Marţi,
06.12.2022
Innorat
Acum
7°C

Religia în sec. XXI, dezbătută într-un spectacol asemănător serialelor de pe HBO

Religia în sec. XXI, dezbătută într-un spectacol asemănător serialelor de pe HBO

Un spectacol altfel. Așa prezintă regizorul Radu Nica proiectul „10”, ce se vrea un fel de serial asemănător cu ce vedem pe Netflix sau HBO. Însă, de data aceasta, într-un spectacol de teatru ce pleacă de la cele 10 porunci și de la întrebarea esențială dacă e nevoie de religie pentru a duce o viață morală. Premiera va avea loc pe 1 decembrie, de ziua națională a României, de la ora 19:00, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca”.

„10” este un proiect original al echipei de creatori, inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament. Acestea au reprezentat codul moral al poporului lui Israel și au stat, de asemenea, ca fundament etic pentru întreaga creștinătate de două mii de ani în coace. Textul conține zece scene de sine stătătoare, dar și interconectate, având zece personaje principale. Fiecare scenă are drept protagonist unul din cele 10 personaje, care-și prezintă viața din propria perspectivă a celui care încalcă una dintre poruncile biblice.

„M-a interesat foarte tare să văd, pornind de la sentimentul religios tematizându-se în teatru, ce fel de reacții trezește în actori, cât și în spectatori. Din varii motive, dar toate pozitive, proiectul s-a transformat. Tehnologia și știința nu mai sunt atât de importante și am constatat că este bine să mergem pe experiențele personale ale actorilor. Scopul nu era acela de a lovi în credință, ci de a mijloci această experiență, care este una intimă, motiv pentru care am pornit de la aceste povești și împreună cu dramaturgul am creat un scenariu destul de bogat. Structura este un fel de trailer cult care vorbește despre realitatea românească fără să intre extrem de amănunțit că nu e spațiu. El are și o latură zic eu, comercială. Cred că va fi așa cum intuiesc eu, combinația aceasta între trailer și informație care este disipată pe toate scenele. E o structură de puzzle. Cred că lumea vine la teatru pentru un alt fel de experiență decât cea pe care o are la film. În ciuda faptului că structura se aseamănă cu serialele de pe Netflix sau HBO. Experiența din teatru va fi alta”, spune Radu Nica, regizorul „10”.

Rolul artiștilor, spune regizorul este de a lansa întrebări în rândul spectatorilor, iar „10” va face acest lucru, fără dar și poate. „Nu e anti-religios. În ultima perioadă mă preocupă problema asta, dar treaba noastră a artiștilor este să punem întrebări, să provocă lucruri. Suntem cu toții de acord că religia instituționalizată a corupt oameni și da, uneori, nu are o influență pozitivă în societate. Nu va fi un spectacol anti biserică, doar pune întrebarea în ce măsură moralitatea izvorâtă dintr-un popor la marginea civilizației Israel nu însemna nimic acum 3000 de ani când aceste porunci au apărut. Acest popor s-a impus și oarecum de atâția ani se bazează etica după care trăim și noi astăzi. Întrebarea fundamentală care m-a făcut să optez pentru acest proiect a fost dacă mai sunt aceste legi valabile și dacă este nevoie de religie pentru a exista etică, moralitate, în secolul XXI”, mai spune regizorul.

Spectacolul va avea loc pe 1 decembrie, de la ora 19:00, iar prețul unui bilet este 20 de lei și se acordă o reducere de cinci lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus