Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
10°C

„Descoperă Sufletul Transilvaniei” pe drumul artei în bisericile fortificate

„Descoperă Sufletul Transilvaniei” pe drumul artei în bisericile fortificate

La Cisnădioara se va deschide duminică, 24 iulie galeria de artă din „Școala Veche”, cu expoziția „DADA100, Tristan Tzara și lumea sa”, pentru comemorarea jubileului centenar al curentului Dadaist.

Proiectul de dezvoltare al turismului cultural, "Descoperă sufletul Transilvaniei" își propune să prezinte bisericile fortificate nu doar ca edificii arhitercturale de patrimoniu, ci și ca lăcașuri ale spiritualității locale și universale. Acest lucru este posibil prin expoziții de artă valoroase, care adaugă bisericilor fortificate un plus de valoare, dincolo de frumusețea locului. Astfel, dacă în anul 2015, ideea s-a concretizat prin ”Drumul Salvador Dali în bisericile fortificate”, anul acesta, cinci locuri vor fi înnobiliate de câte o expoziție. Biserica Mânăstirii din Sighișoara (06.05. – 02.10.) prezintă ”Albrecht Dürer, meșter al renașterii”, Cincșor (14.05. – 15.09.) ”Trans...art, artă contemporană a Școlii de la București”, Cisnădie (15.07. – 28.08.) ”Transfiguratio” cu Samir Vancica, Criț ”Rembrandt, zenitul gravurii” (august, septembrie). Cisnădioara (24.07. -14.09.) la rândul ei găzduiește expoziția ”DADA100, Tristan Tzara și lumea sa”.

Doi dintre părinții Dada provin din România

Curentul Dadaisumului s-a născut la 5 februarie 1916 ca un curent artistic și literar în "Cabaret Voltaire” din Zürich pe fondul Primului Război Mondial. El a fost o revoltă împotriva normelor și idealurilor tradiționale, care au eșuat, făcând prea ușor loc cruzimii și oribilității unui război. Fondatorii Dadaismului au fost Hugo Ball, Emmy Hennings, Richard Huelsenbeck, Hans Arp, Tristan Tzara și Marcel Janco. Acestui curent aveau să se dedice în anumite perioade ale creației lor și Pablo Picasso, Henri Matisse, Marcel Duchamp sau Andre Breton. Este fascinant și onorant totodată, că doi dintre părinții Dada, Tristan Tzara și Marcel Janco, provin din România. De aceea marcarea centenarului DADA în România este o datorie de onoare. La Cisnădioara centenarul Dada are focusul pe Tristan Tzara (*16 aprilie 1896, Moinești ca Samuel Rosenstock, + 24 decembrie 1963, Paris). Tzara și-a început cariera literară în 1912 publicând în revista „Simbolul” împreună cu Marcel Janco și Ioan Vinea. În 1916 îl găsim la Zürich, unde în euforia Dada inventează ”poemul simultan”. În 1919 se mută la Paris unde, trece cândva de la Dadaism la Surealism. El luptă în războiul civil din Spania și este în al doilea război mondial membru ”Resistance”. În ultima etapă a vieții sale, Tzara se dedică temelor existențialismului francez.

Expoziția de la Cisnădioara este clădită în jurul ilustraților grafice ale operelor sale, de la Hans Arp și Henri Matisse, până la Pablo Picasso. Exponatele provin din colecția Thomas Emmerling, care este unul din marii colecționari de grafică din Europa. El are în derulare expoziții în Ungaria, România, Olanda și Germania. Expoziția ”Dada100, Tristan Tzara și lumea sa” va pleca după finisajul din Cisnădioara în Bulgaria la Ruse. Vernisajul are loc dumincă 24.07.2016 în combinație cu deschiderea cunoscutei stagiuni de concerte estivale ”Plimbări muzicale” din biserica barocă din Cisnădioara. La ora 17:00 începe concertul ”Baroque Ensemble” din Cluj, iar la ora 18:00 va fi inaugurată expoziția, cu o introducere în tematică de către colecționar. Urmează o recepție în curtea parohială. Expoziția va fi deschisă zilnic, de la 11:00 – 18:00 (24.07 – 14.09). Accesul se face pe bază de bilete simple, iar prețul este de 7 lei sau combi, 10 lei, care include și vizitarea cetății. Elevii și studenții beneficează de reducere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus