Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Micile afaceri. Tinerii care te iau în balon, la propriu | Foto și video

Micile afaceri. Tinerii care te iau în balon, la propriu | Foto și video

Alex și Călin sunt cei doi tineri care, în urmă cu mai bine de un an, au descoperit că pasiunile și preocupările le sunt comune și sunt legate de zbor. Prin urmare, așa a apărut Air Sensation, inițiativa care oferă sibienilor și turiștilor posibilitatea de a zbura cu balonul cu aer cald și cu paramotorul. Mai nou, tinerii au inclus în oferta lor și zboruri cu motodeltaplanul sau cu girocopterul.

„Acum doi ani, prin februarie era, țin bine minte, am visat că zburam cu balonul cu aer cald. Am început să caut pe internet oferte și, în cele din urmă mi-am cumpărat un balon, deși nu zburasem niciodată. Bine, apoi am aflat cât de dificil e lucrul cu un balon, câte costuri sunt. Spre exemplu, și baloanelor trebuie să le faci o inspecție tehnică periodică. Dar, pentru că în România sunt atât de puține, cel mai apropiat centru este cel de la Budapesta“, își începe Alex povestea. Ideea de a folosi balonul cu aer cald și într-o mică afacere s-a conturat tot mai mult în perioada următoare. „Turiștii, de exemplu, atunci când vin în Sibiu primesc pe broșurile de petrecere a timpului liber relativ puține oferte. Am văzut chiar că aici, la Primărie, se dau și broșurile unor parcuri de distracții din Hunedoara. Am mai vorbit și cu alții de a iniția o afacere în acest domeniu, dar până la urmă singurul care s-a implicat serios alături de mine a fost Călinׅ“, mai povestește Alex.

zbor cu balonul (54)

Călin zboară de 20 de ani cu parapanta. A lucrat și în străinătate în domeniul aparatelor de zbor din această gamă, lucru pe care îl continuă și la întoarcerea în România. Este de loc din Maramureș, de unde își păstrează graiul, dar admite că zona Sibiului este una care merită lăudată, drept pentru care s-a mutat aici. Iar în timp ce Alex le oferă clienților zboruri cu balonul cu aer cald, Călin este cel care îi poate purta, în tandem, zboruri cu paramotorul. Pasionat de zborul cu acest aparat (o parapantă cu motor, simplu spus), Călin pune preț pe libertatea și posibilitățile de manevră pe care le oferă paramotorul.

Și pentru ”persoane juridice”

Air Sensation nu se adresează, însă, doar persoanelor fizice. „Noi putem participa cu balonul și la team-buildinguri, dar și la nunți sau botezuri, de exemplu. În situația din urmă, balonul este ancorat cu trei corzi, fiind ridicat la o anumită înălțime permisă de aceste corzi. Diferența față de zborurile clasice este faptul că, ancorat, putem ține balonul în aer mai mult timp pe perioada zilei. În plus, noi am gândit afacerea aceasta și pentru a o închiria celor dornici de publicitate neconvențională, deoarece pe balon avem posibilitatea de a prinde reclame de sute de metri pătrați, cu care să plutim deasupra Sibiului, de exemplu“, mai spune Alex. Recent, inițiativei Air Sensation i s-a alăturat și un posesor de motodeltaplan, dar și cel al unui girocopter, care este adus de la Brașov.

zbor cu balonul (30)

Pentru închirierea balonului, prețul este de 100 de euro de persoană pentru un zbor de o oră sau de 500 de euro pentru cei care vor să închirieze întreg balonul, indiferent că sunt trei sau cinci persoane. Capacitatea nacelei este de cinci persoane, plus persoana care dirijează balonul. Cu paramotorul, aproximativ 15 minute de zbor costă 170 de lei, tarife care sunt percepute și pentru motodeltaplan ori girocopter. „Până pe 23 iulie avem o ofertă, prin care reducem prețul pe călător la 70 de euro”, arată Alex, care indică pagina de Facebook Air Sensation drept una dintre modalitățile de contact.

Ca locuri de decolare sau zburat, cei de la Air Sensation propun aerodromul Măgura de la Cisnădie ori câteva puncte din jurul Ocnei Sibiului. ”Dar, la fel de bine, putem merge în orice localitate suntem chemați”, mai spune Alex.

În aer

Pe timp de vară, cele mai bune ore de zbor sunt fie dimineața, fie seara. „Vara se zboară dimineața devreme sau seara, pentru că în timpul zilei soarele încălzește pământul, iar acesta începe să radieze căldură, sub forma unor curenți care se plimbă «cum vor ei», iar asta nu e bine. Pe măsură ce intrăm în iarnă, intervalul de peste zi în care nu se zboară se micșorează. Iarna poți să zbori toată ziua, fără nicio problemă. Dar atunci problemele se transferă la sol, căci nu e bine să aterizezi în mocirlă”, spune Dan Ardelean, cel care dirijează balonul cu aer cald al Air Sensation.

Dan Ardelean a început să zboare din 1998. ”S-a ivit o ocazie și am profitat de ea. Nu am licență pe altceva, doar pe balon, dar îmi place mult. Înainte de această pasiune am mers foarte mult pe munte și, în ciuda aparențelor, aceste pasiuni sunt destul de apropiate. Inclusiv activitatea fizică intensă pe care o presupune pregătirea zborului cu balonul. Ce simt? E greu de exprimat. Plăcerea este un sentiment. Iar dacă încep să îl explic, nu mai e sentiment, e rațiune“, descrie Dan Ardelean.

zbor cu balonul (36) Alex și Dan

În cursul serii de joi, cei de la Air Sensation au și testat un punct de decolare situat între Șura Mică și Ocna Sibiului. „Pe verticală e singurul control pe care îl avem. Pe orizontală, acțiunea e indirectă, în sensul că vântul nu bate la fel la diverse înălțimi. Sunt straturi în care bate pe direcții diferite și atunci ideea este să te duci în stratul care ți-ar conveni. Dar acestea sunt acțiuni care se iau în funcție de situația locală, de moment. Pentru că spre deosebire de restul aparatelor de zbor, noi ne alegem locul de aterizare din aer“, descrie Dan Ardelean din detaliile zborului cu balonul cu aer cald. El este și cel care îi botează pe cei care au parte de primul zbor cu balonul cu aer cald. „Spunem și povestea regelui Franței Louis al XVI-lea care a fost încântat de cei care au zburat pentru prima dată cu un balon cu aer cald, astfel încât le-a dăruit terenul pe care aceștia au aterizat. Apoi îi ridic la titlul de conte de cea mai apropiată localitate, căci și regele Franței le-a dat titlul de conte pe domeniu celor care au zburat. Îi mai botez cu semnul focului, care ne poartă în aer, dar și cu semnul pământului că ne primește și cu șampania la final“, povestește Dan Ardelean.

zbor cu balonul (4) zbor cu balonul (3) zbor cu balonul (2) zbor cu balonul (1)

zbor cu balonul (29) zbor cu balonul (61)zbor cu balonul (34)zbor cu balonul (44)zbor cu balonul (46)zbor cu balonul (56) zbor cu balonul (53) zbor cu balonul (48) zbor cu balonul (51) zbor cu balonul (31) zbor cu balonul (30) zbor cu balonul (28) zbor cu balonul (22) zbor cu balonul (27) zbor cu balonul (13) zbor cu balonul (12) zbor cu balonul (10) zbor cu balonul (5)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 5 ani

Bineanteles ca trebuie sa mergem cu balonul an sibiu la ce drumurii ave-ti si la cum conduce-ti..poate asa nu se m-ai da sibieni smecheri cand se plimba decat cu 30 la ora pe drum drept cu loganul ca sa ancurce pe cei cu masini puternice. Cata mandrie la sibieni n-am vazut nici la suedezi
Raspunde

Ion de la Sibiu

Acum 5 ani

Incearca un abecedar, face bine la comentarii rasiste, in special atunci cand acestea vin din partea unora frustrati la care le fluiera tabla pe casa. :)
Raspunde

George

Acum 5 ani

Mai tinerel, invata mai intai sa te exprimi corect -asa pentru tine si pentru altii ca tine, nu se scrie an Sibiu, se scrie în Sibiu !!! Regula: â din a nu se foloseste NICIODATA la inceputul cuvantului, deci se scrie - în Sibiu...!!! Drumurile in Sibiu sunt pentru oameni civilizati, nu pentru cocalari ca tine, daca e limita de viteza aici se respecta, daca nu-ti place dute de unde ai venit, ca sa nu fi ancurcat (corect încurcat !!!)...
Raspunde

el

Acum 5 ani

La acest articol este loc de apreciere. Dar voi oltenii nu stiti ce inseamna asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sighian

Acum 5 ani

****
Raspunde

vasile

Acum 5 ani

Eu cred ca mai bine ramaneai la ine in tarla daca nu ti-a placut la suedeji. Pe aia ii respecti ca te-au pus cu botul pe labe. Aici la noi in ardeal prea va faceti de cap. Ar trebui sa dati examen de mentinere al permisului odata pe an sau Camera obligatorie montata pe bord la toate masinile de VVL, pote asa va civilizati si voi.
Raspunde

Natalia

Acum 5 ani

Foarte tare initiativa lor! Ma bucur sa vad oameni care aduc ceva nou orasului nostru. Pe de alta parte, domnule Ionut VI, tin sa mentionez ca nu era atat de deranjant comentariul dumneavoastra daca era scris si corect gramatical☺️ Probabil sunteti putin suparat pe faptul ca noi, sibienii, avem cu ce ne mandri. Din tot ce ati spus dumneavoastra, ceva imi da de inteles ca sunteti un cetatean valcean "cu masina puternica" care nu stie decat sa spuna lucruri rautacioase. ☺️
Raspunde

Dan

Acum 5 ani

In ce limba vorbeste Ionut VI? Limba cocalarilor olteni!!!!
Raspunde

Un batran sibian

Acum 5 ani

An sibiu ...corect "in sibiu" Ave-ti ...corect "aveti" Conduce-ti ...corect "conduceti" M-ai ...corect "mai" cand se plimba decat cu 30 ....corect "cand se plimba doar cu 30" ancurce ... corect " incurce" Deci in doar 2-3 fraze ti-ai demonstrat intelectul.Poate repeti clasa a 3-a sau a 4-a, adica ultimele, nu de alta, dar se pare ca ai venit la oras.Si asta ridica totusi niste pretentii.
Raspunde

altul

Acum 5 ani

Mai bine inregistreaza un mesaj audio pana inveti sa scrii.
Raspunde

Mihai

Acum 5 ani

Foarte buna initiativa!Succes in continuare.
Raspunde

€€€€€€

Acum 5 ani

Nu stiu cati s-au prins, dar ionut vl ala e un sibian ce ''iubeste'' oltenii :))
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Bah dilimacilor, dac' va traba la figurat, vinitz la mandea, ca la ooi avem si timp si dispoziție...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus