Sâmbătă,
14.12.2024
Parțial Noros
Acum
0°C

Despre home schooling. O opinie și două exemple

Despre home schooling. O opinie și două exemple

Face multă vâlvă, în zilele din urmă, decizia a doi părinți (un actor remarcabil și o cântăreață de succes) de a-și retrage copilul de la școala publică, pentru a-l educa în sistem home-schooling.

Firește, e dreptul lor. Și e inacceptabil să nu existe un cadru legal bine pus la punct care să le permită să facă asta. (Cei doi părinți au fost nevoiți să apeleze la artificiul înscrierii copilului la o școală-umbrelă din străinătate, care oferă diplome în urma unor examene online. Chiar și așa, se pare că sunt pasibili de amendă.)

Mi s-a părut însă bizar să constat că, în toate tevatura mediatică subsecventă, majoritatea strivitoare a comentariilor erau ostile celor doi părinți. Va să zică, pe de o parte suntem, tot într-o majoritate strivitoare, de acord că școala românească nu e bine așezată instituțional; pe de alta, sărim ca picați cu ceară atunci când cineva - condus de aceeași mefiență ca a noastră - își retrage copilul din ea. E aici un non sequitur logic, cum s-ar zice pe lătinie; sau ceva nu pușcă, dacă traducem pe ardelenește.

Desigur că home schooling-ul nu e varianta ideală; desigur că e foarte costisitor, încât numai familiile bine situate financiar și l-ar permite; desigur că e mai complicat și pentru copil, care trebuie totuși să crească într-un mediu care să-i solicite cât mai mult competențele de socializare. Dar tot nu văd de unde indignarea împotriva lui.

Nu ar strica ceva mai multă toleranță, dacă tot vorbim despre educație. Ceva mai mult relativism în a înțelege că nici școala publică, nici home schooling-ul nu garantează nici unui părinte că îi vor livra un copil excepțional educat.

Normal ar fi să putem alege, în cunoștință de cauză, între ele; iar apoi să facem tot ce putem, ca părinți, pentru a asista educația copilului - înțelegând, în același timp, că rezultatul e situat în indecidabil.

Să ne amintim că Wittgenstein a făcut home schooling. Familia lui, una dintre cele mai bogate din Imperiul Austro-Ungar, i-a asigurat accesul la cei mai buni profesori ai vremii. Cu toate acestea, când a dat examenul pentru clasa a noua, a picat rău.

Atât de rău, încât a intrat doar la o școală de mâna a treia din Linz. Unde a fost coleg cu Hitler. (Pe care, ne spune australianul Kimberley Cornish, l-ar fi enervat atât de tare, încât acesta ar fi scris în "Mein Kampf" că, dacă nu l-ar fi avut coleg, nu ar fi ajuns să deteste atât de tare evreii. )

Pe de altă parte, Mircea Ivănescu a făcut home schooling în anul în care a fost bolnav - și a învățat de la tatăl lui engleza cu care i-a tradus pe Joyce și Faulkner.

Nu vreau să spun, cu aceste două exemple presitigioase și radical opuse, decât că home schooling-ul e la fel de situat în indecidabil ca și școala publică. Din copii va ieși întotdeauna altceva decât suma strictă a lucrurilor pe care le-am depus în ei. Și e frumos și terifiant că e așa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

Dan, capitan de play

Acum 8 ani

Cand dai cu tifla societatii, asa cum au facut cei doi artisti, este de inteles ca ostilizezi o parte buna din societate. Pot face ce doresc cu copilul lor dar nu este nevoie sa creada ca suntem toti interesati de ce fac ei. Profitand de notorietate au impresia ca pot da lectii, sau induc subiectiv asta. Cui ii pasa daca eu nu imi dadeam copilul la scoala "oficiala"? In cazul vip-urilor astora se schmba foaia, fireste, fara ca sa existe o motivatie consistenta. Aici este tot secretul la intrebarile pe care le tot pune dl.Vancu. Norma in societatea noastra este scoala in cadrul organizat si prevazut de lege. Abaterile de la norma sunt tratate ca anormale, nu-i nimic gresit aici. Cu vehementa chiar.
Raspunde

e-manuela

Acum 8 ani

Buna! Nenea, fi te rog amabil si lamureste-ne sub ce forma cei doi parinti au dat cu "tifla societatii" ? Dupa stiinta mea ei au postat pe blogul personal decizia luata, motivand-o, fara a incerca sa faca prozeliti.Daca notoritatea lor "naste" invidie, asta chiar e o "problema" dar in nici un caz a lor, la fel stand lucrurile si-n cazul "inductiei subiective"...
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 8 ani

Practic doi ciumpalaci oarecum cunoscuti au decis sa ingroase randurile tiganilor practicieni de abandon scolar. Nimic mai mult. Asta nu e "home schooling". Artisti dereglati.
Raspunde

Ion al Glanetasului

Acum 8 ani

Comentariul lui Radu Vancu e de bun simt si scris cu har, realist si direct la subiect. Chiar si politicienii ar avea de invatat citindu-l, daca ar mai si citi cate ceva. Atata tot. Din pacate, comentariile la comentariu sunt mai putin pe subiect. Se pare ca forumistii de profesie nu sunt obisnuiti sa polemizeze. Normal, ei sunt adeptii libertatii de opinie spontana si autosuficienta, ca in acest caz. In alte cazuri, dirijata de altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus