Joi,
13.08.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Descendenții lui ”feisbuc”

01 Octombrie 2017 20:20

Chiar sub plăcuța al cărei semn tipărit indică faptul că locul de parcare este rezervat persoanelor cu handicap, omul își parchează mașina cu o vechime de cel puțin zece ani. E a doua dimineață în care se nimerește să fiu în apropiere și să văd că parchează tot acolo, deși locuri de parcare libere mai sunt și la stânga și la dreapta. Cum în geamul mașinii nu este niciun semn care să indice faptul că șoferul sau vreun pasager fac parte din categoria celor pentru care locul de parcare este rezervat, decid să îi atrag atenția. Bărbatul care coboară din mașină are către 50 de ani, iar remarca asupra locului de parcare îi dă foc. Când află că nu are de-a face cu ”vreunul de la Primărie”, bărbatul își eliberează sudălmile, înjură semnul de interdicție prost pus (căci a fost ”pentru unul cu handicap care stătea aici și care a murit”) și ridică mâna. Bărbatul aprins mai arată că acolo are el ”biznisul” (un magazin din ”categoria ABC”) și să mă mai duc și în… că de nu îmi… el vreo câteva.

La primele ore ale dimineții, bărbatul de 50 de ani era gata de o bătaie, dacă nu cel puțin de o spurcată bătălie a înjurăturilor. Fără nici cea mai mică urmă de jenă, ”omul de afaceri” din Orașul de Jos era gata să se ia la bătaie pentru că cineva i-a atras atenția că parchează pe locuri necuvenite. Cu câteva zile mai devreme, la câteva sute de metri distanță doi concitadini de-ai aceluiași om se băteau la propriu pentru un loc de parcare, cam în aceeași perioadă în care Poliția era chemată să caute dreptatea într-o altă bătaie dintre doi oameni ”citavi la cap”. Motivul: tot un loc de parcare.

În fața Mitropoliei din același Sibiu, enoriașii lui Pomohaci au sărit tot în miezul zilei la bătaie. Bine, poate e mult spus bătaie, au fost câțiva pumni și câteva coate împărțite mai mult sau mai puțin discret celor din presă, îndeosebi unor fete. Insuficient pentru ca jandarmii de acolo să se agite. Adică, na, e normal ca la astfel de evenimente ”să ți-o mai și furi, ce să îți fac dacă te-ai înghesuit”. Toată acea mică încăierare, deși filmată, a fost lăsată să se stingă. Căci doar nu s-or irosi resursele statului pentru a identifica și, eventual, amenda cu ceva modic, vreo doi credincioși care au considerat că cel mai nimerit mod de a-și proteja idolul este să împartă niște pumni.

Sminteala bezmetică a nervilor inflamați pe Facebook pare să năvălească în stradă. Vitejii de pe rețelele de socializare prind forme, coboară în ”off line” și continuă violența virtuală. Pe Facebook nimeni nu comunică decât cu cei din ”bula proprie”. Cei din alte bule, sunt rapid catalogați ca atare și înjurați, terfeliți, nimiciți. Situația se multiplică și în lumea reală. Nu mai schimbăm informații, ci ridicăm tonul. Nu mai oferim argumente, ci horcăim înjurături. În cele din urmă, dăm și cu pumnul, căci în lumea reală nu avem ”emoticoane” și cineva tot trebuie să închidă discuția.

În mod evident, violența ne înconjoară de dinainte ca Facebook să devină o rețea de socializare atât de larg răspândită la noi. În ”familia tradițională”, de exemplu, femeia era și încă mai este bătută sistematic, dar fără ca multă lume să afle acest lucru, în afara vreunei vecine sau prietene intime. Doar că acum, în ”era Facebook”, violența este una tot mai vizibilă, ”share-uibilă” și tot mai puțin sancționată. Politicieni, popi, dascăli, cu toții împart și tolerează câțiva pumni mai mult sau mai bine plasați. Masele au devenit amorfe la violență, iar o bătaie scurtă în plin centrul Sibiului devine ceva banal, parcă o parte a cotidianului. ”Salut, copile, bine ai venit de la școală. Ia zi, azi cui i-ai mai f… una?”.

Tag-uri: Pe Facebook

Vizualizari: 3590

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ioana

Acum 2 ani

Odată cu invazia sudiștilor ne tâmpim si noi, băștinașii ;)
Raspunde

Lili

Acum 2 ani

Nu, Ionico, tu asa ai fost se pare...of ce mentalitate de provincie
Raspunde

e-manuela

Acum 2 ani

Buna! Nenea, in sfârșit...Bingo!
Raspunde

bun gust

Acum 2 ani

IOANA , tu te-ai nascut asa ! Nu ai cum sa te mai tampesti !
Raspunde

...

Acum 2 ani

la cum s-a exprimat respectivul "afacerist", a parcat corect pe locul pentru persoane cu handicap. el nu a gresit cu nimic, au gresit doar aia care i-au facut evaluarea psihologica atunci cand si-a pregatit dosarul pentru permis.
Raspunde

bogdan

Acum 2 ani

in sfarsit o postare buna. Felicitari ! sunt total de acord
Raspunde

un grup de turisti din valcea

Acum 2 ani

Ai uitat cum te dadeai cu bicicleta pe contrasens, delene ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus