Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
27°C

Micile afaceri. Studenta care recondiționează mobilă și face design interior

17 Martie 2017 14:27

Micile afaceri. Studenta care recondiționează mobilă și face design interior

Încă de pe băncile facultății, dar asta nu o împiedică să-și pună visele în practică. De la Științe a ajuns la Grafică, iar acum este în ultimul an la master. Cu toate acestea, Serena Rotaru face design interior și confecționează diferite decorațiuni din materiale vechi, cărora le dă o nouă utilitate.

Are 23 de ani și a absolvit la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. A făcut trei ani la ”Mate-info”, dar pentru că a vrut să dea bacalaureatul din M2 la matematică, în ultimul an s-a transferat la Științe. După absolvire, a urmat cursurile de la Grafică, la Cluj-Napoca, iar în timpul primului an de master și-a deschis propria firmă „Serro”.

Cum a început

După licență, împreună cu prietenul său s-a mutat într-un nou apartament și a fost pusă în ipostaza de a redecora. Atunci a fost momentul în care și-a dat seama în ce direcție ar trebui să se îndrepte viața ei. „Am găsit abandonat în fața blocului un fel de etajeră care se putea suspenda pe perete, dar putea sta și pe picioare, ca un fel de birou. L-am luat și aveam un pic de lavabilă și m-am apucat să-l vopsesc. În aceeași vară, părinții mei au vrut să-și redecoreze sufrageria și după ce i-am trimis mamei poze cu biroul pe care l-am făcut, mi-a zis că nu mai bine pictez eu mobilierul, să nu-l mai cumpere ei? Și am zis da, și așa am făcut primul mobilier de la zero. Am recondiționat mobilierul”, spune Serena.

Micile afaceri reconditionare mobila (18)

Primul ei proiect de design de interior a fost apartamentul bunicilor ei care s-au mutat de la casă. „Ei aveau mobilier săsesc, de acela vechi, l-am luat, l-am șlefuit și l-am vopsit și l-am recondiționat. Am avut o problemă foarte mare cu găsirea unui covor. La final, după ce am pus toate lucrurile mi-am dat seama că îmi era imposibil să găsesc un covor asortat și așa l-am făcut eu. Dintr-un fel de plasă pe care am cusut bucăți de material”, explică ea.

Crează obiecte decorative

Cel mai greu i se pare să convingă oamenii că au nevoie de un designer când își amenajează casa, cu atât mai mult să-i facă să înțeleagă că și mobilierul recondiţionat poate fi la modă. „E o nișă care nu prea există în România. Există foarte multe ateliere de restaurare de mobilier care repară cariile, dau cu soluții, dar eu nu fac asta și nici nu vreau să fac pentru că nici în liceu nu mi-a plăcut chimia și nu vreau să fac restaurare. Lumea, în Sibiu, nici nu știe măcar de ideea de recondiționare de mobilă. Când își renovează, pur și simplu, își aruncă mobilierul și gata”, explică tânăra. Micile afaceri reconditionare mobila (16)

Și pentru că îi este mai greu să prindă proiecte pe partea de design de interior, Serena confecționează diferite obiecte decorative din materiale vechi, cărora le dă o altă înfățișare. Crează de la măști și căsuțe în miniatură, până la lămpi și panouri de welcome. Pe toate acestea, însă, le vinde pe un site internațional, deoarece, spune ea, românii nu știu aprecia lucrul manual. „Tata și-a dorit să aibă băiat, dar a avut o fată care a mers la grafică. Și cum își dorea să fac ceva practic, Și în ultimii ani a început să-mi facă de Crăciun cadou fierăstrău, mașină de șlefuit, mașină de găurit și acum, practic, am început să le folosesc pe toate”, spune ea.

Micile afaceri reconditionare mobila (10)

De la 1500 de lei, la 3500 de euro

Pentru design interior, Serena lucrează cu 25 sau 35 de lei pe oră, în funcție de dificultatea proiectului și totodată mărimea locuinței. Ea menționează că este la început de drum și nu poate să ceară foarte mult. „În ora aceasta intră inclusiv mersul la magazin. Mie îmi e foarte important să știu ce vrea clientul pe partea de design interior. Dacă vorbim de un apartament cu două camere, de exemplu la bunici am lucrat vreo două luni cu tot cu partea de mobilier și aș spune că a costat undeva la 3500 de euro. Dacă doar aleg mobilierul, gresia și parchetul, fără recondiționarea mobilei vechi și fac designul interior e în jur de 2000 de euro. Asta fiind pentru două luni de muncă.  Dacă doar fac eu proiectul, atunci vorbim de sume mai mici, de 1500 de lei”, explică Serena.

Obiectele decorative le vinde începând de la 35 de dolari pentru unicorn și pot depăși câteva sute, în funcție de tipul de material folosit.

Micile afaceri reconditionare mobila (11)

Micile afaceri reconditionare mobila (14) Micile afaceri reconditionare mobila (13) Micile afaceri reconditionare mobila (12) Micile afaceri reconditionare mobila (9) Micile afaceri reconditionare mobila (8) Micile afaceri reconditionare mobila (7) Micile afaceri reconditionare mobila (6) Micile afaceri reconditionare mobila (4) Micile afaceri reconditionare mobila (3) Micile afaceri reconditionare mobila (2)

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, da' don'soara lucreaza decat cu mobilieru' lu' dansa, sau "reconditioneaza" si altele, ca mi s-au destainuit cativa neni de pe-aci ca au fiecare pe-acasa cate-un "corp" nefunctional si-l tin doar asa, de bibelou, si desi ocupa "spatiul" degeaba, nu pot sa-l arunce pentru ca s-au "atasat" de el, dansii ori cucoanele acestora...Va rog, nu-mi cereti sa dau nume, pentru ca n-am s-o fac, domnii dorind sa-si pastreze anonimatu'!...
Raspunde

Serena Rotaru

Acum 3 ani

Buna ziua! Reconditionez mobilier la comanda, nu "vand" mobilier. Lucrez pe mobilierul vechi clientului, il refinisez si il modernizez. Din cauza faptului ca oamenii se "atasaza" de mobilier, eu incerc sa il transform din vechi in nou si sa il reintegrez in casa/apartament :)
Raspunde

Sergiu

Acum 3 ani

e-manuela - subtilitatile tale nu au putut trece remarcate... doar nivelul asta il ai? Daca da, atunci spune ca atat te duce, macar sa nu te mai bagam in seama:))
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

...Mno, auzati "preteni" ai e-manuelei, ce spune doamna! Dac-o si "reintegreaza" da-ti buluc, numa' vedeti sa nu stricati "mobila"...
Raspunde

Der Fuhrer

Acum 3 ani

Mobila arata foarte fain, mai ales ca ştiu cam cum arăta mobila bunicii. Decoratiuniile de perete meh... Oricum se vede ca esti creativa, poate prea creativa. Ai potential!
Raspunde

Silvia

Acum 3 ani

Felicitari si mult succes! Sunt foarte frumoase lucrarile tale!O sa te caut,chiar cred ca imi poti salva mobila dintr-o camera, careia ii pusesem gand rau :)
Raspunde

Serena

Acum 3 ani

Ma bucur ca va place! Ma puteti contacta pe Facebook, pe e-mail (serenarotaru@yahoo.com) sau pe site. De abia astept sa va salvez mobilierul! :)
Raspunde

Bobes Eva Ecaterina

Acum 1 an

Buna ziua , as avea mobila de reconditionat. Mai exact mobila veche de lemn as dori sa fie revopsita in alta culoare. vreau sa stiu daca puteti face acest lucru. Multumesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus