Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Alegerile parlamentare în Sibiu. Bucurie fără FDGR

Alegerile parlamentare în Sibiu. Bucurie fără FDGR

Liderii organizațiilor politice importante din Sibiu, PSD și PNL, așteaptă alegerile parlamentare pentru a îmbunătăți scorul electoral înregistrat la alegerile locale. Fără FDGR care va participa totuși la alegeri cu un reprezentant al etniei germane, în persoana lui Ovidiu Ganț, la Sibiu, PNL și PSD își pot împărți voturile obținute de Forum la locale.

Cum își dublează liberalii voturile

La alegerile locale din 2008, liberalii au obținut la votul pentru Consiliul Județean Sibiu 9,96%, în timp ce FDGR obținea 24,58%. PSD avea atunci 22,15%, iar PDL – 26,84%. Câteva luni mai târziu au venit alegerile parlamentare, iar în lipsa unei campanii susținute de către FDGR, care primește un loc pe lista minorităților, liberalii au obținut la votul pentru Camera Deputaților 17,28%, aproape diblu față de alegerile locale. Și celelalte partide, PSD și PDL au înregistrat creșteri spectaculoase. PSD a câștigat în plus trei procente și a ajuns la 25,72%, iar PDL a ajuns la 41,48%, cu 15% mai mult.

La alegerile din 2012, scenariul se repetă, chiar dacă se schimbă actorii politici. Apare USL, iar la locale, alianța dintre liberali și social-democrați obține 35,5%, în timp de FDGR se menține la același scor ca în urmă cu patru ani: 24%. PDL a înregistrat un regres de la 26, la 18,8% și apare un partid nou, PPDD, care reușește să obțină 8.05%. În același an, la alegerile generale, USL ajunge șa 51,74%, iar FDGR scade la 8,05%. ARD, alianța dintre PDL, Forța Civică și PNȚ obține la Sibiu 21,26%. PPDD se menține la același scor: 8,05% și e singurul partid care nu reușește să profite de pasivitatea FDGR.

În 20116, la alegerile locale, FDGR a scăzut la 19,41%, însă în condițiile în care la ultimele două alegeri între locale și parlamentare Forumul scade în medie între 15 și 20% sunt șanse reale pentru PSD și PNL să-și mărească procentul electoral. Asta, în condițiile în care până atunci să nu apară o nouă formațiune politică cu impact în rândurile sibienilor. La alegerile locale din acest an. PSD a obținut 29%, în timp ce liberalii au obținut la votul pentru Consiliul Județean 33,61%. În total, cele trei formațiuni politice au obținut 82,02% din totalul voturilor valabil exprimate.

PSD, Ioan Cindrea. ”Ajungem la 30%-33%”

Președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, susține că la alegerile parlamentare, scorul social-democraților va crește cu până la șase procente. ”Cei care hotărăsc sunt cetățenii județului. Eu cred că alegerile parlamentare vor decide cine va guverna țara. Cred că PSD cu aliații săi a guvernat bine și cred că asta ne îndreptățește la un scor bun, un scor mai bun decât la alegerile locale. Cred că vom fi undeva la media pe țară a partidului, undeva la 30, 33, 35%. Acesta este obiectivul nostru, unul realizabil, pentru că știu că cetățenii au încredere în guvernarea PSD. O parte vor vota pe domnul Ganț, pentru că va candida ca reprezentant al minorității germane. Cu siguranță că o parte din cei care au votat FDGR la locale se vor reorienta la alegerile parlamentare și cu siguranță că o parte vor aprecia profesionalismul echipei PSD și viitorul program de guvernare pe care îl vom face cunoscut fiecărui cetățean al țării”, a declarat Cindrea.

PNL, Raluca Turcan. La locale au fost două formațiuni care-l susțin pe președinte. La parlamentare rămâne doar PNL

Liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan este de părere că după alianța neoficializată între PNL și FDGR de la alegerile locale, la cele parlamentare a rămas doar PNL, partidul care-i poate susține planurile președintelui Klaus Iohannis. ”Nu am privit niciodată rezultatul electoral ca pe niște cifre, ci ca pe oameni cu opțiuni pentru decizia politica a României. Așadar, cred că la alegerile parlamentare vor fi foarte mulți sibieni care în Parlament vor urmări să dea o echipa puternica președintelui Klaus Iohannis. Eu cred că România se poate dezvolta dacă la decizia politică ajung mai mulți oameni buni care urmăresc constant un proiect. Președintele Iohannis are un astfel de proiect, votat de români, care poate fi realizat doar dacă ne strângem mai mulți și mai buni în jurul lui. La locale au fost in competiție două formațiuni care-l susțin pe președinte. La parlamentare rămâne doar PNL. Sibienii pot da un exemplu întregii țări că prin PNL pot da majoritate președintelui Iohannis”, a declarat Raluca Turcan.

Paul Porr, FDGR. Vom obținue un număr suficient de voturi, cât i-ar trebui unui deputat obișnuit

Președintele FDGR, Paul Jurgen Porr, este de părere că de regulă scorul obținut de Forum de la alegerile parlamentare este de două, trei ori mai mare decât ar fi necesar. Asta, în condițiile în care în județul Sibiu, voturile pentru FDGR scad foarte mult față de alegerile locale. ”Sper să fie alegeri corecte, să meargă lumea la vot, să fie reprezentativ, nu să meargă 30% sau nu știu eu cât. Trebuie să fie alegeri și un vot reprezentativ. Candidații minorităților se aleg la nivel național și atunci, Ovidiu Ganț, care a fost reprezentantul nostru și care este și acum, după legislatura în vigoare, a candidat în toate județele, iar scorul lui a fost de aproape trei ori mai mare, 2,8, față de numărul necesar pentru un deputat obișnuit. El își va face campanie, va merge în județe, nu numai în Sibiu. El în județul Sibiu a avut cele mai multe voturi, comparativ cu celelalte județe, dar el nu este deputat de Sibiu, așa cum vor fi ceilalți reprezentanți ai județului. El prin statututl lui trebuie să reprezinte întreaga minoritate germană, și din Bucovina și din Satu Mare. Se consideră mai mult sau mai puțin și deputat de Sibiiu. Cât va lua în Sibiu, comparativ cu acum patru ani, eu nu am de unde să știu, să nu sunt clarvăzător, dar sunt convins că și anul acesta va avea un număr suficient de voturi cât i-ar trebui unui deputat obișnuit, dacă nu chiar mai mult, ca acum patru ani”, a spus Paul Porr.

”Profeția” lui Iohannis

Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, afirma cu o lună înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2015 că România are nevoie un alt guvern și că cel mai târziu în 2016, după alegerile parlamentare va fi PNL la guvernare. "Este nevoie de o schimbare de Guvern, pentru ca Guvernul pe care îl avem acum este pur și simplu ineficient. Este clar că nu este suficient să-mi doresc sa avem alt Guvern. După părerea mea, cel târziu în 2016 după alegerile parlamentare va fi partidul meu la guvernare. În anul 2015 este foarte posibil să avem o schimbare a raporturilor în Parlament. Se schimbă raportul puterilor. Este posibil ca în 2015 să ajungem la altă majoritate în Parlament. Formațiunile din Parlament își pot schimba opțiunile", a mai spus Iohannis, invitat la stirileprotv.ro.

CASETĂ

Alegerile locale 2008

PSD – 22,15%

PNL – 9,96%

FDGR – 24,58%

PDL – 26,84%

Alegerile parlamentare 2008 (Camera Deputaților)

PSD – 25,72%

PNL – 17,28%

FDGR – 4,29%

PDL – 41,48%

Alegerile locale 2012

USL – 35,50%

FDGR – 24,70%

PDL – 18,8%

PPDD – 8,05%

Alegerile parlamentare 2012

USL – 51,74%

FDGR – 8,05%

ARD – 21,26%

PPDD – 8,05%

Alegerile locale 2016

PSD – 29%

PNL – 33,61%

FDGR – 19,41%

TOTAL – 82,02%

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

PSD = PARTID TOXIC
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Du-te nu vorbi! Că ceilalți vor fi parfum de tuberoze!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Buna Dimineata, Talida Runcu.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Se mai îndoia cineva de blatul politic pus la cale de tandemul PSD-PNL , prin Legea electorală atunci cand cei doi actuali așa-ziși adversari reuniți sub stindardul "luptei" anti-băsiste, de fapt au urmărit prin legile votate, instituirea monopolului asupra spectrului politic românesc? Rezultatul : aceste alocuțiuni ale liderilor mai mari sau mai mici ai celor doua partide prin care cele doua mari "blocuri" își împart apriori voturile romanilor. Mai pot suporta romanii aroganta acestor neica-nimeni cocoțați in vârful piramidei vieții sociale a acestei tari?Rezultatele sondajelor de opinie comandate de acești "lideri" politici se pare ca sunt pozitive, atâta timp cat nulitățile își permit sa pună stăpânire pe mințile si voința populației. Poporul roman a ajuns in acel hal de îndobitocire in care singura riposta pe care o poate da, e apelul la invective care mai de care mai înveninate la adresa contra-opinentilor, exemplu vezi luările de poziție de mai sus, si oricare alte subiecte cu tema politica. Ce putem face in continuare: "jucam" dupa partiturile acestori "dirijori" lipsiți de scrupule - al căror unic tel in viata este conservarea si rafinarea privilegiilor ce si le-au acordat ei înșiși- participând la "procesul electoral" cu rezultat dinainte știut, sau încărcam sa le dam o "lecție" ? Sunt sigura ca voi fi întrebata dacă pot oferi si "direcții" de acțiune, la care răspunsul este unul afirmativ, atat eu cat si alti cetățeni prezenți pe acest forum pot oferi soluții, ce pot fi îmbrățișate sau respinse. Părerea mea este ca fiecare dintre noi, ar trebui sa se debaraseze de latura emoțională a eului propriu si sa renunțam la votul pe contre. Prin dialog civilizat, fără a respinge brutal si procedând la o analiza minimala a ideilor celorlalți se pot găsi soluții viabile.Eu propun :renunțarea la clișeele verbale licențioase,analizarea ofertei USR, boicotu electoral in condițiile in care "oferta electorală" contravine principiilor de viata a fiecăruia din noi si renunțarea la compromisuri daunătoare conștiinței individului.
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

niste tilhari,pdl/pnl cu turcana,psd/alde cu cindra,etc etc
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

reformulati paragraful 3: "INCA președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, INCA in libertate, susține că (...)"
Raspunde

D

Acum 7 ani

Ce au facut parlamentarii sibieni pnl +psd in ultimii 4 ani astfel incat sa creada ca cei care au votat fdgr sau care nu au votat, vor vota cu ei ? Ce au facut in ultimii 26 de ani bun pentru judet ? Nici unul nu vine public sa prezinte oamenilor un raport al mandatului lor. Pentru ca nu au facut nimic. Pnl a avut o sansa in 2014 sa devina un partid credibil, reformat, pentru a guverna Romania. A pierdut-o definitiv datorita propriilor corupti. Nici psd nu s-a reformat dupa ce guvernul lor a esuat lasand dezastru dupa ei.
Raspunde

Nicu

Acum 7 ani

Chiar nu mai avem cu cine vota in Romania. Toti sunt o apa si un pamint. Cred votez cu UDMR-ul de data asta, desi sun romin get be get. Imi vine sa vomit de reprezentatni nostri.
Raspunde

Al patriei soim "porumbelul negru"

Acum 7 ani

PSD=crestere economică PNL (PDL)=recesiune
Raspunde

Sandu Bellu

Acum 7 ani

sa mori tu
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Vor fi candidati ai USB-USR si la Sibiu. PNLul s-ar putea sa aiba o surpriza.
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

simule si aici ai ajuns sa iti expui duhoarea de la linsul in dosul celor din PSD?... zboara puiule zboara si vezi sa nu te transformi in cioara de atata lins crema maro a celor din PSD...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus