Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Sibiul imobiliar: locuințele se vând „de pe plan”, iar prețurile au depășit pragul de 1.400 de euro/mp

Sibiul imobiliar: locuințele se vând „de pe plan”, iar prețurile au depășit pragul de 1.400 de euro/mp

La fel ca acum zece ani, când locuințele erau cumpărate încă din faza de proiect, piața imobiliară din Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr tot de la faza de proiect se negociază. Prețurile le-au ajuns și chiar depășit pe cele din vârful crizei imobiliare, dacă ne raportăm la moneda unică europeană: de la 700 de euro în sus, pentru un metru pătrat. Dacă ne raportăm la leu, însă, prețurile au sărit cu aproximativ 40% peste cele practicate de dezvoltatorii imobiliari în perioada bulei imobiliare din 2007 – 2008.

În chiar vârful bulei imobiliare încheiată în România de criza din 2009, prețurile apartamentelor în municipiul Sibiu aveau o medie de aproximativ 700 de euro/mp. Cele mai multe oferte includeau varianta de finisare ”gri avansat” (tinci pe pereți, șapă autonivelantă pe jos, calorifere, gresie și faianță), iar termenele de predare erau stabilite – de cele mai multe ori – la un an de la semnarea contractelor (promisiunilor) de vânzare-cumpărare.

Zece ani mai târziu, piața imobiliară s-a extins și mai mult în Cisnădie, a ”cotropit” mult din Șelimbăr și a ajuns să ceară cel puțin aceleași prețuri în euro ca și în perioada bulei imobiliare. Acum zece ani, însă, mulți dintre jucătorii de pe piață profețeau un sfârșit abrupt, sugerând că prețurile sunt nerealist de mari. Însă dacă un metru pătrat avea în jurul lui 2007 un cost de achiziție mediu de aproximativ 2.400 de lei (un euro era echivalentul a aproximativ 3,4 lei), aceeași suprafață de locuință este vândută acum la un preț care pornește de 3.200 de lei (la un curs de 4,58 de lei pentru un euro).

În Sibiu și Șelimbăr, prețurile apartamentelor pornesc de la aproximativ 800 de euro pentru un metru pătrat, mai ieftine fiind locuințele construite în zona Cartierului Arhitecților, de pe teritoriul orașului Cisnădie. Și mai important: apartamentele se vând direct de pe plan, ofertele care să includă locuințe gata intabulate fiind atât de puține încât nici nu merită luate în considerare, fiind excepții. Cel puțin acestea sunt concluziile ofertelor care pot fi regăsite la expozanții care participă la Târgul imobiliar, construcții și amenajări Sibiu 2017.

Sibiu: de la 800 de euro/mp, cel puțin

În City Residence, cartier aflat în curs de construire dincolo de Podul Gării, pe terenul fostei fabrici Retezat și o parte din cel al fostei fabrici Balanța, prețul unui apartament cu două camere (38 sau 48 de mp utili) pornește de la 37.000 de euro, sumă în care este inclus și un loc de parcare. Apartamentele cu trei camere au suprafețe de 68 – 70 de mp, prețul cu care sunt scoase la vânzare pornind de la 62.500 de euro. În acest ansamblu rezidențial sunt oferite spre vânzare și penthouse-uri, care măsoară de la 79 de mp în sus și mai beneficiază și de cel puțin 58 de mp de terasă. Cu un loc de parcare inclus (fie sub, fie suprateran), un astfel de apartament are un preț de pornire de la 75.000 de euro, gradul de finisaj fiind cel de ”gri avansat”.

Tot în Sibiu, unul din cele mai mari cartiere aflate în construire este cel botezat Kogălniceanu, pe locul fostei fabrici Metalcar. 23 de blocuri cu un total de aproximativ 400 de apartamente sunt proiectate aici. În construcție sunt patru blocuri, primele urmând a fi finalizate în toamna anului viitor. Prețurile locuințelor diferă de la etaj la etaj. Astfel, pentru un apartament de 72 de mp, cu un balcon de cel puțin 11 mp, prețul cerut este de 63.250 de euro (TVA 5%, inclus). Spre diferență de majoritatea celorlalte oferte, prețul solicitat este pentru stadiul de finisaj denumit ”la cheie”.

Calea Dumbrăvii e ”noul lux”

În Țiglari, în zona Cartierului Tineretului, tocmai a început construirea unui ansamblu denumit Deventer. Deocamdată sunt în execuție primele două din mai multe blocuri proiectate, termenul de predare pentru apartamentele din aceste prime două blocuri fiind august 2018. Ansamblul promite loc de joacă în mijloc și loc de parcare pentru fiecare apartament, prețul locuințelor pornind de la 35.500 de euro (două camere, 44 de mp) și, respectiv, de la 55.000 de euro (trei camere, 70 de mp).

În spatele magazinului Kaufland de pe strada Alba Iulia din Sibiu există un alt proiect imobiliar, denumit Tak Residence. Este vorba de un bloc cu subsol, garsoniere și apartamente de două sau trei camere, bloc aflat deocamdată în faza de proiect. Locuințele scoase la vânzare au termen de predare sfârșitul lui 2018, începutul anului 2019.

Cele mai mari prețuri sunt păstrate, însă, în Sibiu, pentru zona Calea Dumbrăvii. Prin intermediul agenției Oglan Imobiliare, aici sunt scoase la vânzare apartamente al căror preț pornește de la 1.400 de euro pentru un metru pătrat. Oferte de apartamente pe Calea Dumbrăvii au apărut după ce dezvoltatorii imobiliari au început să demoleze casele de la stradă, pentru a le înlocui cu blocuri cu trei etaje și unul retras, după cum permite noul plan urbanistic general.

Șelimbăr: chiar și 1.000 de euro/mp

În Șelimbăr, pe strada Doamna Stanca (zona de blocuri dintre Kaufland și Dedeman) este în curs de execuție ansamblul celor de la Con Confort: 150 de apartamente, în blocuri cu parter, șase etaje și etaj retras. Oferta de aici cuprinde mai multe tipuri de apartamente de două sau trei camere, cu suprafețe care pornesc de la 39 sau 48 de mp utili, la care se mai adaugă balcoane de opt până la 14 mp. Prețurile pornesc de la 36.500 de euro pentru cele două camere sau de la 44.200 de euro, pentru apartamentele cu trei camere. Termenul de finalizare a apartamentelor este sfârșitul anului viitor. ”Am început de o lună rezervarea apartamentelor și avem deja astfel de locuințe rezervate”, arată reprezentanții proiectului imobiliar.

Tot în Șelimbăr, dar în zona străzii Pictor Brana, Primera Residence propune locuințe din gama premium în ceea ce privește izolarea termică (izolare cu vată bazaltică, tâmplărie premium etc.). Pentru un apartament cu două camere, suprafață de 55 de mp și cu un loc de parcare inclus, prețul cerut este de 55.000 de euro.

Cele mai mici prețuri rămân pe Calea Cisnădiei

Happy City este numele dat unui proiect imobiliar din zona Căii Cisnădiei, care prevede atât ridicarea de case înșiruite, cât și de blocuri de locuințe. În cazul caselor, prețurile pornesc de la aproximativ 89.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru o casă de 150 de mp, cu o curte a cărei suprafață variază între 85 și 300 de mp. Pentru apartamente, prețurile pornesc de la 38.900 de euro pentru un metru pătrat, cu TVA inclus, bani pentru care este oferit un apartament cu două camere și o suprafață de 50 de mp. Apartamentele cu trei camere și o suprafață de 90 de mp se vând cu 72.000 de euro. Prețurile includ și un loc de parcare.

Tot pe Calea Cisnădiei, dar într-o zonă mult mai apropiată de Sibiu (la 100 de metri de benzinărie, după cum este explicația dată de reprezentanții investiției) un apartament cu două camere și 44 de metri pătrați util are un preț care pornește de la 32.000 de euro. Apartamentele sunt în blocuri cu trei niveluri și cu loc de parcare aferent. „S-au vândut deja destul de multe, avem deja liste de așteptare întocmite, dar proiectul se va extinde în continuare“, arată reprezentanții ansamblului Hermann Residence. Neoficial, reprezentanții proiectelor imobiliare de pe Calea Cisnădiei recunosc faptul că în discuțiile cu potențialii clienți abordează și problema traficului, care la orele de vârf transformă zona în cea mai aglomerată din împrejurimile Sibiului. Potențialii clienți, însă, sunt convinși să treacă, deocamdată, peste aceste inconvenient cu două argumente: pot alege să vină în Sibiu ocolind pe traseul Cisnădie – DN1 – Șelimbăr. „Sau mai trebuie să se gândească la faptul că își cumpără o casă pentru toată viața. Iar căile de comunicare cu Sibiul și Șelimbărul tot se vor înmulți o dată”, mai arată reprezentanții unui dezvoltator imobiliar din Cartierul Arhitecților.

Majoritatea dezvoltatorilor prezenți la TIS2017 vorbesc despre faptul că piața imobiliară din Sibiu este una în care oferta de locuințe, chiar și ”de pe hârtie” este mult mai mică decât cererea.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

42 comentarii

Csobanel Sighianu

Acum 4 ani

Bre, numai nu mai spargeți piața cu prețurile astea de dumping, ca ne invadează oltenii cu plasamentele lor imobiliare!
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Astept momentul in care se va ajunge la normalitate.In rest..sa ajunga la 3000 euro/m2 din partea mea. NU e prost cine cere:)))
Raspunde

scepticul

Acum 4 ani

Prin anii 1985-1986 se zvonise ca Ceausescu vrea sa demoleze casele cochete si ingrijite de pe Calea Dumbravii si sa construiasca in locul lor blocuri. N-a facut-o, nu se stie din ce motive. Uite, ce n-a reusit carmaciul aiu reusit neocomunistii si rechinii de azi... nu mai ziceti nimic de comunism, cei de acum sunt de 10 ori mai rai ... Macar aia nu erau asa de lacomi...
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Dezvoltatorii sunt de parere...PAI CE DRACU SA ZICA?? e logic ca sunt mana in mana pentru si la ..mai mare..Ca doar nu o sa zica altceva. Mafie mai mare nu am vazut ca in zona de imobiliare. Preturi de la o agentie la alta mai mari si cu 20%, doar doar dau de un prost..si mai am si alte argumente. O mizerie. Habar nu au nici ei ce vand, dar nici nu se obosesc..daca au cu cine sa faca bani. Nu au habar de istoricul cladirilor vandute, nu au o garantie, nu au specialisti in constructii, ei stiu numai de acte de intabulare. 80% din agentii vand fara sa stie ce vand: NU AU un rezitentist, nu au habar de structura casei, nu stiu de anexele facute pe neveu...e jale cu acordul autoritatilor.Adaca tot vinzi la sume de sute de mii de euro, tu ca agentie, ce atributii/raspunderi ai..in afara de a scoate un banal CF>?? Mi-e greata..Am studiat piata de 3 ani de zile si..fereasca..de ce specimene asa zis...agenti imobiliari fac oferte. Si toti vor 2-3% comision:))
Raspunde

@care, cum

Acum 4 ani

nu erau fortarete, dar nici niste case pe care le admira toata lumea si se uita cu jind la ele... Si-apoi nu eu am lansat ideea cu casele conspirative... am spus doar ca nu prea sta in picioare explicatia asta... o fi avut Ceausescu alt motiv, ca n-a fost prost degeaba.. .La urma urmei a condus tarisoara noSTRA 24 sw ani...
Raspunde

nelu

Acum 4 ani

calea dumbravii noua tiganie inghesuiala. dintr-o strada eleganta ajuns o porcarie inghesuita traiasca primaria sibiu cu urbanismul de kkt
Raspunde

...

Acum 4 ani

subscriu. Putem sa ne inramam actul semnat in 2011 care a pecetluit soarta acestei strazi.
Raspunde

ion

Acum 4 ani

agentiile imobiliare in sibiu egal o mare teapa .nu recomand .
Raspunde

Goe

Acum 4 ani

Stateam si ma gandeam: chiar daca un om ar trai in medie 160 de ani costul unei locuinte ar putea fi achitat probabil cam in 80 ca doar de cele mai multe ori prima casa e si ultima pentru cei mai multi.
Raspunde

Vax

Acum 4 ani

Ha-ha-ha!!! Intr-un articol despre un targ organizat de Aldea, primul proiect mentionat este City Residence, dezvoltat de ....Aldea!!!:)) Preturi de la 1000 euro/mp pentru apartamente in Lazaret.Bune si frumoase , dar sa vedem cine vi le cumpara... Se vede de la o posta disperarea organizatorilor , targul e un mare fiasco, plin de plimbareti fara un van in buzunar, de o calitate foarte slaba, nu este niciun expozant serios, doar speculanti.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Bah "dezvoltatorilor" ce vretz voi sa vindetz aicii, in Mongolia sa numiesc Yurte shi statu' mongol organizează in iele tabere de supraviețzuire pentru tinerii ce vor sa cunoască modul de viatza al stramoshilor!...
Raspunde

jean

Acum 4 ani

maghernite, locuinte sociale noi pt fraieri! Luati de-aci ... incet incet intrecem bucurestiul! Hai ca se poate in jegul asta de sibiu, se poate sa-i depasim pe toti la preturi!
Raspunde

...

Acum 4 ani

"prețurile pornesc de la 38.900 de euro pentru un metru pătrat" - bre, bausi gaz?
Raspunde

loredana

Acum 4 ani

Orice alta agentie sa alegeti oameni buni,dar NU ALEGETI sa colaborati cu agentia OGLAN IMOBILIARE-MAI ALES CU IONEL un mare tepar ,care stiti ce face va prezinta un imobil,dati avans la proprietar si apoi pune din nou aceeasi locuinta la vanzare pentru care ati facut acte si ati dat avans la notar.GRIJA MARE:NU OGLAN IMOBILIARE SI NU NOTAR BUCSA.
Raspunde

jean

Acum 4 ani

Confirm si eu, NU notar BUCSA, chiar daca are birou pe calea dumbravii! SUB nici o forma!
Raspunde

Cl. anul politic

Acum 4 ani

”Oglan” e nume turcesc...
Raspunde

Oglan Ionel

Acum 4 ani

Sunt Ionel Oglan - OGLAN IMOBILIARE si vreau sa precizati concret cum v-am "tepuit" eu ca si agent imobiliar. Mi-ati platit vreun leu mie? Ati semnat contract de vanzare-cumparare pentru ceva si nu ati primit proprietatea respectiva? Aveti curaj sa facem totul oficial cu date de contact pentru aceste acuzatii nefondate? Sau scrieti aceste acuze mincinoase din dorinta de a face rau? D-na Ramona...astept raspuns din partea dvs. Cred ca si urmaritorii acestor postari, unii dorminici de cancan, astepta detalii. Stiti bine realitatea...
Raspunde

Mariea Anca

Acum 4 ani

Buna ziua. Imi pare foarte rau daca a-ti avut o experienta neplacuta cu Oglan Imobiliare, dar tin sa va contrazic deoarece eu mi-am cumparat apartamentul prin intermediul lor si pot spune ca profesionalismul este punctul lor forte pe piata imobiliara. Toata echipa este foarte bine formata si oamenii astea chiar stiu ce vand si cum sa vanda, si te ajuta cu informatii aditionale. La un moment dat ajungi sa ii privesti ca pe niste prieteni si nu colaboratori. Bravo Oglan Imobiliare pentru ajutor si pt profesionalism.
Raspunde

Duh Imobiliar

Acum 4 ani

Dezvoltatorule imobiliar, fa blocuri cat mai inghesuite! Spatiu verde nu-i nevoie sa lasi pentru ca neo-sibianul cumpara orice! Isi ia credit pe 30 de ani pentru apartament, dar nu stie unde va parca masina peste 2 ani cand se muta toti locatarii in blocul lui. Trebuie sa-i zici ca sigur gaseste loc de parcare ca pun botul usor. Tu fa blocul... regula cu 1.5 locuri de parcare/apartament e pentru fraieri! Chiar daca nu-ti reuseste partea estetica, da-l cu lavabila alba... mor neo-sibienii dupa vopseaua alba proaspata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

loredana

Acum 4 ani

Propun celor de la protectia consumatorului si ANAF sa faca o vizita celor de la agentia OGLAN IMOBILIARE si la cabinetul notarului BUCSA,care face numai magarii.sa infunde puscaria
Raspunde

loredana

Acum 4 ani

Nu conteaza de ce etnie este numele OGLAN,important este - sa nu va faceti mari sperante intr-o foarte buna colaborare cu ei.ceea ce va prezinta este una si finalul cu totul si cu totul altul.Eu am lucrat cu ei si de aceea transmit mai departe,MARE GRIJA VIITORI CUMPARATORI.
Raspunde

care, cum?

Acum 4 ani

@loredana : Lasa Lori, tu sa fii sănătoasa ca banii ii faci.Bucura-te c-ai scăpat doar cu atâta, c-am auzit ca pe altele or pus capra
Raspunde

Ionel Oglan

Acum 4 ani

Oglan Ionel sunt. Socant este ca "Loredana" care in realitate se numeste Ramona, locuieste in casa vanduta de Oglan Imobiliare. Si locuieste in acea casa datorita faptului ca Ionel de la Oglan Imobiliare a sunat-o pe "Loredana" la ora 22.00 si i-a spus ca proprietarul doreste sa vanda altcuiva casa pentru ca nu se intelege cu "Loredana" ca sunt foarte dificili cumparatorii si sa promovez casa la vanzare. Altfel Ionel (subsemnatul) putea vinde casa altui cumparator pe care il avea in momentul respectiv, dar a preferat sa intermedieze pe langa vanzare si aplanarea conflictelor...dovada ca este proprietar pe acea casa. Sunt socat...asta da RECUNOSTINTA. Daca cineva spune ca l-am tepuit sunt dispus sa stau fata-n fata cu el. O zi cu bucurii sa aveti...inclusiv "Loredana".
Raspunde

Bianca

Acum 4 ani

Eu am cumparat prin Oglan imobiliare si am fost extrem de multumita, oamenii au fost profi si sinceri cu mine. Am gasit ce cautam rapid si la un pret rezobabil. Mi-am fost de un real ajutor.
Raspunde

Ionel Oglan

Acum 4 ani

Oglan Ionel sunt. Socant este ca "Loredana" care in realitate se numeste Ramona, locuieste in casa vanduta de Oglan Imobiliare. Si locuieste in acea casa datorita faptului ca Ionel de la Oglan Imobiliare a sunat-o pe "Loredana" la ora 22.00 si i-a spus ca proprietarul doreste sa vanda altcuiva casa pentru ca nu se intelege cu "Loredana" ca sunt foarte dificili cumparatorii si sa promovez casa la vanzare. Altfel Ionel (subsemnatul) putea vinde casa altui cumparator pe care il avea in momentul respectiv, dar a preferat sa intermedieze pe langa vanzare si aplanarea conflictelor...dovada ca este proprietar pe acea casa. Sunt socat...asta da RECUNOSTINTA. Daca cineva spune ca l-am tepuit sunt dispus sa stau fata-n fata cu el. O zi cu bucurii sa aveti...inclusiv "Loredana".
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

NU neg cele afirmate..dar de unde ati dedus..Loredana egal Ramona? Ca idee..daca vreti sa raspundeti, daca nu..e ok siimi cer scuze ca va intreb
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

black friptday

Acum 4 ani

Oricum, este salutara ridicarea preturilor, din nou, de data aceasta cu ocazia targului......
Raspunde

a-e

Acum 4 ani

Costul pe metru patrat al unui apartament nou este de cca 450 - 600 euro FINISAT. 600 euro pentru cei excesiv de pretentiosi. Preturile solicitate de vanzatori sunt nejustificat de mari. Unii sunt smecheri, altii sunt fraieri.
Raspunde

M_ _e

Acum 4 ani

Daca costul/ mp este intre 450-600 euro, nu e normal sa ceara 600-900 euro ?? Sau vrei sa iti vanda sub pretul de cost sau fara profit doar pt ca tu esti somer si neadaptat?? Inca unul cateva sarit gardul din gradina lui Dumnezeu....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus