Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Studiu Gfk: Sibienii sunt pe locul 7 în țară la puterea de cumpărare, mult în urma mediei UE

Studiu Gfk: Sibienii sunt pe locul 7 în țară la puterea de cumpărare, mult în urma mediei UE

Sibienii au o putere de cumpărare de 4426 de euro pe cap de locuitor, conform unui studiu realizat recent de Gfk, ceea ce ne plasează pe locul șapte pe țară. Media la nivel național este de 4181, România fiind pe poziția a 33-a în Europa.

Cea mai mare putere de cumpărare o au bucureștenii, cu 6.288 euro per cap de locuitor, adică aproape 50% peste media pe țară. Cifra îi plasează pe bucureșteni pe același nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 in Europa).

După locuitorii capitalei urmează cei din județele Timiș, Cluj, Ilfov, Brașov și Constanța. Sibiul este urmat de Arad, Prahova și Argeș, mai arată studiul Gfk, citat de wall-street.ro.

judete

Pe țară, deși venitul înregistrat reprezintă aproximativ o treime din media europeană, în comparaţie cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pecap de locuitor.

Judeţele aflate în top 10 sunt de fapt singurele cu o putere de cumpărare peste media naţională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Cel mai aproape de medie este judeţul Alba cu 4.129 de euro pe cap de locuitor, ceea ce plasează Alba pe locul 11 în clasament. Judeţul Vaslui ocupă ultimul loc între cele 42 de judeţe din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).

Europenii înregistrează o putere de cumpărare pe persoană în uşoară creştere în 2016, comparativ cu anul trecut. Venitul net disponibil al populaţiei variază substanţial între cele 42 de ţări analizate în studiul GfK.

Cea mai mare putere medie de cumpărare o găsim în Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg, în timp ce cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova şi Ucraina.

Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2016 pentru monedele naționale în cauză, așa cum sunt raportate de Comisia Europeană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Maria de la Santa Cruz Rosalina Agnelia Rodriguez Cuellar Rene

Acum 7 ani

Daca ai medii, tot medie iti iese. Hunedoara, Gorj si Alba destul de sus ? Avem doar orasele acolo, investitiile rare, populatie rurala predominanta, saracie cca 60 %. HD, AB, GJ sunt cam la nivel de VS.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, daca n-ar fi "obligati" sa plateasca impozitul pe prostie zi de zi, sibienii ar mai "sari" vreo 2-3 pozitii in clasament! Oricum, "obligatia" asumata, este liber consimtita, asa ca nu-i bai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus