Mircea Mureșan, descris drept decanul de vârstă al regizorilor de film din România, este propus a deveni cetățean de onoare al județului Sibiu. Născut la Sibiu în urmă cu aproape 89 de ani, Mircea Mureșan a regizat, printre altele, o parte din episoadele serialului ”Toate pânzele sus”, filmul ”Răscoala”, premiat la Cannes, dar și comedii postdecembriste precum ”A doua cădere a Constantinopolului” ori ”Miss Litoral”.
Mircea Mureșan s-a născut în 11 noiembrie 1928 la Sibiu, unde a absolvit cursurile Liceului (azi colegiu) „Gheorghe Lazăr“. A absolvit clasa Regie film a Institutului de artă cinematografică în 1955. Înainte de absolvirea acestui Institut, Mircea Mureșan ca lucrat ca și ”actor de ansamblu” la Teatrul orășenesc din Sibiu, devenind coleg inclusiv cu cel care a fost Radu Stanca. Primul film la care a lucrat în calitate de regizor asistent a fost ”Moara cu noroc”, primul film regizat cap-coadă de Mircea Mureșan fiind ”Toamna se numără…”. În 1965 va regiza ”Răscoala”, film premiat la Cannes cu premiul ”Opera prima”, un an mai târziu, după cum se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre de acordare a titlului de cetățean de onoare al județului Sibiu. Activitatea regizorului de dinainte de Revoluția din 1989 a mai dus la filme precum ”Blestemul pământului/blestemul iubirii”, ecranizare a romanului ”Ion” de Liviu Rebreanu, dar și la mai multe episoade ale serialului ”Toate pânzele sus”. Mircea Mureșan a regizat câteva din primele comedii românești post-decembriste, precum ”Miss litoral” sau ”A doua cădere a Constantinopolului”.
„În multe dintre realizările sale cinematografice, Mircea Mureșan s-a folosit de superbele peisahe din zona Sibiului, unde a revenit, ori de câte ori a avut ocazia, cu mare plăcere. O producție emblematică în acest sens, la care a semnat atât regia, cât și scenariul este – pornind chiar de la titlu - «Întoarcerea la dragostea dintâi». Filmată la Sibiu și Poiana Sibiului în anul 1981, pelicula respectivă aduce în prim plan nu doar redescoperirea primei iubiri de către un tânăr revenit din străinătate pentru a-și întâlni colegii de liceu, ci și, într-o notă subtilă, mirajul, atracția pe care oralului natal – Sibiul – o exercită asupra regizorului, care se identifică astfel, într-o anumită măsură, cu personajul principal al filmului“, se arată în Laudatio atașat proiectului de hotărâre pentru decernarea titlului de Cetățean de onoare al județului, Laudatio semnat de Dan Nanu, directorul Direcției județene pentru Cultură, culte și patrimoniu cultural național. Acest proiect urmează a fi supus votului consilierilor județeni în ședința programată în cursul zilei de joi. Titlul de cetățean de onoare a mai fost acordat, până în prezent, Lucreției Ciobanu, lui Ion Macrea, lui Corneliu Bucur, lui Coriolan Brad ori lui Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului.
Regizorului Mircea Mureșan i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sibiu în 2013. Acum, propunerea de decernare și a titlului de Cetățean de onoare al județului a fost înaintată către conducerea CJ Sibiu de către Mirela Mureșian.
Vezi mai jos Mircea Mureșan - 50 de ani de la premiul la Cannes pentru ”Răscoala”, interviu realizat de AaRC.ro
Sursa foto: All about Romanian Cinema
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Laurențiu Streza , Radu Stanca , Coriolan Brad , Gheorghe Lazăr , Lucreției Ciobanu , Regizorul Bogdan Sărătean , Mircea Mureşan , Corneliu Bucur , Ion Macrea , Serenela Mureşan , Pentru Sibiu , Poiana Sibiului , Dan Nanu , Miss Litoral , Liviu Rebreanu , Mirela Mureșian , Regizorului Mircea Mureșan , Romanian Cinema , toate panzele sus , a doua cadere a constantinopol , cetatean de onoare al judetulu
Vizualizari: 1965
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aurel Metrescu
Acum 1 oră
Magog
Acum 1 oră
Un oarecare
Acum 2 ore
HBomb
Acum 2 ore
HBomb