunci când începi să te sacrifici sau să-i sacrifici pe cei din jur! E important să ştii atât "ce şi cât poţi", cât şi "ce nu poţi"! E important să ai prieteni sau familie în jurul tău care să-ţi atragă atenţia că eşti surmenat atunci când tu nu mai poţi să-ţi dai seama singur! E important să ştii diferenţa dintre "urgent" şi "important"! Când simţi că ai probleme, caută ajutor; acesta este disponibil!

Rep.: Veți susține un workshop la Sibiu, cui se adresează și ce vor castiga, la final, participanții?

Cezar Danilevici: Demersul meu este educativ şi se adresează populaţiei generale, oamenilor obişnuiţi. Sibiul este oraş universitar şi consider că viitorul depinde de tinerii deschişi la informaţii noi şi care pot duce mai departe o parte din ideile dezbătute în acest workshop. Câştigul se măsoară în gradul de libertate şi de asumare în faţă deciziilor existenţiale pe care îl va obţine fiecare participant. Până la urmă burnout-ul, la fel că multe alte experienţe ale vieţii, este o alegere.

Spitalul European Polisano organizează sâmbătă, 25 iunie, de la 10, workshop-ul “Evadarea din Burnout”, condus de medicul psihiatru Cezar Danilevici, profesionist cu experiență dobândită în Franța.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

....

Acum 8 ani

De când lucrează dl. doctor la Polisano?
Raspunde

Roxana

Acum 8 ani

Un doctor bun!
Raspunde

jurnalist la TS

Acum 8 ani

abureli domne ...iti dai demisia, si traiesti din ajutor socia + mese la bodegi pe bon fiscal. Trai neneaca !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus