Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
13°C

Amenzi de 900.000 de lei pentru Orange, Vodafone și Telekom. Vodafone amendată cu 720.000 de lei

Amenzi de 900.000 de lei pentru Orange, Vodafone și Telekom. Vodafone amendată cu 720.000 de lei

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amendat cu 900.000 de lei operatorii de telefonie mobilă Orange, Vodafone si Telekom pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire, cea mai mare amendă, în valoare de 720.000 de lei, fiind aplicată companiei Vodafone, a anunțat, luni, ANCOM.

"Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone și Telekom pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat într-un comunicat al autorității remis AGERPRES.

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) — Cosmote, Orange, RCS&RDS și Vodafone — obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.

Astfel, Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localități rurale. Termenul până la care operatorii aveau obligația de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfășurat o campanie de verificare a modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătățite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localităților rurale precizate în licențele primite.

"În urma controalelor ANCOM, s-a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute. Compania Vodafone a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 720.000 de lei. În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități și a fost sancționat cu amendă în valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități și a fost sancționat cu amenda contravențională în cuantum de 60.000 de lei", se arată în comunicat.

Cei trei furnizori de comunicații electronice sancționați vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat și să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvente radio, potrivit ANCOM.

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selecție în urma căreia au fost acordate drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 800MHz, 900 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz pentru furnizarea de rețele publice de comunicații electronice și de servicii de comunicații mobile — voce și date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licențele de utilizare a frecventelor radio s-au acordat printr-o procedură de selecție competitivă. Prețul de pornire pentru taxa de licență aferentă fiecărui bloc de frecvențe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licența stabilite în urma licitației având o valoare totala de 682,136 milioane de euro.

În cadrul procedurii de selecție, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications și-a adjudecat 1 bloc în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 5 blocuri în banda de 1800 MHz și 2 blocuri în banda de 2600 MHz (FDD), iar Orange România a obținut 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 4 blocuri în banda de 1800 MHz și 4 blocuri în banda de 2600 MHz (FDD).

Operatorul RCS&RDS și-a adjudecat 1 bloc în banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a câștigat 2 blocuri în banda de 800 MHz, 2 blocuri în banda de 900 MHz, 6 blocuri în banda de 1800 MHz și 1 bloc de 15 MHz în banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a câștigat 2 blocuri de 15 MHz în banda de 2600 MHz (TDD).

Toate licențele de utilizare a spectrului de frecvente obținute în urma licitației sunt valabile în perioada 2014 — 2029.

Potrivit ANCOM, licențele acordate prevedeau în sarcina operatorilor și obligația de a acoperi cu prioritate un număr de 676 de localități nedeservite de rețele de comunicații de bandă largă, termenul limită pentru îndeplinirea acestei obligații fiind 5 aprilie 2016.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Radu Ioana

Acum 6 ani

Telecomul este o firma nesimtita desi am locuit pina anul trecut inspre Cisnadioara nu aveam semnal si am facut ne numarate sesizari la dinsi ca nu mai avem semnal dar nu au facut nimica au zis ca din cauza dealurilor sau a padurilor nu mai este semnal dar facturile trebuiau platite conform contractului.sa va fie rusine domnilor ca va bateti joc de noi consumatori si si angajati din magazinele lor va spun ca am patito pe propria piele. si acum mai platesc la dinsi abonamente
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

@ Radu Ioana - ai o mare problema cu ortografia pluralului... Dar poate ca generatia moderna nici nu mai face la scoala asa ceva...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus