Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Deţinuţilor li se vor scădea 20 de zile din pedeapsă indiferent câte cărţi scriu

Deţinuţilor li se vor scădea 20 de zile din pedeapsă indiferent câte cărţi scriu

Ministerul Justiţiei a făcut public, sâmbătă, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care deţinuţilor li se scad 20 de zile din pedeapsă, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, care ar urma să intre în vigoare la 31 august, în condiţiile în care, până la 1 septembrie, este suspendat articolul de lege care prevedea că se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie.

Ministerul Justiţiei prezintă spre consultare publică proiectul de ordonanţă de urgenţă, înainte de a-l prezenta în şedinţa de guvern de marţi, informează News.ro

Potrivit ordonanţei, articolul 96 alineatul (1), litera f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate se modifică şi se completează astfel:

"f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate.”

Guvernul a suspendat în 2 februarie, până la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetată.

În afară de modificarea articolului 96, noua ordonanţă mai introduce un articol privind procedura elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate de deţinuţi.

Potrivit noului articol, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

"Lucrările ştiinţifice sau invenţiile brevetate pot fi elaborate de către deţinuţi în condiţiile stabilite în prezenta lege şi prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completează, după caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrărilor ştiinţifice de către CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de invenţie", mai prevede ordonanţa, trnsmite sursa citată.

De asemenea, pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii, deţinuţii pot desfăşura activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii.

Legea mai prevede că lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

Totodată, în cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în coautorat, numărul zilelor considerate ca executate se împarte proporţional la numărul de coautori.

Ordonanţa ar urma să intre în vigoare la 31 august 2016. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pot fi transmise în scris la adresa de e-mail presa@just.ro până luni, 27 iunie 2016, ora 13.00.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Dinel Staicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Zsolt Nagy şi Ioan Niculae.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început în ianuarie o anchetă care vizează profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor, pentru care aceştia au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiţionat.

În acest dosar a fost audiat la DNA, pe 10 iunie, Dan Voiculescu, care a scris, de când se află în detenţie, din august 2014, cel puţin zece cărţi, printre care:  "Omenirea, încotro?", "Dezvoltarea economică durabilă", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014", "Economia românească", "Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice", "Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria şi practica antreprenorială", "Consideraţii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale" şi "Teoria valorii - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale".

La audieri a fost chemat, pe 8 iunie, şi Gigi Becali, care a scris, în doi ani de detenţie, cinci cărţi: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României".

Omul de afaceri Dinel Staicu a scris şi el 10 volume în detenţie: "Reforma bancară şi fiscală", "Creditul social fiscalizat", "Piaţa de capital fiscalizat", "Foreign policy", "Raportul de cauzalitate dintre creditare şi criza economico-financiară", "Ascensiunea şi prăbuşirea băncilor în contextul globalizării", "Noul bon fiscal - etalon", "Barterul fiscal", "Economia fiscală de piaţă", "Economie şi idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".

De asemenea, omul de afaceri Ioan Niculae a scris, de când se află în închisoare, mai multe cărţi, cu o medie de un volum la 29 de zile: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologică", "Valorificarea energetică a biomasei", "Orientări moderne în producţia vegetală", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic".

Fostul ministru Miron Mitrea a scris, în detenţie: "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediată" şi "Noi nu facem politică! Sindicate 1990-1994", în timp ce un alt fost ministru, Relu Fenechiu, a semnat "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" şi "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est".

Fostul ministru Zsolt Nagy a semnat, după gratii, lucrările "Un oraş de pe Mureş - drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale" şi "Uniunea Europeana în era digitală - opţiuni şi proiecte", iar fostul ministru Ioan Codruţ Şereş a scris "Contractul colectiv de muncă - aspecte practice".

Şi Gheorghe Copos a scris mai multe lucrări în detenţie: "Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova", în cazul căreia a fost formulată o plângere pentru plagiat, "Turismul ca vector de interculturalitate", "Franciza vs. management în industria hotelieră", "Tăşnadul medieval" şi "Turismul european durabil şi provocările lui".

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/01/08/mitropolitul-ardealului-ips-streza-coordonatorul-stiintific-al-puscariasului-gigi-becali-si-lista-continua/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Jo ! De Gigi amit kellett ?
Raspunde

-

Acum 6 ani

gratierea lui ionut gologan pentru calculul de micro black hole langa planeta marte si care poata sa apara dintr-un univers paralel
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus