Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
17°C

Expoziție la Sibiu cu imagini din timpul operațiilor estetice. ”Corpurile pacienților sunt exponate”

Expoziție la Sibiu cu imagini din timpul operațiilor estetice. ”Corpurile pacienților sunt exponate”

Artist vizual Cristina Bobe aduce la Sibiu, săptămâna viitoare, una dintre cele mai interesante expoziții de anul acesta din orașul nostru.

Expoziția se numește  ”Gentle Violence – Faces of Change”, va fi găzduită de Muzeul de Artă Contemporană din str. Tribunei, nr.6, și conține fotografii realizate în timpul intervențiilor chirurgicale estetice. Vernisajul are loc vineri, 9 septembrie, de la ora 17:00.

Pornind de la cazul unor pacienți care au recurs la chirurgie plastică, expoziția sondează corpul și reprezentările proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepție asupra sinelui) cu mijloace audio, video și fotografice.

Fotografiile realizate de Cristina Bobe în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Șiclovan (MedLife Genesys, Arad) și dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București) sunt animate de Paul Lupașcu, motion designer, și transpuse în sunet de Sebastian Florea, sound designer. Curatorul expoziției este Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Cristina Bobe

Cristina Bobe este inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România www.fotografiemedicala.ro. Artistul își propune prin acest proiect să integreze arta în spitalele din România, ca o componentă cu un impact pozitiv asupra stării de sănătate fizice și psihice a pacienților. După încheierea expoziției, fotografiile vor fi puse în vânzare, iar fondurile strânse vor fi donate de artist în acest scop.

“În ediția de anul acesta a expoziției Gentle Violence, sala de operație va primi o funcție nouă, aceea de <<muzeu al corpului în schimbare>>. Corpurile pacienților sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de artă. Din acest motiv, ele sunt surprinse în timpul unei schimbări exterioare, care le va sculpta și personalitatea. Nu urmăresc procesul în sine al schimbării, ci mai degrabă deconstruiesc dinamica schimbării și prezint fragmente ale ei prinse în fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusețe sau lucrări din istoria artei, care este tot o istorie a frumuseții. Portretele sunt aproape toate încadrate pe un fundal negru. Asta introduce și ideea de moarte, pentru că schimbarea presupune moartea unei identități, dar și pentru că a reprezenta corpul ca obiect de artă înseamnă a-l considera mort, crezând în același timp în transfigurarea sa.” spune Cristina Bobe.
Proiectul a debutat în 2014, la Muzeul Național Brukenthal, cu o primă expoziție (GENTLE VIOLENCE – The  Heart) dedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare, iar în 2015 a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Photo România.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! "Bă papagale" am putea ca prin operație "estetica" sa "extirpăm" prostia congenitală ajunsă in faza maligna a unor "prieteni" de pe forum, ce-i împiedica sa ducă "săracii" o viața normala, ca un ultim "efort" de-a le reda cel puțin iluzia ca pot fi numiți "oameni?...
Raspunde

wwww

Acum 7 ani

Te descrii perfect,bou' baltii ,mars la culcare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus