Sâmbătă,
24.07.2021
Parțial Noros
Acum
26°C

Ce are Sibiul unic în lume: un tur de artă stradală pe pereții școlilor | FOTO

Ce are Sibiul unic în lume: un tur de artă stradală pe pereții școlilor | FOTO

Sibiul este singurul oraș din lume în care arta stradală nu doar că este permisă, ci este și susținută de autoritățile locale. Și nu oriunde, ci pe pereții unor clădiri publice, fapt care a făcut ca în Sibiu să existe singurul tur de artă stradală pe pereții unor școli.

Cele aproape 50 de lucrări realizate în ultimii trei ani în cadrul Sibiu Street Art Festival au dus la realizarea singurului de artă stradală în școli, arată Art People Gallery, o platformă dedicată promovării artei din întreaga lume (peste cinci milioane de persoane urmăresc această platformă pe rețelele de socializare). „Sibiu International Street ART Festival este singurul festival din lume în care artiștii pot vopsi atât de mulți metri pătrați din pereții gri ai școlilor“, au anunțat cei de la Art People Gallery.

Lucrare realizată de Sweet Damage Crew, Școala nr. 21 Lucrare realizată de Sweet Damage Crew, Școala nr. 21

Vara aceasta, spre exemplu, 30 de artiști din România și din străinătate au muncit la realizarea a 17 picturi murale, care împreună au o suprafață totală de aproximativ 1.400 de metri pătrați. Pereții oferiți artiștilor sunt, cu precădere, ale unor instituții publice, școli în special. Lucrările realizate sunt, într-o primă etapă, selectate în urma unui concurs internațional de proiecte. Cele ales sunt prezentate conducerilor școlilor și Primăriei Sibiu, ai căror reprezentanți își dau acordul în urma consultărilor, după care artiștii sunt invitați să lucreze.

Întreg proiectul beneficiază de susținere financiară din bugetul local. Spre exemplu, pentru ediția din acest an, evenimentul a fost cofinanțat cu suma de 100.000 de lei, prin intermediul Agendei culturale a municipiului Sibiu. Până acum, au fost create 48 de lucrări, care acoperă peste 3.500 de mp de ziduri.

Ideea finală

Florina Vlad, organizatoarea Sibiu International Street Art Festival, spune că interesul pentru turul de artă stradală este în creștere. Celor interesați de aceste lucrări li se oferă ghidaje de către reprezentanții Festivalului oricând pe timpul anului, distanțele dintre lucrări fiind parcurse cu ajutorul bicicletelor. „Festivalul a fost construit în jurul acestei idei, a turului de «street art». Tocmai am aflat că este singurul tur de artă stradală pe pereții unor școli din lume. Acest lucru a reieșit după ce lucrările realizate la Sibiu au fost preluate de platforme din afară dedicate artei stradale și mai ales după ce «Art People Gallery», cea mai populară platformă de acest fel din lume, a promovat proiectul nostru“, arată Florina Vlad.

Mesaje pentru generațiile viitoare

Până în prezent, lucrările au fost realizate pe pereții a unsprezece școli din Sibiu, pe gardul Teatrului național „Radu Stanca“ și – o premieră consemnată în acest an – pe peretele unui bloc privat din oraș. „Știți care e cea mai mare uimire a artiștilor care vin aici, mai ales a celor din străinătate? Nu doar faptul că picturile pe care le realizează aici sunt legale, ci mai ales faptul că sunt lăsați să picteze pereții unor școli. Faptul că generații întregi o să crească văzând lucrările lor în pauze este cea mai mare satisfacție a lor“, povestesc voluntarii care au ajutat, anul acesta, artiștii invitați la Sibiu. Toate picturile sunt realizate numai după obținerea tuturor avizelor și acordurilor prevăzute de legislație. Iar în cei trei ani de când la Sibiu se desfășoară festivalul dedicat graffiti-ului, aproape 50 de pereți de mari dimensiuni și-au schimbat înfățișarea.

Lucrare realizată la Școala nr. 1 Lucrare realizată la Școala nr. 1

Locurile în care pot fi văzute aceste lucrări au fost reunite în cadrul așa-numitului Street Art Tour, care înseamnă o hartă on-line (poate fi accesată aici) ce îi ajută pe cei interesați să identifice exact amplasarea picturilor murale de mari dimensiuni. Alăturat acestor picturi sunt amplasate plăcuțe, pe care sunt tipărite texte care decriptează mesajele fiecărei lucrări. „În țara noastră co-există oficial peste 20 de etnii, respectiv 10% din populația țării. Toți trăim în pace și ne admirăm unii pe alții. Murala reprezintă cinci portrete ale unor oameni pe care îi respect din diferite motive, fiecare făcând parte din etnii diferite, surprinzând prin talent și dedicație pentru sport: bike/snowboard, photo, muzică, producție, djing sau mc adevărat“, este, de exemplu, explicația dată de artistul care semnează sub numele Treipic lucrării denumită Etnii. Lucrarea are o lungime de 38 de metri și o înălțime de aproximativ patru metri, fiind realizată pe unul din pereții Școlii gimnaziale nr. 1.

Sursa foto: Sibiu International Street Art Festival și arhiva Turnul Sfatului

Etnii, lucrare realizată de artistul Treipic Etnii, lucrare realizată de artistul Treipic

Lucrare realizată de wasp elder Lucrare realizată de wasp elder

 

Școala nr. 20 Școala nr. 20

Lucrare realizată de Sweet Damage Crew la Școala nr. 21 Lucrare realizată de Sweet Damage Crew la Școala nr. 21

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Prima lucrare realizată pe o clădire aflată în proprietate privată. Este semnată de Pisica Pătrată Prima lucrare realizată pe o clădire aflată în proprietate privată. Este semnată de Pisica Pătrată

street art 7 street art 6 street art 5 street art 4 street art 3 street art 2 street art 1

Lucrare realizată de Skinder & Lilu Lucrare realizată de Skinder & Lilu

Lucrare realizată de Pisica Pătrată, la Școala „Regele Ferdinand“ Lucrare realizată de Pisica Pătrată, la Școala „Regele Ferdinand“

Școala ”Radu Selejan” Școala ”Radu Selejan”

Școala „Nicolae Iorga“ Școala „Nicolae Iorga“

Școala „Nicolae Iorga“ Școala „Nicolae Iorga“

Școala nr. 4 Școala nr. 4

scoala 3 scoala 2

Colegiul Pedagogic Colegiul Pedagogic

Școala nr. 21 Școala nr. 21

Lucrare realizată de ortaku pe pereții Liceului teoretic ”Constantin Noica” Lucrare realizată de ortaku pe pereții Liceului teoretic ”Constantin Noica”

Lucrare realizată de Lucian Hrisav Lucrare realizată de Lucian Hrisav

Lucrare realizată de Lucia Praporgescu la Școala nr. 20 Lucrare realizată de Lucia Praporgescu la Școala nr. 20

Lucrare realizată de lost optics Lucrare realizată de lost optics

Liceul Energetic Liceul Energetic

liceul energetic pren saddo

Lucrare realizată de Kitra și Pren la Școala ”Radu Selejan” Lucrare realizată de Kitra și Pren la Școala ”Radu Selejan”

Lucrare realizată de Kitra și Pren la Școala ”Radu Selejan” Lucrare realizată de Kitra și Pren la Școala ”Radu Selejan”

Lucrare realizată de Kitra la Colegiul Pedagogic Lucrare realizată de Kitra la Colegiul Pedagogic

Lucrare realizată de Kerp, Zen și Ocu la Colegiul Pedagogic Lucrare realizată de Kerp, Zen și Ocu la Colegiul Pedagogic

kero & ocu colegiul pedagogic

Școala ”Regele Ferdinand” Școala ”Regele Ferdinand”

Școala Regele Ferdinand Școala Regele Ferdinand

Lucrare realizată de John S la Școala ”Radu Selejan” Lucrare realizată de John S la Școala ”Radu Selejan”

Ilie Mitrea

Lucrare realizată de Francisco Camilo Lucrare realizată de Francisco Camilo

Fikos energetic

Lucrare realizată de Fikos la Liceul Energetic Lucrare realizată de Fikos la Liceul Energetic

Liceul Energetic Liceul Energetic

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

€€€€€€

Acum 3 ani

Unic in lume pe dracu, astfel de ''galerii'' sau tururi sunt in multe orase, de exemplu Vienna https://theculturetrip.com/europe/austria/articles/a-tour-of-viennas-street-art/ Alte chestii are Sb unic/e. Oare cand se vor reabilita cladirile scolare cu pricina, se anvelopeaza peste, sau?
Raspunde

adica?

Acum 3 ani

Si ce daca are? Si ce daca sunt spendide... Asta nu inseamna nimic pentru sibieni, pentru autoritati, pentru cei fac "promovare" si "turizm". Alte chestii are Sb unice-vezi comentariul lui 6 euro (€€€€€€). Incetati naibii cu stirile astea!
Raspunde

€€€€€€

Acum 3 ani

Ma scuzi, daca esti natarau, esti natarau. Problema e in titlul ''unic in LUME'', nu ca este, foarte bine ca este... dar nu-i UNIC !
Raspunde

adica?

Acum 3 ani

splendide
Raspunde

Gheorghe

Acum 3 ani

Vai de voi, prapaditilor! Ati inceput sa manzaliti si voi cladirile ca saraciile din Philadelphia si alte orase falimentare ale lumii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus