Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-5°C

Clădirea Muzeului Astra va fi trecută în proprietatea FDGR Sibiu

Clădirea Muzeului Astra va fi trecută în proprietatea FDGR Sibiu

Clădirea din Piața Mică, nr. 11, în care funcționează muzeele Franz Binder și Emil Sigerius, dar și o parte din birourile Complexului Național Muzeal Astra va fi trecută în proprietatea Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Sibiu.

În prezent, Consiliul Județean Sibiu este proprietar al clădirii cu subsol, etaj, parter înalt și mansardă, construită pe un teren de 526 de metri pătrați. Clădirea a fost, însă, retrocedată către FDGR Sibiu, iar în ședința de joi a CJ Sibiu, se va supune aprobării demararea demersurilor de schimbare a proprietarului și în actele cadastrale.

Retrocedată din 2012

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut comunităților a decis retrocedarea clădirii în discuție în martie 2012. FDGR a solicitat retrocedarea acestui imobil arătând că este ”succesorul de drepturi al Grupului etnic german din Transilvania”. Înființat în 1940, Grupul respectiv a deținut și clădirea din centrul Sibiului. Dar a fost scos în afara legii de către Regele Mihai I în octombrie 1944, iar toate bunurile au fost trecute în proprietatea Statului Român pe motiv de colaborare cu Germania hitleristă. Consiliul Județean Sibiu a atacat în instanță decizia Comisiei de retrocedare de la București. Reprezentanții CJ au susținut că înainte ca imobilul să fie preluat de stat altcineva era proprietar și nu Grupul etnic german, iar clădirea a fost extinsă cu mai bine de 50%, deci nu mai poate fi retrocedată. Dar atât Curtea de Apel Alba Iulia, cât și Înalta curte de Casație – unde s-a judecat recursul – au dat dreptate FDGR. ”În privința calității de persoană îndreptățită la restituire, se constată că prin Decizia nr. 5559/04.12.2009, pronunțată de ÎCCJ, instanța supremă a reținut că prin sentința nr. 2790/2007 pronunțată de Judecătoria Sibiu și devenită irevocabilă la data de 20.09.2007, a fost constatată calitatea Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu de succesor în drepturi al Grupului Etnic German. (…) OUG nr. 83.1999 dispune în sensul că imobilele care au aparținut comunităților minorităților naționale din România și care au fost preluate în mod abuziv, cu sau fără titlu, de statul român, de organizațiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, în perioada 6 septembrie 1940 – 22 decembrie 1989, se restituie foștilor proprietari”, se arată în sentința dată în 2014 de Curtea de Apel Alba Iulia.

”Nu se va schimba nimic”

Președintele FDGR la nivel național, Paul Porr, spune că schimbarea proprietarului clădirii nu va afecta muzeele de aici. ”Nu se va schimba nimic, nici pentru cetățeanul din Sibiu sau turistul de afară, așa cum nu s-a schimbat nici în cazul Muzeului Brukenthal, retrocedat Bisericii. Adică va rămâne muzeu, cu același preț de intrare, probabil că va rămâne același director. Acum se procedează la o simplă formalitate, în sensul că se aplică o sentință judecătorească”, arată Paul Porr. El spune că, dacă se va negocia vreo chirie, aceasta va fi una simbolică, ”de genul a 50 de lei pe lună”. Actualul manager al CNM Astra, Ciprian Ștefan, spune că, totuși, unele modificări vor urma. ”Am discutat deja cu reprezentanții FDGR de a reorganiza această clădire pentru funcționarea muzeelor Franz Binder și Emil Sigerius. Deci un nou muzeu modern, în centrul Sibiului. Din punct de vedere legal nu știu exact cum vor sta lucrurile, dar nu cred că se pune problema vreunei chirii, deoarece ar fi conflict de interese, având în vedere că FDGR este reprezentat în Consiliul Județean Sibiu”, declară Ștefan.

”Trebuie pusă în aplicare acea sentință definitivă. FDGR urmează să încheie un contract de administrare cu Consiliul Județean Sibiu, astfel încât clădirea de la nr. 11 să rămână Muzeului Astra. Vrem să amenajăm acest muzeu din fonduri europene sau norvegiene. De aceea am și alocat în buget o sumă de bani pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, după ce clădirea va trece din nou în administrarea noastră”, Ciprian Ștefan, managerul CNM Astra
Grupul Etnic German

Grupul etnic german a fost înființat în noiembrie 1940, reprezentând comunitatea sașilor. Astfel de grupuri etnice germane au fost înființate în mai multe țări, arată prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, din cadrul Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș. ”În momentul în care Hitler a preluat puterea în Germania, sigur că simpatiile au mers către el. Hitler a acordat o atenție specială pentru toate grupurile și organizațiile politice germane din Europa centrală. Și cele din Cehia și Ungaria și, într-adevăr, și Grupul etnic german din Transilvania au urmat, într-un fel, politica germană. Nu înseamnă că s-a identificat întru totul cu politica lui Hitler, dar a devenit asociat al Germaniei”, arată Sigmirean. Ținte ale unor procese după încheierea celui de-al doilea război mondial, aceste grupuri au fost scoase în afara legii, după cum s-a întâmplat și în România. ”Sigur că aceste grupuri au fost acuzate în urma unor procese. La noi a fost un proces al întregului grup etnic, căci în 1945 a început deportarea lor în Uniunea Sovietică. Adică aplicau politica lui Hitler împotriva evreilor”, amintește profesorul Cornel Sigmirean.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Nu pot sa spun decât ca ma " bucur "
Raspunde

...

Acum 6 ani

Dragi sibieni, votați în continuare Forumul German. Votați și nici nu știți măcar ce este, dar votați ca să vă exercitați dreptul de vot. Țineti-o tot așa!
Raspunde

...

Acum 6 ani

Dragi sibieni, votați în continuare Forumul German. Votați și nici nu știți măcar ce este, dar votați ca să vă exercitați dreptul de vot. Țineti-o tot așa!
Raspunde

DJ Fodor

Acum 6 ani

WTF!...n-au loc sasii jegosi din fdgr de Muzeul Astra acum????tz-ai dreaq de babalaci besinosi gen astrid,porr,boetesc si mutalaul sas-slugoiul lui merkel!
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Prostule, cladirea lor le-a apartinut pe drept, de ei este construita ! Limitatule. Dar regatul Romaniei la 1918-20 cate a ''incasat'' din tot Ardealul? Toata infrastructura, cai ferate, companii, mici afaceri, banci, societati asigurare....cred ca cumulat o suma incalculabila actualmente ! Amintesc doar fundatia Gojdu...sute de milioane de euro acum numai pe cladiri in Ungaria toata si Ardeal(Banat, Crisana, Maramures, Transilvania). ISTORIC: La sfârşitul sec. XVII, casa care exista pe acest loc aparţinea comitelui Valentin Frank von Frankestein; După moartea lui Frank a devenit propietatea comesului Johan Zabanius Sachs von Harteneck care a fost decapitat în anul 1703. După moartea lui, casa a fost confiscată de stat până în anul 1864, când a cumpărat-o Universitatea Saxonă. A fost sediul la Cartea Funciară (înfiinţată în 1789) si la contabilitatea cezaro-crăiască. În 1865 casa va fi cumpărată de Reuniunea Cetăţenilor şi Meşteşugarilor (Burger- und Gewerbeverein) care o demolează. Denumită iniţial “Casa Asociaţiei Micilor Meseriaşi” (Burger- und Gewerbeverein-Haus), actuala clădire a fost construită între anii 1865-1867 de constructorul Gärtner şi inaugurată la 24 noiembrie 1867, devenind sediul administrativ al acestei asociaţii, precum şi un loc destinat desfăşurării unor activităţi diverse, cum ar fi cele de club, bibliotecă, şcolarizare a calfelor şi expoziţii de produse meşteşugăreşti.
Raspunde

Schwartz R.

Acum 6 ani

Grupul Etnic German a fost in si de fapt filiala Partidului National-Socialist in Romania ! Aceste doua organizatii au fost condamnate la Nurnberg , asa ca FDGR nu avea nici un drept sa revendice nimic in numele unei organizatii fasciste . Trebuie sa multumim Tribunalului Sibiu ca a dat o decizie " istorica " in favoarea unui Forumului German , fapt nemaintalnit in nici o tara beligeranta din al doilea razboi mondial . Astfel Johannis a devenit fuhrerul imobiliarelor luate cu japca in cardasie cu justitia ...Iar pe acest prof. Sigmirean l-ati pus intr-o situatie penibila pt. a explica un jaf total ilegal in dreptul international . Dar in Sibiu s-a putut ...
Raspunde

Chris

Acum 6 ani

foarte bine!
Raspunde

Daccccc

Acum 6 ani

Bai limitatule în gândire tu chiar crezi ca tot ce zboară se mănâncă ?chiar crezi toate aberațiile străinilor ca ei au fost primii în Dacia ?chiar crezi ca au fost ale lor sau nu cumva ne-am luat înapoi ce ne era de drept?sasii sunt niște parveniți la fel ca și ungurii ,țiganii,evreii din tata cei ce ne conduc de prin 1000 și ceva.Doar cu Ceaușescu am fost independenți cateva țică ani pana la asasinarea lui
Raspunde

ardeleanul

Acum 6 ani

asa trebuie ca sa fie ordine si discplina .......fiecare sa stie ca a fost si ce este a lui si fiecare sa stea la locul lui la unii de-ai nostri nu le convine deoarece le-au placut sa li se dea pe gratis tot ce se poate si sa se si imbogateasca peste noapte f substantial ori a avea avere si a fi bogat asta inseamna sa ai radacini puternice si sa f f harnic si chibzuit in viata .......nu sa apari un parlit prin SIBIU UN PARLIT SI FARA CHEF DE LUCRU si sa stai sa primesti totul pe de-a moaca de la casa . masa si diverse ajutoare de pe spatele la cei care au muncit si si-au agonisit din mosi stramosi pe munca si sudoarea lor A fi farnic ,corect si cu coloana vertebrala este un mare atu .....pe care multi de-ai nostri romani nu-l agreaza Sant roman si am trait in Ardeal printre sasi de la care ai avut ce invata din greu daca ai vrut sa inveti si sa devi om care sa-ti faci tot ce-ti trebuie de la casa si......... fara sa astepti pomeni de la stat
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Ai dreptate ardelene. Deci, TOTI sasii, secuii, regii, etc sa inapoieze pamantul pe care l-au luat cu japca, in urma cu sute de ani de la romani si toate foloasele pe care l-au obtinut prin folosirea panamtului (luat cu japca) sau exploatarea locuitorilor de drept, inclusiv banii cu care au construit casele in cauza. Foarte corect ... Mai rau este ca, cei despre care vorbim, nici macar nu au "asteptat pomeni de la stat" ci au folosit forta ca sa se improprietareasca ... Inca o rugaminte ardelene: mai foloseste si semne de punctuatie, fiindca este extrem de dificil de urmarit ceea ce ai scris .... Pentru a nu isca discutii: si eu sunt ardelean si sibian 100% ....
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Eu sunt etnic german, insa nu sunt de acord cu aceste retrocedari in favoarea FDGR. Sasii care au mai ramas in RO sunt batrini, majoritatea traiesc imprastiati pe sate. Majoritatea dintre ei nu sunt membrii FDGR. In FDGR sunt actualmente mai multi romani decit sasi. Asta nu reprezinta nici o problema pentru mine, insa problema este, ce se intimpla cu aceste imobile? Ce se intimpla cu chiriile? Cui revin banii daca se vind aceste imobile? De fapt aceste cladiri apartin tuturor sasilor, si nu doar membrilor FDGR, care din punct de vedere a multor sasi sunt ai mai prapaditi sasi, in frunte cu unul care face treaba tare bine. Ar fi bine ca sasii sa ia vreo initiativa si sa se intereseze ce se intimpla cu aceste case, retrocedari, bani, etc. Sunt convins ca multe o sa iasa la suprafata de genul caselor mostenite cu acte false.
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Istoria, bat-o vina! Trebe citita, este grea, plina de texte si cifre, cu poze putine. Mult mai usor este sa crezi in legende, folclor, filme, propaganda, lozinci. Convins ca daca urli destul de tare, n- ai nevoie de argumente.
Raspunde

Gheorghe

Acum 6 ani

Da' nu se mai termina odata cu retrocedarile astea? Pe masura ce se cauta in arhiva orasului si se vede ca sunt case interesante ca arhitecura dar nerevendicate de nimeni, hopa apare fdgr ca sunt ale lor ! Bine zice Zorro, plus ca retrocedarea se refera doar la cladirile confiscate de comunisti, ori asta era confiscata de rege ptr colaborare cu nazistii (din articol)! Si Pedagogicul a fost retrocedat si acum e vai de el! Poate se asteapta ca Primaria sa investeasca banii romanilor, in repararea caselor sasilor :) Votati FDGR! :)))
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Ce contradictie faina ~ Jur ~! :))) Banii romanilor sa refaca casele sasilor? Dar sasii de care stat apartin? Realmente, greu cu istoria, putine poze...cum scrie unul mai sus :))
Raspunde

toanta

Acum 6 ani

Nu mi se pare corect ! Forumul german mai are cativa etnici germani. Si chiar de ar fi fost mii de sasi, nefiind mostenitor direct, ar fi trebuit sa fie alocat statului, comunitatii sibiene. Din fondurile sibienilor se va plati intretinerea acestei cladiri !
Raspunde

Alina

Acum 5 ani

Bine ca nu le lasa statului roman! Oricine poate sa le ia, in special nemtii! Pe mine nu ma intereseaza ale cui au fost de la inceput, cert este ca statul roman a demonstrat cu varf si indesat ca este COMPLET INCAPABIL sa aiba grija de cladirile sale. In Bucuresti, cand vezi o darapanatura de cladire, care iti pune viata in pericol cand treci pe langa ea, sigur apartine statului, stat pe care ori il doare n p..a de ea, ori asteapta niste baieti destepti sa dea o spaga si sa puna mana pe respectiva cladire( si de regula sunt cladiri cu multa istorie in spate). Sau mai exista varianta ca acele cladiri darapanate sa apartina unor cetateni, dar care nu au nici o tragere de inima sa le consolideze si aici tot vina autoritatilor este, deoarece nu intervin, prin legi, care sa le impuna respectivilor proprietari sa le amenajeze. In concluzie, stiu ca e trist, dar sa lasam dracu patriotismele la o parte, si daca noi ca natie nu suntem in stare sa avem grija de cladiri, sa le ia altii, precum nemtii de exemplu, care inteleg ca promit sa le mentina acelasi statut si sa aiba grija de intretinerea lor. Eu, cat am fost in Germania, m am chinuit sa gasesc o cladire ponosita, ceva, orice care sa arate macar pe jumatate ca la noi... nu am gasit.
Raspunde

Cristian

Acum 4 ani

Nu inteleg ce rost are sa schimbi propietarul daca cladirea va avea aceeasi functionalitate , de muzeu . Se pare ca sunt si alte interese decat cele anuntate. Poate ar trebui sa ne ultam putin peste granita sa vedem cum au rezolvat vecinii nostri o speta de aceeasi natura. Ma indoiesc ca ungurii ar fi cedat cladiri catre fostele formatiuni germane infiintate in 1940 .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus