Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
15°C

Ce vin se potrivește la peștele de pe masa de Florii

Ce vin se potrivește la peștele de pe masa de Florii

În duminica dinaintea Paștilor, de Florii, obiceiul spune că oamenii trebuie să pună pe masă pește. Însă, pentru a putea fi pus în valoare, acesta trebuie să fie neapărat însoțit de un pahar de vin. Aici intervin, însă, întrebările: Sec, demisec sau demidulce? Alb sau roșu? Pentru a afla cu exactitate ce vin se potrivește la diferite specii de pește, am stat de vorbă cu sommelierul de la Casa de Vinuri „Wine Not?”.

De pe mesele sibienilor, acum mai mult ca niciodată nu ar trebui să lipsească peștele. Fie că alegem păstrăv, crap sau somon pentru a putea cu adevărat să ne bucurăm de toate proprietățile preparatului și, nu în ultimul rând, de gust trebuie să-l servim alături de un pahar de vin. Cei mai mulți cred că dacă pui un vin alb pe masă este mai mult decât suficient, însă acest lucru nu ajunge. În funcție de tipul de pește, acesta se combină cu un vin care îndeplinește anumite proprietăți, fie este mai aromat, fie mai acid.

wine not vin vinuri (20)

Florin Marian, sommelierul Casei de Vinuri „Wine Not?” spune că într-adevăr, în general, peștele merge cu vinul alb, însă există și câteva excepții. Acesta face câteva precizări punctuale pentru diferite tipuri de pește. La un păstrăv cu mujdei, el recomandă o Tămâioasă Românească demisec. „Avem usturoiul care este aromat și puternic. Tămâioasa, la rândul ei este aromată ca soi, iar atunci când bei vin, îți trece gustul de la pește, iar în momentul în care mănânci pește, îți trece gustul de vin. Fiecare cere pe următorul. Peștele cere vin și invers”, explică sommelierul.

wine not vin vinuri (2)

În cazul crapului de Dunăre, cel mai potrivit ar fi un Chardonnay de Petro Vaselo nebaricat. „Crapul este mai gras, iar vinul acesta este puțin mai aspru. Acest lucru ajută la reechilibrarea gustului, spălând grăsimea din gură”, precizează specialistul.

wine not vin vinuri (23)

Pentru un somon, el recomandă un Rose proaspăt, din 2016. Acest tip de pește este mai gras, iar vinul vine ca o completare, având o aciditate ridicată.

wine not vin vinuri (18)

Pentru cei care se gândesc să așeze pe masă saramură de pește, trebuie să știe că alegerea unui vin demisec aromat este cea mai bună variantă. „Saramura, pe lângă pește, conține legume și foarte multe condimente. Din acest motiv trebuie să mergem pe un vin aromat pentru că avem ceva iute. Dacă vinul este sec, accentuează senzația de iute și atunci trebuie să ai un vin demisec aromat. Aș recomanda o Fetească Regală demisec”, spune Florin Marian.

Cei mai pretențioși, care aleg scrumbia, o pot combina perfect cu Chablis, un vin de import, iar tonul merge foarte bine cu un pahar de Pinot Noir ușor răcit. Chiar dacă spumantul se servește mai mult la evenimente speciale, sommelierul spune că acesta este potrivit în orice oră din zi, mai ales în combinație cu icrele.

wine not vin vinuri (1)

Toate aceste sortimente de vinuri și multe altele se găsesc la magazinul „Wine Not?”, situat pe strada Târgul Vinului,la num[rul 11. Acolo, sunt nu mai puțin de 300 de etichete diferite, majoritatea din România. „Vrem să devenim un fel de bibliotecă de vinuri, dacă îți trebuie un vin să-l găsești. Ne-am specializat pe soiuri românești și ca să încurajăm cumva vinul românesc. Pe lângă asta, am deschis și o zonă de vinuri de import, cu cele mai importante etichete ale lumii. Tot ceea ce înseamnă Franța, Bordeaux, Provence sau Champagne. Italia este prezent[ cu superbele vinuri de Toscana, Ornelaia, Sasicaia, Chianti, Montalcino sau Montepulciano, cu Amarone sau cu vinurile din Sicilia și Sardinia. Avem vinuri de Chile, Argentina, Grecia sau Noua Zeelandă și din fiecare regiune de mai sus avem alternative foarte interesante pentru cei mai exigenți consumatori de vin. Până la urmă cred că avem un vin pentru fiecare și marea provocare este să îl descoperim și să îl savurăm”, spune Ovidiu Balaban, directorul de vânzări al Casei de Vinuri „Wine Not?”.

Pentru curioși, reprezentanții „Wine Not?” oferă spre degustare tipurile de vin recomandate pentru masa de Florii. Până la urmă, merităm un vin bun, Wine Not?

wine not vin vinuri (12)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

...mno ie, ie, stie iel "somniferu" ce hin ii tra' la ruman! Ascult-aisea la tanti Oli, lu' ruman ii plasi hinu car' indieplinesti daua conditii: sa hie ieftin si mult, uai!...
Raspunde

Alzara

Acum 5 ani

uai da prostalau mai iesti...da-tas ****!!!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

...uai bierbeculi, vaz ca tu iesti sef di trib la pruosti, uai! Tu criez ca **** puati da orsini? Prima-s data it' traba stremiliag, iar din siela tu ai dicat sa nu ti ploaie-n gat...Ai griji sa nu rasiesti la manduli!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus