Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
12°C

Proiect universitar: ghid de bune practici pentru internaționalizarea studiilor superioare

Proiect universitar: ghid de bune practici pentru internaționalizarea studiilor superioare

Reprezentanții a mai bine de zece universități din România și Norvegia s-au întâlnit la Sibiu pentru a elabora un ghid de bune practici în domeniul internaționalizării studiilor superioare.

Timp de două zile, reprezentanți ai Universității de sud-est din Norvegia, împreună cu cei ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, vor conduce discuțiile cu invitații lor de la celelalte universități românești. ”Dacă avem în vedere că economia modernă are nevoie de absolvenți de învățământ superior cu deprinderi la nivel internațional și competențe interculturale este normal să considerăm faptul că instituțiile de învățământ superior trebuie să aibă programe școlare și standarde valabile la nivel internațional. Facultățile trebuie să fie primii furnizori de oportunități pentru mobilitate și colaborări internaționale. Din acest motiv am decis să ne reunim timp de două zile, în cadrul acestui atelier dedicat în întregime subiectului internaționalizării învățământului superior”, a declarat Daniela Preda, directorul Departamentului de relații internaționale al ULBS și managerul acestui proiect. Proiect care este finanțat din fonduri norvegiene alocate prin intermediul EEA Grants.

”Nu vreau ca studenții să aleagă doar destinații exotice”

În ultimul timp, programe de mobilitate academică precum Erasmus+ au dus la o creștere exponențială a numărului studenților care pleacă să studieze în alte țări sau ale profesorilor universitari care beneficiază de astfel de mobilități. Însă nu totul este lapte și miere, iar de aceea este nevoie de un ghid de bune practici, susține Lasse Berntzen, profesor în cadrul Universității norvegiene care organizează împreună cu ULBS atelierele despre internaționalizare.

ulbs-7

”Avem oportunitatea creării unei rețele cu diferiți colegi, studenții au șansa de cunoaște noi culturi, de a studia în sisteme diferite. Dar în ceea ce privește internaționalizare, poate la o primă vedere am avea impresia că vorbim de proiecte de succes, dar sunt încă multe probleme. De exemplu, în Norvegia, studenții nu profită în mod onest de oportunitățile oferite de Erasmus+. Din cauza faptului că acest program are o finanțare atât de bună și ușor de acordat, studenții preferă să aleagă destinații exotice pentru perioada de mobilitate și nu neapărat universități din alte țări, de unde ar putea învăța cu adevărat ceva. Așa ne trezim că majoritatea studenților norvegieni aleg să studieze în California, în Hawai sau în Australia. Numai pentru că sunt locuri exotice, nu pentru oferta educațională”, arată Lasse Berntzen.

Aspectele pozitive

Profesorul universitar norvegian a intrat în contact cu mediul academic din Sibiu tot în cadrul unui proiect de internaționalizare, în urmă cu mai bine de doi ani, iar acum între ULBS și Universitatea din Norvegia se află în derulare nu mai puțin de patru proiecte. Mai mult, o parte din studenții care au luat parte la proiectele comune au ajuns să își găsească un loc de muncă, în urma acestor proiecte, arată profesorul norvegian.

De altfel, acesta a fost și unul din subiectele abordate de conf. univ. Silviu Nate, din cadrul ULBS, în discuțiile organizate pe tema internaționalizării. ”Aceste programe au și riscuri, cum ar fi așa numita «migrație a creierelor». Dar pentru multe instituții de învățământ superior, internaționalizarea este o componentă strategică, care generează atât creșterea prestigiului, a competitivității, cât și venituri”, a arătat Silviu Nate.

Workshop-ul pe tema bunelor practici pentru internaționalizarea educației superioare se va încheia pe 15 noiembrie. Alături de reprezentanți ai Universității norvegiene și ai ULBS, mai participă și reprezentanți ai universităților ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Transilvania din Brașov, ”Al. I. Cuza” din Iași, de Științe agronomice și medicină veterinară din București, Româno-Americane din Capitală, ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Tehnică din Cluj Napoca, Danubius din Galați și ai Academiei Forțelor Terestre, din Sibiu.
ulbs-3 ulbs-2 ulbs-5 ulbs-4

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Popescu Mihai

Acum 5 ani

Silviu Nate e un mincinos arogant si spagar care dă rar pe la ore si care nu se ocupă decat de combinatii. Daca cu astia defilează ULBS, ar trebui desființată.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus