Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Interviu cu Alina Azario, director artistic al Festivalului Clara Haskil: ”Am pariat pe un segment al muzicii clasice mai puțin cunoscut, dar sibienii au fost receptivi!”

Interviu cu Alina Azario, director artistic al Festivalului Clara Haskil: ”Am pariat pe un segment al muzicii clasice mai puțin cunoscut, dar sibienii au fost receptivi!”

Timp de trei zile, muzica clasică va răsuna la Sala Thalia din Sibiu. A patra ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH), care debutează vineri, 27 octombrie, prilejuiește întâlnirea publicului meloman sibian cu muzicieni valoroși, considerați repere ale muzicii clasice internaționale, printr-o serie de recitaluri și concerte de excepție. Am aflat tot ce trebuie să știți despre ediția din acest an de la Alina Azario, pianistă și director artistic al festivalului.

A patra ediție a FICH vine cu schimbări majore: mai puține zile de festival, dar un program mult mai dinamic față de edițiile trecute. Care sunt noutățile ediției din acest an și cum crezi că vor ajuta la creșterea festivalului? Am încercat în acest an să împletim un program mai compact, în care concertele să fie concepute în jurul muzicii de cameră. Artiștii invitați vor urca de mai multe ori pe scenă, în repertoriu solo, de duo, trio sau alături de orchestră. Varietatea programului propus e astfel mai amplă și cred că în acest fel publicul are șansa de a descoperi din perspective diferite fiecare artist în parte. Iar prin decizia de a restrânge durata festivalului într-un weekend lung, de vineri seara până duminică seara, ne-am dorit să concentrăm atenția asupra spiritului de festival!

Anul acesta, în program s-a strecurat un concert matinal, un lucru mai puțin obișnuit pentru publicul sibian amator de concerte camerale. Cât de receptiv crezi că va fi publicul la această nouă provocare? Și eu mi-aș dori să am răspuns la această întrebare, să știu dinainte reacția publicului! Dar acest lucru nefiind posibil, nu îmi rămâne decât să sper că sala va fi plină. Eu cred că este un lucru special într-un festival, să mergi la mai multe concerte într-o singură zi și să experimentezi un program diferit. Până la urmă, dacă toată programarea unui festival ar fi previzibilă, cred că festivalul și-ar pierde din interes.

Cu o zi înainte de începerea festivalului va fi lansată o biografie a pianistei Clara Haskil. De ce ai recomanda sibienilor lectura acestei cărți? Clara Haskil face parte din patrimoniul nostru cultural, dar din păcate cred că sunt prea puțini cei care știu cine a fost ea cu adevărat. Nu sunt numeroși cei care știu cât de apreciată, de adulată aș îndrăzni să spun, e interpreta în Occident. Dar mai mult decât atât, această carte ne spune o poveste, una adevărată, a unui parcurs atipic. Clara Haskil a fost un soi de magician: a știut să transforme talentul în geniu, fragilitatea în forță, dificultățile în perseverență și tenacitate. S-a luptat cu un destin adeseori tragic, și cu un caracter care nu i-a permis niciodată nici cea mai mică umbră de falsitate. Calitățile ei i-au fost uneori un frâu în eliberarea carierei: umilința, îndoielile de sine, căutarea perfecțiunii. Dirijorul Paavo Järvi spunea recent că „trăim într-o lume în care se pare că toți vorbesc și nimeni nu ascultă.” Aș adăuga că trăim într-o lume în care rapiditatea înseamnă aproape totul. Din toate aceste motive, cred că această carte retradusă de editura Humanitas ne poate inspira pe fiecare dintre noi, fie că suntem sau nu muzicieni.

În fiecare an, festivalul aduce la Sibiu nume importante ale scenei internaționale. Ce impresie le lasă festivalul? Dar orașul? Nu puțini au fost artiștii care au venit pentru prima oară în România cu ocazia acestui festival! În cazul lor, cred că sentimentul preponderent a fost cel de surpriză. Una plăcută, evident! Au fost impresionați de frumusețea Sibiului, de generozitatea și curtoazia sibienilor. Unii muzicieni mi-au mărturisit că au fost impresionați de publicul din Sala Thalia, de atenția cu care au știut să asculte concertele. Mai toți artiștii au spus că își doresc să revină cât mai curând în România.

De cealaltă parte, ce reacții ai primit din partea publicului în legătură cu festivalul după primele trei ediții? Mi-aș dori să primim un feedback mai puternic din partea publicului! Eu locuind în Germania nu pot să iau pulsul festivalului așa cum aș putea, dacă aș locui în România. În acest sens chiar încurajez cititorii Turnul Sfatului care au participat sau urmează să participe la festival să ne adreseze mesaje pe pagina noastră de facebook sau la adresa [email protected]. Totuși, până acum nu am primit decât cuvinte de laudă pentru programarea făcută. Și acest lucru mi-a umplut mereu inima de bucurie.

Cum găsești echilibrul între muzicienii pe care ți i-ai dori să-i inviți la festival și cei pe care îi poți aduce, atât din punct de vedere tehnic, dar mai ales financiar? Eu fiind pianistă, fac parte din aceeași familie cu artiștii care vin la festival. Nu sunt un soi de manager care își poate permite o anumită categorie de artiști doar în funcție de buget. Bineînțeles că partea financiară e una extrem de importantă, practic fără ea nimic nu ar fi posibil. Dar muzicienii știu că acest proiect e unul de suflet. Numai așa am putut aduce nume de primă anvergură, mizând pe un echilibru între posibilități și ideal.

Este Sibiul o gazdă bună pentru un festival de muzică clasică dedicat Clarei Haskil? Sigur că da, tocmai de aceea și continuăm acest festival în Sibiu!

Cum crezi că va evolua festivalul în următorii ani? Răspunsul depinde de mulți factori, iar eu una nu pot să dau un răspuns obiectiv. Pot în schimb să spun că mă strădui, eu și schipa mea, să facem din acest festival un eveniment inconturnabil în scena muzicii clasice din România. Dar succesul depinde în mare măsură și de public, de receptivitatea lui și a celor care ne-au acordat încredere de la început. În plus, acest festival a pariat încă de la început, pe un segment al muzicii clasice mai puțin cunoscut și gustat poate de sibieni, și anume muzica de cameră. Eu sunt foarte optimistă și tind să cred că acest festival are toate ingredientele pentru a se dezvolta frumos și treptat, de la an la an. După cum vezi, explorăm în fiecare an noi posibilități și idei, iar succesul ține de perseverență și de pasiune.

Cum se vând biletele până acum și de unde pot fi cumpărate? Biletele se vând online prin rețelele Bilet.ro și Eventim.ro sau pot fi cumpărate direct de la Casieria Sălii Thalia și de la Librăria Humanitas Sibiu.

Vă așteptăm în acest weekend la Sala Thalia!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 6 ani

Hi mah, pa cum sa nu hi receptiv daq ale noastre, vor sa fie "abuzate" decat pe muzica simfonica?
Raspunde

...

Acum 6 ani

ca la noi in marginime / simfonia nu-i la nime' / oile nu-s abuzate / cu arcusu' pe la spate
Raspunde

Zexe

Acum 6 ani

Numai romani in marele oras Hermannshit: festivalul Clara Haskil, directoarea festivaluluii este Azario din Jermania, citate din „celebrul” dirijor Paavo Järvi... Bă, javrelor, ati ajuns slugile veneticilor! :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus