Luni,
18.08.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Micile afaceri. Un libanez și nevasta lui din Agnita prepară shaorma la Turkish Kebab

Micile afaceri. Un libanez și nevasta lui din Agnita prepară shaorma la Turkish Kebab

Pe când avea 18 ani, în Liban se pornise un război civil, motiv pentru care a plecat în Anglia. Câțiva ani mai târziu, a început Ingineria la Timișoara. Acolo a cunoscut-o Fouad Khreis pe viitoarea lui soție, Simona, originară din Agnita. După ce și-au testat abilitățile de antreprenori în orașul natal al femeii, cei doi soți, ingineri de meserie, s-au reorientat. De trei ani, lucrează pentru sibieni la Turkish Kebab, situat lângă magazinul Dumbrava.

În 1980, Fouad și-a început studiile în Inginerie, la Timișoara. Acolo, a cunoscut-o pe Simona și câțiva ani mai târziu s-au căsătorit. Și cum Simona era din Agnita, Fouad a urmat-o și în cele din urmă și-au deschis aici câteva afaceri. Au avut un bar, un restaurant și două magazine, pe care, de câțiva ani, le-au dat în chirie.

Folosesc produse proaspete

Fouad și-a descoperit pasiunea pentru bucătărie pe vremea când stătea în Anglia cu fratele său, patronul unui restaurant cu specific libanez. Având în spate rețetele învățate acolo, el s-a asociat cu un iordanian și de trei ani lucrează la Turkish Kebab.

Chiar dacă în oraș sunt multe locuri în care se vând preparate fast food, Fouad nu simte că are într-adevăr concurență.

Noi suntem singurii din oraș care preparăm totul cu carne proaspătă. Nu folosim nimic congelat. Chiar și sosurile le facem noi. La fel se întâmplă și în cazul cartofilor, pe care îi curățăm și prăjim, nu îi luăm la pungă”, spune Fouad.

Deși numele te face să te gândești la Turcia, toate preparatele care se găsesc la restaurant sunt cu specific libanez, dar adaptate pentru români.

Khreis Fouad turkish kebab (4)

„Așa era numele și noi nu l-am mai schimbat. Lumea ne știe deja așa și nu mai are rost să modificăm acum”, explică Fouad.

Shaorma tradițională, spune el, conține carne de vită și oaie, castraveți murați și un sos de susan, nu și cartofi. „Românii mănâncă cartofi prăjiți și atunci a trebuit să ținem cont și de gusturile lor. Aceștia vor și mai multe legume, de aceea punem și varză și roșii. La fel se întâmplă și în cazul sosurilor”, adaugă bărbatul.

Aceleași prețuri de trei ani

Produsul vedetă al restauratului este shaorma, dar nici falafel-ul nu este departe. Acesta din urmă se adresează celor care nu mănâncă carne și, spune libanezul, este un preparat sănătos. O băutură tradițională care însoțește foarte bine preparatele este ayran-ul.

„În Liban, dacă cumperi o shaorma, primești și ayran. Este o băutură specială, făcută din iaurt de capră și e puțin sărată. Și sibienii îl cumpără în loc de suc sau apă”, spune el.

Majoritatea oamenilor care intră în restaurant cer shaorma cu „de toate”. Asta în cazul bărbaților, femeile preferând fără ceapă și sos picant.

Khreis Fouad turkish kebab (3)

„Avem clienți fideli, care vin aproape zilnic la noi. Deja știm ce preferă. Sunt unii care vin și iau pentru toți colegii de la serviciu”.

Pe lângă shaorma și kebab, de la restaurantul de lângă magazinul Dumbrava poți să cumperi șnițel și humus. De trei ani, prețurile au rămas aceleași.

Astfel, o shaorma mică este 7 lei, iar dacă vine însoțită de suc este 9 lei, iar una medie este 10 lei. Cea mare costă 15 lei și dacă vine la pachet cu o băutură se mai adaugă 2 lei. Falafel este 6 sau 10 lei, în funcție de mărime, iar ayran-ul este 3 lei.

Khreis Fouad turkish kebab (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 8 ani

...ai drieptati Fouad Bei! intra pruostie si consumu' in iecscies di picioci, iasti o liegatura stransa di interdipendenta, si nu sa stie cari pi cari o determina...
Raspunde

Sibian 200%

Acum 8 ani

Doamne-fereste da' retardat si idiot mai poti fi,moldovean spurcat !! cum draq de "scapi" pe internet de acolo de pe Bagdasar??:)) tu si ailalti retarzi(e-manuela,(-))!!...de nu-ti hi unul si acelasi cu 3 personalitati!:))
Raspunde

dexter

Acum 8 ani

Retard retard si iar retard!!!
Raspunde

bodgan

Acum 8 ani

daca s-ar face si curatenie prin local.... E un jeg de nedescris, crusta. nici nu vreau sa ma gandesc ce e in spate. Nu ma iau de mancare deloc, doar de mizerie....
Raspunde

idgaf

Acum 8 ani

@ Madalina Micu, sigur e din Avrig? mai intreaba-l o data, eu stiu ca e AGNITA, nu avrig.
Raspunde

Madalina Micu

Acum 8 ani

Mulțumesc de observație! Am verificat și ați avut dreptate, în consecință, am rectificat.
Raspunde

Iulia

Acum 8 ani

Tocmai am mancat azi o shaorma de la ei dupa aproape un an. Imi aduceam aminte ca era foarte gustoasa. Astazi in schimb a fost o dezamagire totala. Carnea nedondimentata, sosurile fara niciun gust, legumele plasticoase. Pacat. Nu mai calc pe la voi.
Raspunde

Hater

Acum 8 ani

Restul Fast foodurilor din Sibiu folosesc carne ce nu este proaspăta ?
Raspunde

Maria

Acum 8 ani

au prea puține legume...
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

luand in considerare comentariile e clar de ce au platit sa apara in TS-ului!
Raspunde

Sb

Acum 8 ani

Bai ce comentarii... Sa fie concurenta atata de inversunata? Eu unul stiu ca imi plac foarte mult produsele lor. Le prefer tuturor celorlalte din Sibiu. Ayran-ul facut de ei este cel mai bun din tot ce am gustat pana acum, inclusiv in Turcia. Mie imi plac foarte mult si cine merge pe acolo precis imi impartaseste parerea. Nu as fi scris acest comentariu daca nu m-ar fi dezgustat total nivelul comentariilor de pana acum... Jalnic.
Raspunde

maria dittrich

Acum 8 ani

Totul este ,gustos, proaspat, se serveste cu multa prietenie,Un grup di ger. au serivit ,la ei .MINUNAT!!!!Gurile rele invidia,sa nu mai minta :IN ORASUL SIBIU unde se simte influenta germaniei , este rusinoasa DUSMANIA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus