Alex și Călin sunt cei doi tineri care, în urmă cu mai bine de un an, au descoperit că pasiunile și preocupările le sunt comune și sunt legate de zbor. Prin urmare, așa a apărut Air Sensation, inițiativa care oferă sibienilor și turiștilor posibilitatea de a zbura cu balonul cu aer cald și cu paramotorul. Mai nou, tinerii au inclus în oferta lor și zboruri cu motodeltaplanul sau cu girocopterul.
„Acum doi ani, prin februarie era, țin bine minte, am visat că zburam cu balonul cu aer cald. Am început să caut pe internet oferte și, în cele din urmă mi-am cumpărat un balon, deși nu zburasem niciodată. Bine, apoi am aflat cât de dificil e lucrul cu un balon, câte costuri sunt. Spre exemplu, și baloanelor trebuie să le faci o inspecție tehnică periodică. Dar, pentru că în România sunt atât de puține, cel mai apropiat centru este cel de la Budapesta“, își începe Alex povestea. Ideea de a folosi balonul cu aer cald și într-o mică afacere s-a conturat tot mai mult în perioada următoare. „Turiștii, de exemplu, atunci când vin în Sibiu primesc pe broșurile de petrecere a timpului liber relativ puține oferte. Am văzut chiar că aici, la Primărie, se dau și broșurile unor parcuri de distracții din Hunedoara. Am mai vorbit și cu alții de a iniția o afacere în acest domeniu, dar până la urmă singurul care s-a implicat serios alături de mine a fost Călinׅ“, mai povestește Alex.
Călin zboară de 20 de ani cu parapanta. A lucrat și în străinătate în domeniul aparatelor de zbor din această gamă, lucru pe care îl continuă și la întoarcerea în România. Este de loc din Maramureș, de unde își păstrează graiul, dar admite că zona Sibiului este una care merită lăudată, drept pentru care s-a mutat aici. Iar în timp ce Alex le oferă clienților zboruri cu balonul cu aer cald, Călin este cel care îi poate purta, în tandem, zboruri cu paramotorul. Pasionat de zborul cu acest aparat (o parapantă cu motor, simplu spus), Călin pune preț pe libertatea și posibilitățile de manevră pe care le oferă paramotorul.
Și pentru ”persoane juridice”
Air Sensation nu se adresează, însă, doar persoanelor fizice. „Noi putem participa cu balonul și la team-buildinguri, dar și la nunți sau botezuri, de exemplu. În situația din urmă, balonul este ancorat cu trei corzi, fiind ridicat la o anumită înălțime permisă de aceste corzi. Diferența față de zborurile clasice este faptul că, ancorat, putem ține balonul în aer mai mult timp pe perioada zilei. În plus, noi am gândit afacerea aceasta și pentru a o închiria celor dornici de publicitate neconvențională, deoarece pe balon avem posibilitatea de a prinde reclame de sute de metri pătrați, cu care să plutim deasupra Sibiului, de exemplu“, mai spune Alex. Recent, inițiativei Air Sensation i s-a alăturat și un posesor de motodeltaplan, dar și cel al unui girocopter, care este adus de la Brașov.
Pentru închirierea balonului, prețul este de 100 de euro de persoană pentru un zbor de o oră sau de 500 de euro pentru cei care vor să închirieze întreg balonul, indiferent că sunt trei sau cinci persoane. Capacitatea nacelei este de cinci persoane, plus persoana care dirijează balonul. Cu paramotorul, aproximativ 15 minute de zbor costă 170 de lei, tarife care sunt percepute și pentru motodeltaplan ori girocopter. „Până pe 23 iulie avem o ofertă, prin care reducem prețul pe călător la 70 de euro”, arată Alex, care indică pagina de Facebook Air Sensation drept una dintre modalitățile de contact.
Ca locuri de decolare sau zburat, cei de la Air Sensation propun aerodromul Măgura de la Cisnădie ori câteva puncte din jurul Ocnei Sibiului. ”Dar, la fel de bine, putem merge în orice localitate suntem chemați”, mai spune Alex.
În aer
Pe timp de vară, cele mai bune ore de zbor sunt fie dimineața, fie seara. „Vara se zboară dimineața devreme sau seara, pentru că în timpul zilei soarele încălzește pământul, iar acesta începe să radieze căldură, sub forma unor curenți care se plimbă «cum vor ei», iar asta nu e bine. Pe măsură ce intrăm în iarnă, intervalul de peste zi în care nu se zboară se micșorează. Iarna poți să zbori toată ziua, fără nicio problemă. Dar atunci problemele se transferă la sol, căci nu e bine să aterizezi în mocirlă”, spune Dan Ardelean, cel care dirijează balonul cu aer cald al Air Sensation.
Dan Ardelean a început să zboare din 1998. ”S-a ivit o ocazie și am profitat de ea. Nu am licență pe altceva, doar pe balon, dar îmi place mult. Înainte de această pasiune am mers foarte mult pe munte și, în ciuda aparențelor, aceste pasiuni sunt destul de apropiate. Inclusiv activitatea fizică intensă pe care o presupune pregătirea zborului cu balonul. Ce simt? E greu de exprimat. Plăcerea este un sentiment. Iar dacă încep să îl explic, nu mai e sentiment, e rațiune“, descrie Dan Ardelean.
În cursul serii de joi, cei de la Air Sensation au și testat un punct de decolare situat între Șura Mică și Ocna Sibiului. „Pe verticală e singurul control pe care îl avem. Pe orizontală, acțiunea e indirectă, în sensul că vântul nu bate la fel la diverse înălțimi. Sunt straturi în care bate pe direcții diferite și atunci ideea este să te duci în stratul care ți-ar conveni. Dar acestea sunt acțiuni care se iau în funcție de situația locală, de moment. Pentru că spre deosebire de restul aparatelor de zbor, noi ne alegem locul de aterizare din aer“, descrie Dan Ardelean din detaliile zborului cu balonul cu aer cald. El este și cel care îi botează pe cei care au parte de primul zbor cu balonul cu aer cald. „Spunem și povestea regelui Franței Louis al XVI-lea care a fost încântat de cei care au zburat pentru prima dată cu un balon cu aer cald, astfel încât le-a dăruit terenul pe care aceștia au aterizat. Apoi îi ridic la titlul de conte de cea mai apropiată localitate, căci și regele Franței le-a dat titlul de conte pe domeniu celor care au zburat. Îi mai botez cu semnul focului, care ne poartă în aer, dar și cu semnul pământului că ne primește și cu șampania la final“, povestește Dan Ardelean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: zboruri cu balonul in Sibiu , Ocna Sibiului , sura mica , paramotor , Air Sensation , micile afaceri din sibiu , Facebook Air Sensation , Franței Louis , Pentru Sibiu , unde poti zbura cu balonul , Administratorul Ocnei Sibiului , Bogdan Ardeleanu
Vizualizari: 22365
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nemo
Acum 1 oră
Nemo
Acum 1 oră
Sibian
Acum 3 ore
Arhitekt
Acum 4 ore
Bitt Dannman