Deși scurtă, vizita președintelui Germaniei la Sibiu, Joachim Gauck, a fost concentrată: întâlniri cu bătrânii etnici germani, cu tinerii elevi români care învață germana, vizite la biserici, dar și în birourile oficiale.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost cel care la prânzul zilei de marți l-a așteptat pe președintele Joachim Gauck în fața Primăriei din Sibiu. Așteptarea a fost întreruptă de sprintul lui Faur Isaia, timișoreanul devenit celebru pentru că l-a împroșcat pe un alt fost președinte (Emil Constantinescu) cu cerneală. De data aceasta, Isaia nu a mai avut cerneală, ci doar un memoriu, și n-a mai ajuns la președinte, ci în brațele ”sepepiștilor”. Iohannis i-a luat, totuși, memoriul.
”Tu în ce limbă visezi?”
După o scurtă istorie a orașului susținută de primarul Sibiului, Astrid Fodor, cei doi președinți alături de soțiile lor au intrat în clădirea Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”, singurul cu predare exclusiv în limba germană din zonă. Aici a fost prezentat audienței, de către președintele RFG, unul dintre cei mai apreciați membri ai delegației germane: Peter Maffay, acum un celebru artist german născut la Brașov. Practic, nu a existat sas care să asiste la vizită și să nu îl recunoască, dacă nu cumva să îl și strige, pe Peter Maffay. ”A plecat dintre noi, om ca noi toți, și acum a ajuns milionar”, dă din mână unul din sașii care au venit să prindă ceva din vizita prezidențială.
Cu Maffay alături, Joachim Glauck a stat preț de mai bine de 20 de minute la discuții cu elevii Colegiului cu predare în limbă germană. S-a interesat mai ales de motivele care îi determină pe elevii români să studieze în germană. ”Că e un colegiu renumit, iar profesorii sunt buni”, a fost sinteza răspunsurilor primite. ”Dar, voi, noaptea în ce limbă visați”, i-a mai întrebat Gauck. ”În română”, i-au răspuns elevii. La plecare, invitați să semneze în cartea de onoare a colegiului, Iohannis s-a oprit o clipă. ”Să semnez eu în cartea de onoare a școlii mele e… o mare onoare”, a rostit rar președintele.
Iohannis, ghidul
Iohannis a fost cel care a încercat să joace rolul de ghid prin Sibiu pentru omologul său. Au călcat împreună prin Biserica Evanghelică din centru, pe Podul Minciunilor, au discutat despre ”ochii orașului” (acele ferestre precum niște ochi amenajate în șarpante), despre arhitectură, despre piețele centrale. ”Excelent, excelent”, a exclamat mai apoi Iohannis, când un sibian și-a făcut loc cu ajutorul SPP-iștilor pentru a arăta o poză: una din 2002, în care sibianul apare alături de primarul Iohannis și Johannes Rau, președintele din acea vreme al RFG. Către finalul turului centrului istoric, un nou memoriu. ” Herr Präsident, herr Präsident”, iar un bărbat trecut de prima tinerețe încearcă să își facă loc printre cei de la pază și protecție. Iohannis se oprește pentru a lua plicul, dar are inspirația de ultim moment să întrebe pentru cine e. Nu e pentru el, e pentru Joachim Gauck. Care l-a și primit.
Au salutat Piața Mare. Goală
Întâlnirea cu reprezentanții comunității săsești s-a consumat în sediul Forumului Democrat al Germanilor din România, situat într-o margine a Pieței Mari. Iar în timp ce printre oaspeți se plimbau săsoaice în port tradițional împărțind pahare cu bere, vin, sucuri și gustări, cele două cupluri prezidențiale au făcut un scurt tur al clădirii. Încheiat cu o ieșire în balconul care dă înspre Piață. De la etaj, cei patru nu au rezistat să nu dea din mâini, aidoma liderilor care salută mulțimi. Chiar dacă atenți la balcon erau doar câțiva jurnaliști.
Rolul sașilor și respectul statului
”Țările noastre sunt legate, iar mulți din Germania v-au ajutat să refaceți acest oraș frumos. Dacă ar fi să lăsăm inima să decidă, am mai rămâne o săptămână”, le-a transmis Joachim Gauck membrilor FDGR, adunați în Sala Oglinzilor pentru vizita prezidențială. La fel ca și în celelalte discursuri rostite în aceeași încăpere, președintele german a evidențiat rolul de legătură între țări pe care îl joacă sașii, dar și felul în care populația majoritară interacționează cu această minoritate. ”Această conviețuire pașnică mi-ar plăcea să o văd și în Europa”, a transmis Joachim Gauck.
De cealaltă parte, Iohannis a mulțumit pentru felul în care Statul Român protejează și susține minoritățile, dând exemplul celei germane. ”Aici, la Sibiu, avem un excelent element de bună conviețuire între etnicii germani și cei români. Parteneriatul între sași, șvabi și români este un exemplu marcat de respect reciproc”.
Gazda întâlnirii a fost actualul președinte al FDGR, Paul Porr, finul lui Iohannis. ”Este o premieră pentru noi, să fim vizitați în același timp de doi președinți de stat, în funcție. Este o apreciere a minorității germane din România, minoritate care este o punte de legătură între națiunile noastre”, a rostit Porr.
foto Silvana Armat
Iohannis: ”aveți grijă, e istoria mea”
La Cisnădia situată la câțiva kilometri de Sibiu, ritmul vizitei s-a rupt. Pe o căldură la fel de aprigă precum și cea din centrul Sibiului, oficialii au găsit extrem de reconfortantă răcoarea dintre zidurile bisericii fortificate, unde au stat aproape o oră. ”Mai vin, dacă ne înțelegem atât de bine”, le-a transmis Iohannis cisnădienilor care îi strigau numele, în așteptarea președintelui Germaniei. Multele discuții despre istoria bisericii fortificate, despre istoria comunității săsești și despre posibile scenarii de viitor nu au deranjat pe nimeni din audiența care a ocupat rapid băncile bisericii. La final, la inițiativa președintelui Germaniei, fost pastor, orga din biserică a cântat un imn liturgic, pe care cei prezenți l-au fredonat. ”Mulțumesc foarte frumos”, s-a adresat mai apoi, mulțumit, Joachim Gauck. Finalul vizitei a fost încărcat cu daruri simbolice pentru ambii președinți, dar numai cu unul și-a făcut poze: este vorba de arborele genealogic al lui Klaus Iohannis, la care au lucrat reprezentanții Episcopiei Evanghelice. ”Aveți grijă, acolo e istoria mea”, a încercat apoi o glumă Iohannis, către cei care împachetau foaia mare pe care erau înlănțuite rudele președintelui în funcție.
Înapoi: Brexit, Corlățeanu...
Din poarta bisericii din Cisnădie, Iohannis și-a luat la revedere, pentru moment, de la președintele Germaniei. Și s-a întors către jurnaliști, pentru câteva întrebări: Brexit și Corlățeanu. ”Eu mă număr printre optimiști, de când a apărut chestiunea Brexitului. Am încurajat întotdeauna să se voteze pentru rămânerea în Uniunea Europeană”. Cât despre votul pentru urmărirea penală a lui Titus Corlățeanu, mesajul este același. ”Nu este treaba Parlamentului să protejeze pe cineva. Nu trebuie restricționată cercetarea penală. Unui parlamentar care este nevinovat nu i se va întâmpla nimic”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Titus Corlățeanu , Paul Porr , Pieței Mari , Podul Minciunilor , Astrid Fodor , Piata Mare , klaus iohannis , Statul Român , presedintele Romaniei , Emil Constantinescu , Biserica Evanghelica , Uniunea Europeană Guvernului P , Silvana Armat , Sala Oglinzilor , Forumului Democrat , vizită oficială , Joachim Gauck , Pentru Sibiu , Peter Maffay , delegație oficială , Faur Isaia , Episcopiei Evanghelice , Cu Maffay , Herr Präsident , Joachim Glauck , La Cisnădia , președintele Germaniei la Sibi , Johannes Rau
Vizualizari: 13900
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Baubau
Acum 2 ore
Un oarecare
Acum 2 ore
Cornel Sibianul
Acum 3 ore
Mioara
Acum 3 ore
HBomb