Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Președintele Comisiei Europene: Sibiul este reprezentativ pentru ce s-a întâmplat în ultimele decenii în România

Președintele Comisiei Europene: Sibiul este reprezentativ pentru ce s-a întâmplat în ultimele decenii în România

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut astăzi o întâlnire oficială cu președintele României, Klaus Iohannis.

În cadrul conferinței de presă susținută la finalul întrevederii, președintele Junker a ținut să amintească și de Sibiu.

"Vorbesc germana pentru că Preşedintele Klaus Iohannis este vorbitor de germană şi ne leagă această limbă. În Luxemburg şi în Sibiu se vorbesc limbi foarte asemănătoare, aşa că am putut vorbi în luxemburgheză. În plus, vom putea continua în engleză, franceză, germană şi română.

Mă bucur că astăzi ne-a vizitat Preşedintele României şi la anul, în Preşedinţia română, pe 9 mai, la Sibiu, va avea loc un Summit foarte important. Am ales Sibiul pentru că acest oraş, aceste ţinuturi sunt foarte reprezentative pentru ce s-a întâmplat în ultimele decenii în România.
Este normal ca Preşedintele României să vină în vizită la Bruxelles. Înainte nu era, şi mi se pare normal ca în primele şase luni ale anului viitor România să preia Preşedinţia Uniunii Europene. Istoria României şi a Europei va fi pe mâini bune când Klaus Iohannis va prelua această preşedinţie.

Astăzi am discutat despre foarte multe lucruri, dar îl voi lăsa pe domnul Preşedinte mai întâi să vă spună detaliile. Pe mine aveţi de atâtea ori ocazia să mă ascultaţi încât o mică schimbare e bună. Astfel, îi dau cuvântul prietenului meu!", a declarat Jean-Claude Juncker.

De partea cealaltă, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că o bună parte a discuțiilor s-au concentrat, respectiv s-au centrat, pe Preşedinţia Consiliului Uniunii, preşedinţie care va fi preluată de România în primul semestru al anului 2019.

”Am discutat însă mult şi despre viitorul Uniunii, despre crizele pe care trebuie să le abordăm cu multă hotărâre şi, sperăm noi, cu rezultate foarte bune. Am abordat însă şi chestiuni foarte concrete, cum ar fi discuţiile pentru Cadrul Financiar Multianual post-2020. Am discutat, evident, şi despre România. A existat un interes proporţional cu evenimentele pe care le avem acasă, inclusiv pe tematica justiţiei. Însă, vreau să spun din capul locului că toate discuţiile au fost într-o notă pozitivă, constructivă şi mi-au făcut plăcere.
Referitor la Preşedinţia Consiliului Uniunii, am subliniat chiar din introducere că România este o ţară pro-europeană. Aşa va rămâne. Este o ţară deplin angajată în procesul de consolidare al Uniunii şi, prin Summitul pe care îl vom organiza în timpul preşedinţiei noastre, vom contribui, cred eu, într-o măsură foarte bună la construcţia unui viitor foarte bun pentru Uniune.

original_intalnire_cu_jean-claude_juncker_3

Am evidenţiat cele patru dimensiuni importante care vor sta la baza elaborării Programului nostru pentru Preşedinţie. Le-aş enumera:

Asigurarea unei creşteri durabile şi echitabile pentru toate statele membre, prin inovare, digitalizare şi creşterea gradului de convergenţă şi a conectivităţii;

Menţinerea unei Europe sigure pentru cetăţenii săi;

Consolidarea rolului global al Uniunii Europene;

Promovarea valorilor comune europene.

Viziunea noastră, a României, este una puternic pro-europeană, şi avem, noi, România, ca obiectiv strategic o integrare mai profundă în Uniune. Vrem ca acest lucru să transpară şi prin felul în care vom organiza Preşedinţia. Noi suntem pentru o integrare mai profundă.

În pregătirea Consiliului, avem foarte multe probleme de rezolvat şi, în acest loc, ţin neapărat să salut şi să mulţumesc Preşedintelui Juncker pentru disponibilitatea exprimată deja acum ceva timp de a veni în sprijinul României, fie prin discuţii la nivel de conducere, fie prin discuţii la nivel tehnic. Eu cred că vom avea nevoie de toate aceste lucruri.

Dosarele care vor fi scadente în timpul Preşedinţiei noastre, cum se spune, sunt, cred că dacă folosesc cuvântul complicate este un understatement. Vorbesc despre Brexit, vorbesc despre negocierile pe Cadrul Financiar Multianual post-2020 şi viitorul Uniunii Europene.

Despre toate aceste lucruri am vorbit astăzi în Consiliul Comisarilor. Am primit încurajări, am primit idei foarte bune, am primit întrebări foarte bune - recunosc că niciuna încuietoare - şi sunt foarte optimist în ce priveşte colaborarea noastră în pregătirea Preşedinţiei Consiliului Uniunii.

Cred că vă aşteptaţi să spun măcar o frază despre abordarea referitoare la legile justiţiei în România.

Personal, sunt hotărât, şi convins că voi reuşi, ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi, în varianta cea mai bună, îmbunătăţite, legi care pot fi folosite practic, dar, cel mai important obiectiv al meu rămâne acelaşi: independenţa justiţiei româneşti este intangibilă! Este o chestiune pentru care mă voi implica total şi voi face tot, absolut tot, ce poate să facă un Preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa!", a încheiat președintele Iohannis.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 6 ani

Superb, ne atage atentia un luxemburghez arogant care uita ca a fost implicat intr-un scandal de spionaj: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/12/13/jean-claude-juncker-drawn-back-wiretapping-scandal/amp/. Doar prosti mai pot sa puna botul la cacaturi bruxelleze. Am indeplinit toate conditiile solicitate pentru a fi primiti in Schengen. De ce nu suntem primiti? Pe motive politice si astea nu sunt mentionate niciunde in tratatul de aderare. Dar las’ ca Romania e “aparata” la Bruxelles de Macovei si Preda si de alti #rezistenti. Bai nu vedeti ca ne trateaza ca pe niste colonizati? Ca ei sunt nobili si noi satantocii!!!!
Raspunde

Gogu

Acum 6 ani

Am uitat sa mentionez ca fac ceva pe PSD, PNL, USR, PMP, UDMR si in general pe toata clasa politica!
Raspunde

Noob

Acum 6 ani

Ai uitat sa spui ca ești un psdist instruit sa spui ca toate partidele sunt la fel pentru a induce ideea ca degeaba veniți la vot , tot rău va fi , deci lăsați PSD și pe Dragnea sa va conducă !!! Nu ai cum sa intri in Schengen cu 20 de persoane cu dosare penale in guvern, asta înseamnă CORUPȚIE , Gogule , iar corupția ucide și creeaza instabilitate, dar tu ești prea îndoctrinat sa vezi asta, și continui logica idolului tău Iliescu ca occidentalii sunt dușmanii poporului și ca ne vor răul , se vede ca nu ai ieșit in viața ta din bârlog . Atunci când vom merita , vom intra in Schengen, da , corespundem din punct de vedere tehnic, dar nu și al factorului uman , asta nu înțelegeți voi , copiii lui Iliescu!!!!
Raspunde

SO ROS

Acum 6 ani

...ce asteptati de la un betiv si un balbait ? Romania tot Romanie ramane ... asta conteaza !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus