Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Campingul din Sibiu care a ajuns de la 60, la 1.500 de turiști

Campingul din Sibiu care a ajuns de la 60, la 1.500 de turiști

Nu mai puțin de 1.500 de turiști a atras, anul trecut, unul dintre campingurile deschise în Sibiu. O cifră considerabilă, având în vedere că sezonul, pentru corturi și rulote, nu ține mai mult de cinci luni, în zona noastră.

Campingul de Oude Wilg (Salcia Bătrână) este, așa cum îi sună și numele, deschis de o persoană din afara țării noastre. Și nu neapărat pentru români. Povestea campingului începe în urmă cu peste 17 ani, când Manette Twilt a decis să își urmeze soțul român, înapoi acasă, în Cîrța.

camping Carta (1)

S-au cunoscut în Olanda, pe când soțul ei muncea acolo ca bucătar. Când acesta i-a spus că este hotărât să se întoarcă acasă, a avut mari emoții. Satul transilvănean dintre Sibiu și Brașov a cucerit-o, însă, din prima clipă și spune că n-ar da pe nimic viața tihnită de aici.

„Mie mi-o plăcut țara, pentru că oamenii sunt foarte primitori. Ei te primesc așa, cu căldură, sunt oameni foarte faini. Deja în Vest se vede că se strică prietenia asta. Oamenii nu mai au timp, din cauza stresului și... aici era un pic altfel. Și m-am simțit imediat acasă”, povestește femeia, acum în vârstă de 42 de ani.
Au cumpărat o casă săsească

După o perioadă de tatonări, cei doi soți s-au mutat definitiv la Cârța. Au cumpărat o casă săsească. “Nu arăta prea bine când am văzut-o prima dată. Era o ruină, apoi un șantier. Nu am știut ce va ieși. Apoi a început să prindă contur și mi-a plăcut tot mai mult. I-am adus și pe părinții mei aici și ei mi-au spus, de ce nu deschideți voi un camping în curtea casei? Uite ce spațiu frumos aveți aici, e liniște, e o zonă care se va dezvolta în viitor. Și așa a și fost, au avut dreptate”, povestește olandeza.

camping Carta (2)

În primul an, după ce campingul a fost listat pe cele mai importante site-uri de profil și în cele mai mari rețele de rulotiști din Franța, Anglia și Olanda, au ajuns aici 60 de turiști. De atunci, numărul lor a crescut de 20 de ori.

„În primul an, dacă nu mă-nșel, cred că am avut 60 de oameni cu totul, pe toată perioada de vară. Și anul trecut cred că am avut în jurul a 1.500 de turiști. Unii stau o noapte, alții stau câte o săptămână. Unii vin an de an, pentru că s-au atașat de locurile astea, de liniștea de aici”, spune Manette.
Turiștilor le propune exact aceleași lucruri care au cucerit-o i pe ea: produse locale, liniște și un ritm al vieții cu câteva viteze mai jos.

camping Carta (11)

„Avem o zonă pentru rulote, cu curent electric și avem o grădină unde stau oamenii mai mult cu cortul. Anul trecut am luat și ultima parte, de la vecini, unde vrem să facem mai mult o grădină cu fructe, pentru turiști. Când stau aici, să aibă posibilitatea să mănânce fructe bio, din grădina noastră”, spune proprietara campingului.

Ce poți face în Cîrța

Campingul din Cîrța este înscris în toate rețelele de rulotiști din Olanda, Franța și Anglia, dar și pe cel mai frecventat site de campinguri din Europa, unde este cotat cu 8,2 stele, din 10 posibile. Turiștii care ajung aici pot face plimbări în împrejurimi, iar zona este plină de surprize. Oltul este la doar doi pași de ultima casă din Cîrța, iar turiștii aventurieri pot să treacă râul, pe o punte suspendată, construită acum mai bine de 50 de ani.

camping Carta (3)

Satul ascunde, însă, un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, unic în România. Aici se înalță zidurile abației cisterciene, construite de călugării unui ordin celebru în Epoca Medievală. Călugării cistercieni urmau îndemnurile Sfântului Benedict și cele trei principii ale acestuia: fecioria, sărăcia și ascultarea. Călugării cistercieni din Franța s-au răspândit pe tot întinsul Europei, iar cel mai estic punct în care au ajuns a fost chiar aici, la Cîrța. În anul 1202, membrii ordinului din Burgundia au început să-și construiască abația.

camping Carta (5)

În curtea fostei mănăstiri a fost amenajată, în 1926, parcela eroilor germani morți în Primul Război Mondial. Sunt 18 pietre de mormânt aici, care poartă numele a 53 de eroi germani. Mănăstirea cisterciană din Cârța este singura din România care a mai rămas în picioare.

„Acesta este primul monument de arhitectură gotică timpurie și romanică, pe teritoriul țării noastre. Ei în sine, cistercienii, au constituit o particularitate în peisajul catolic al Apusului. Pe lângă performanțele lor religioase și faptul că au reușit să impună papi și au avut o prezență din vestul până în estul  continentului, conduita lor, concepțiile lor îi fac mai speciali”, explică ghidul turistic Dan Ionescu.
Abația a fost închisă pe timpul lui Matei Corvin. Biserica mănăstirii a fost preluată de sașii evanghelici, dar mai păstrează și acum câteva semne tipice cistercienilor, cum este capul Sfintei Fecioare, la îmbinarea bolților.

camping Carta (6)

O minivacanță în Cârța este nu numai o gură de oxigen, dar și o variantă ieftină de petrecere a timpului. O noapte la camping costă între 30 și 70 de lei, iar intrarea la abație costă doar 5 lei de persoană. camping Carta (8) camping Carta (7)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus