Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
9°C

Transparența la Sibiu: informațiile se împotmolesc încă la bani

Transparența la Sibiu: informațiile se împotmolesc încă la bani

La mai bine de patru luni de la aprobarea de către Guvern a memorandumului pentru Creșterea transparenței instituțiilor și companiilor publice, în special informațiile care se învârt în jurul banilor continuă să rămână ascunse.

Turnul Sfatului a realizat o analiză a modului în care respectă instituțiile publice din Sibiu memorandumul adoptat de Guvern pe 2 martie 2016 pentru ”creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”. O lună mai târziu, în aprilie, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a întocmit un raport al modului în care 350 de instituții și companii publice din România au implementat acest memorandum. Și în prezent concluzia respectivului raport rămâne valabilă: instituțiile deconcentrate au cel mai redus grad de transparență.

La Romgaz lipsesc informațiile despre salarii

SNGN Romgaz, cea mai mare companie cu capital majoritar de stat din județul Sibiu și una dintre cele mai mari la nivel național, îndeplinea în aprilie mai puțin de jumătate din criteriile de transparență impuse prin memorandumul adoptat de Guvern. La două luni după publicarea raportului de către ministerul de resort, o parte din lipsurile semnalate au fost remediate: a fost publicat numele și datele de contact ale persoanei responsabile de informațiile cu caracter public, formularele necesar a fi completate pentru comunicarea unor astfel de informații, dar și alte formulare tip. Totodată, a fost publicat și programul de funcționare, cu detalii legate de persoana de contact și informațiile necesare pentru cei care vor să obțină o audiență. Lipsesc, în schimb (sau sunt bine ”ascunse” pe site-ul Romgaz) informațiile referitoare la situația drepturilor salariale, dar și buletinul informativ și rapoartele de aplicare a Legii 544/2001, referitoare la informațiile cu caracter public. Totodată, nici agenda de lucru a persoanelor din conducerea Romgaz nu este publicată.

Prefectura Sibiu: au lucrat doar să bifeze

Potrivit raportului dat publicității în aprilie, de pe site-ul Instituției Prefectului lipseau informațiile referitoare la locurile de muncă disponibile, dar și nici Buletinul informativ al informațiilor de interes public nu exista. Acest buletin există acum, dar nu conține nimic, iar informațiile despre locurile de muncă disponibile lipsesc în continuare.

printscreen prefectura sibiu

Instituția Prefectului Sibiu nu are, în continuare, decât o secțiune goală referitoare la situația plăților, o secțiune incompletă de contact (secțiune în care trebuia doar introduse datele de contact pentru mass-media), iar secțiunea ”achiziții publice” a fost creată, dar fără a-i fi dat un conținut. Instituția Prefectului Sibiu are un grad de conformare al conținutului de 80%.

Opacitatea la ea acasă

În continuare, însă, în cazul Spitalului CF Sibiu, lipsesc multe informații esențiale: de la cele specifice legii informațiilor cu caracter public (solicitări de informații, rapoarte, studii, buletinul informativ etc), până la CV-urile celor din conducerea instituției. În schimb, pe site-ul instituției a apărut publicat bugetul spitalului și, deocamdată, un anunț de licitație. Pentru închirierea unor cabinete în interiorul spitalului. În aprilie, gradul de transparență al Spitalului CG Sibiu era estimat la 15%. La fel, mare lucru nu a efectuat nici Casa de cultură a studenților din Sibiu, unde potrivit celor de la Minister, lipsesc informații despre legislație, despre conducere, organizare, rapoarte și studii, achiziții publice și bilanț. Gradul de transparență al Casei de cultură a studenților a fost estimat la doar cinci procente.

Reprezentanții Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic declară că memorandumul nu prevede măsuri punitive pentru instituțiile care nu oferă toate informațiile publice impuse prin lege. ”Dar merită remarcat că gradul de transparență al instituțiilor publice din România este în creștere. Asta poate fi observat și din comunicatele pe care noi le emitem în urma verificărilor noastre”, spune Maria Smarandache, consilierul de presă al ministerului amintit.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

blat

Acum 5 ani

si , probabil, inca sunt multe ascuse.......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus