Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

„Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda și de Vama”, un altfel de târg al olarilor în Muzeul Astra

„Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda și de Vama”, un altfel de târg al olarilor în Muzeul Astra

Muzeul ASTRA organizează în perioada 20-24 iulie 2016, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a patra ediţie a Târgului ,,Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama”. 25 de olari din România şi Ungaria se vor întrece aici la roata de olărit şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor, iar olarii vor folosi pentru asta vase de lut şi reţete tradiţionale, urmând ca comisiile de jurizare să desemneze atât cei mai buni olari, cât şi cei mai buni bucătari, în egală măsură.

,,Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meșteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unor vechi centre de ceramică: Turda şi Vama. Vom încerca, prin intermediul unui dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsim soluții pentru evitarea kitschului. Vom avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, însă păstrând caracterul tipologic şi stilistic”, spune Karla Roşca, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Evenimentul va începe miercuri, 20 iulie 2016, ora 16.00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, prin conferinţa ,,Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional”. Atelierele interactive de olărit destinate publicului vizitator vor funcţiona pe toată durata desfășurării târgului. În 23 şi 24 iulie 2016, în zona Târgului de ţară vor fi organizate ateliere de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu.

Programul evenimentului:

Miercuri, 20 iulie 2016, orele 16.00-20.00, în Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium

Acţiune: deschiderea oficială a evenimentului - conferinţa ,,Ceramica de Turda şi de Vama între estetic şi funcţional” Joi - Vineri, 21-22 iulie 2016, orele 10.00 – 17.00, Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică; Demonstraţii practice de olărit şi de gătit

Sâmbătă, 23 iulie 2016, orele 10.00 şi 19.00, Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică; demonstraţii practice de olărit şi de gătit, ateliere de olărit pentru copii şi adulţi

Duminică, 24 iulie 2016, 12.00 - Festivitatea de premiere a meşterilor olari şi bucătari

Între orele 10.00 şi 19.00, Muzeul în aer liber, Târgul de țară

Acţiune: târg de ceramică, demonstraţii practice de olărit şi de gătit, ateliere de olărit pentru copii şi adulţi

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus