Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Primăria eliberează certificatele de atestare fiscală și online. Costurile: doi lei, plus semnătura electronică

Primăria eliberează certificatele de atestare fiscală și online. Costurile: doi lei, plus semnătura electronică

Sibienii care au nevoie de certificatul de atestare fiscală aferent unui teren sau construcții în scopul vânzării acestor bunuri, de exemplu, pot obține acest certificat și on-line. Operațiunea on-line implică achitarea taxei de doi lei, ca și în cazul certificatului fiscal emis în format fizic, doar că, în plus, este nevoie și de semnătură digitală, care costă între 30 și 50 de euro pe an.

Primăria Sibiu a adăugat din această săptămână în portofoliul actelor care pot fi obținute on-line și certificatele de atestare fiscală pentru imobile (terenuri și construcții). Aceste certificate pot fi obținute în aceleași condiții ca și certificatele fiscale în format tipărit, care se ridică de la ghișeele Primăriei Sibiu: este nevoie de achitarea taxei de doi lei (12 lei pentru obținerea certificatului în regim de urgență), iar actul este obținut în termen de două zile (în aceeași zi, în regim de urgență, dar cu condiția ca cererea să fie transmisă până la ora 12:00).

La fel ca și în cazul obținerii celorlalte documente online (certificat de urbanism, autorizație de construire), pentru certificatul de atestare fiscală este nevoie ca solicitantul să aibă o semnătură digitală. Acest certificat digital poate fi achiziționat de la diferiți furnizori (inclusiv prin intermediul băncilor), iar costurile sunt cuprinse între aproximativ 50 și, respectiv, 30 de euro pe an (sumele mai mici se aplică în cazul prelungirii anuale a semnăturii digitale).

La fel ca și în cazul certificatului de urbanism ori a autorizației de construire, eliberarea certificatului de atestare fiscală este realizată de către administrația locală prin intermediul portalului guvernamental eDirect, drept pentru care solicitanții trebuie să aibă cont și aici. Plata certificatului trebuie făcută înainte de eliberarea acestuia, iar documentele necesare (înainte de plata serviciului) sunt o cerere-tip și o copie a cărții de identitate.

”Certificatele fiscale se pot emite în format electronic pentru bunurile imobile, adică pentru case și terenuri. Certificatele fiscale pentru autovehicule nu se pot emite în format electronic deoarece este necesară prezentarea ștampilei în original pe contractele de vânzare-cumpărare sau facturi”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Cei cinci pași Sursa: comunicat Primăria Sibiu

”Iată pașii pe care trebuie să îi urmați:

Pasul 1. Accesați portalul https://edirect.e-guvernare.ro. Creați un cont nou sau accesați contul dumneavoastră, dacă sunteți deja înregistrat.

Pasul 2. Depunerea documentațiilor. • Accesați secțiunea Creează solicitare și la rubrica Instituție introduceți: Primăria Municipiului Sibiu • Selectați ce tip de document doriți să obțineți: certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice sau juridice, în regim normal sau în regim de urgență • Click pe Lansează solicitare și încărcați documentele necesare (cererea trebuie să fie semnată electronic de solicitant); la această rubrică sunt indicate documentele necesare, în funcție de documentul solicitat • Click pe butonul Lansează solicitare și astfel documentația a fost depusă. Veți primi o notificare care confirmă depunerea documentelor.

Pasul 3. Preluarea documentației Documentele încărcate în program vor fi preluate de Direcția Fiscală Locală. Solicitantul va primi un email prin care i se comunică numărul de înregistrare al solicitării și cuantumul taxei pe care trebuie să o plătească.

Pasul 4. Plata taxei de emitere a certificatului de atestare fiscală Pentru efectuarea plății, cetățenii vor intra în contul personal pe platforma de E-administrație a Primăriei Sibiu (https://extranet.sibiu.ro/default.aspx) unde pot face plata electronic. De asemenea, plata se poate face electronic și pe https://www.ghiseul.ro.

Taxa de emitere a certificatului este de 2 lei, documentul urmând să fie emis în termen de 2 zile lucrătoare. Dacă se optează pentru obținerea acestui document în regim de urgență, în aceeași zi, taxa este de 12 lei, cu condiția ca plata și depunerea documentelor să fie efectuate înainte de ora 12 în ziua respectivă.

După achitarea taxei, cetățeanul are obligația sa trimită pe portalul eDirect dovada plății, adică emailul primit după efectuarea plății. Direcția Fiscală va prelucra actele din acel moment. Stadiul soluționării cererii poate fi urmărit pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro, accesând secțiunea Solicitările mele.

Pasul 5. Soluționarea și transmiterea documentului către cetățean Direcția Fiscală Locală Sibiu va analiza documentația depusă și va emite documentul pe care îl va încărca pe platforma edirect.e-guvernare.ro. Cetățeanul primește prin email un mesaj prin care este înștiințat că solicitarea a fost soluționată și că poate descărca de pe portalul https://edirect.e-guvernare.ro documentul final în format PDF, cu semnături electronice”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus