Pe când avea 18 ani, în Liban se pornise un război civil, motiv pentru care a plecat în Anglia. Câțiva ani mai târziu, a început Ingineria la Timișoara. Acolo a cunoscut-o Fouad Khreis pe viitoarea lui soție, Simona, originară din Agnita. După ce și-au testat abilitățile de antreprenori în orașul natal al femeii, cei doi soți, ingineri de meserie, s-au reorientat. De trei ani, lucrează pentru sibieni la Turkish Kebab, situat lângă magazinul Dumbrava.
În 1980, Fouad și-a început studiile în Inginerie, la Timișoara. Acolo, a cunoscut-o pe Simona și câțiva ani mai târziu s-au căsătorit. Și cum Simona era din Agnita, Fouad a urmat-o și în cele din urmă și-au deschis aici câteva afaceri. Au avut un bar, un restaurant și două magazine, pe care, de câțiva ani, le-au dat în chirie.
Folosesc produse proaspete
Fouad și-a descoperit pasiunea pentru bucătărie pe vremea când stătea în Anglia cu fratele său, patronul unui restaurant cu specific libanez. Având în spate rețetele învățate acolo, el s-a asociat cu un iordanian și de trei ani lucrează la Turkish Kebab.
Chiar dacă în oraș sunt multe locuri în care se vând preparate fast food, Fouad nu simte că are într-adevăr concurență.
„Noi suntem singurii din oraș care preparăm totul cu carne proaspătă. Nu folosim nimic congelat. Chiar și sosurile le facem noi. La fel se întâmplă și în cazul cartofilor, pe care îi curățăm și prăjim, nu îi luăm la pungă”, spune Fouad.
Deși numele te face să te gândești la Turcia, toate preparatele care se găsesc la restaurant sunt cu specific libanez, dar adaptate pentru români.
„Așa era numele și noi nu l-am mai schimbat. Lumea ne știe deja așa și nu mai are rost să modificăm acum”, explică Fouad.
Shaorma tradițională, spune el, conține carne de vită și oaie, castraveți murați și un sos de susan, nu și cartofi. „Românii mănâncă cartofi prăjiți și atunci a trebuit să ținem cont și de gusturile lor. Aceștia vor și mai multe legume, de aceea punem și varză și roșii. La fel se întâmplă și în cazul sosurilor”, adaugă bărbatul.
Aceleași prețuri de trei ani
Produsul vedetă al restauratului este shaorma, dar nici falafel-ul nu este departe. Acesta din urmă se adresează celor care nu mănâncă carne și, spune libanezul, este un preparat sănătos. O băutură tradițională care însoțește foarte bine preparatele este ayran-ul.
„În Liban, dacă cumperi o shaorma, primești și ayran. Este o băutură specială, făcută din iaurt de capră și e puțin sărată. Și sibienii îl cumpără în loc de suc sau apă”, spune el.
Majoritatea oamenilor care intră în restaurant cer shaorma cu „de toate”. Asta în cazul bărbaților, femeile preferând fără ceapă și sos picant.
„Avem clienți fideli, care vin aproape zilnic la noi. Deja știm ce preferă. Sunt unii care vin și iau pentru toți colegii de la serviciu”.
Pe lângă shaorma și kebab, de la restaurantul de lângă magazinul Dumbrava poți să cumperi șnițel și humus. De trei ani, prețurile au rămas aceleași.
Astfel, o shaorma mică este 7 lei, iar dacă vine însoțită de suc este 9 lei, iar una medie este 10 lei. Cea mare costă 15 lei și dacă vine la pachet cu o băutură se mai adaugă 2 lei. Falafel este 6 sau 10 lei, în funcție de mărime, iar ayran-ul este 3 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: mici afaceri , Fouad Khreis , În Liban , turkish kebab , mancare sibiu , saorma , Khreis Fouad , Pentru Sibiu
Vizualizari: 13116
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Aci Duțu
Acum 3 ore
John S
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Nustiu
Acum 6 ore
Leonard