Luni,
04.07.2022
Cer Senin
Acum
25°C

“Dezvoltarea“ stațiunii Păltiniș la 5.000 de locuri de cazare o ia de la capăt. Primarul din Poplaca: “păi, nu s-a desființat?“

“Dezvoltarea“ stațiunii Păltiniș la 5.000 de locuri de cazare o ia de la capăt. Primarul din Poplaca: “păi, nu s-a desființat?“

Înființată în 2011 în urma demersurilor Consiliului județean Sibiu, asociația pentru dezvoltarea stațiunii Păltiniș n-a avut prea mare activitate. Actuala conducere județeană vrea să "reactiveze" situația, spre nedumerirea unor primari din zonă, care consideră proiectul încheiat. În continuare, proiectele pe hârtie despre dezvoltarea de noi pârtii continuă cu episodul "stațiunea de la Bâlea".

Aproape 300.000 de lei a costat Planul de amenajare turistică a zonei Păltiniș-Cindrel. Banii au venit de la Consiliul județean Sibiu, instituția care în 2011 făcea public extrase din acest plan: 42 de pârtii cu o lungime totală de aproximativ 51 de km, cinci instalaţii majore de transport pe cablu, noi locuri de cazare (până la 5.000) şi parcare, trasee de drumeţie, de ciclism și tiroliene. Investiţiile totale erau aproximate atunci la 124 de milioane de euro. Respectivul plan de amenajare a teritoriului a fost supus dezbaterii publice, adoptat de consilii, discutat de factorii de mediu.

În vara lui 2011, președintele CJ Sibiu de atunci, Martin Bottesch, alături de primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, și de primarul de atunci al comunei Poplaca, Cornel Surdu, semnau și înființarea Asociației de dezvoltare intercomunitară Păltiniș-Cindrel. "Asociaţia se constituie în scopul dezvoltării turistice a zonei Păltiniş-Cindrel", era rezumatul obiectivului acestei asociații. Dezvoltarea zonei avea să respecte planul de amenajare a teritoriului pe baza căruia care, doi ani mai târziu, au fost alocate 1,7 milioane de lei în vederea realizării unor studii de prefezabilitate și fezabilitate. Banii nu au mai fost cheltuiți, iar acum, șapte ani mai târziu, pentru unii primari lucrurile sunt "moarte". "Asociația aceea s-a dezvoltat, nu mai e în vigoare. Nu mai funcționa, cu părere de rău, așa că s-a desființat", spune Vasile Budin, primarul comunei Poplaca, al cărei teritoriu este, parțial, cuprins PATJ-ul din 2011.

"Desființarea" despre care vorbește actualul primar al comunei Poplaca este doar parțial reală: comuna pe care o conduce a ieșit din ADI Păltiniș Cindrel în 2016, când, într-adevăr, s-a dorit această dizolvare. "În mandatul trecut s-a dorit desființarea ADI Păltiniș-Cindrel și chiar s-au făcut demersuri în acest sens, dar s-a opus Primăria Sibiu, însă Primăria Poplaca a ieșit. Acum am reluat discuțiile cu primarii din unitățile teritorial-administrative care se află în raza de acoperire a Planului de amenajarea teritorială. Urmează să avem o întâlnire pentru a revitaliza acest proiect. A fost o discuție de principiu. Pe măsură ce vom face pași concreți vă vom ține la curent", spune actualul președinte al CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Deocamdată, în letargica asociație care are ca obiectiv dezvoltarea turistică a Sibiului va fi înlocuit reprezentantul CJ Sibiu. În locul lui Wiegand Fleischer, care a demisionat din funcția de vicepreședinte al CJ la finele anului trecut, va veni Christine Manta Klemens, actualul vicepreședinte al instituției județene.

Mai multe detalii despre planurile cu pârtiile de zeci de km de la Păltiniș puteți citi aici

Plus Bâlea: zona celor 200 de zile cu zăpadă

Cu un PATJ pentru Păltiniș ținut prin sertare, CJ Sibiu pregătește un nou astfel de document, dar de data aceasta pentru un proiect și mai mare: cel al dezvoltării turistice a zonei montane a masivului Făgăraș - zona Bâlea. Este vorba de o reiterare a proiectului din vremurile fostului regim ceaușist, de această dată readus în discuție de actualul Executiv. Primul pas - socotesc autoritățile locale - este un nou parteneriat, între județele Sibiu, Argeș și Brașov, parteneriat care să ducă la redactarea unui nou plan de amenajare a teritoriului. "Obiectivul acordului de parteneriat îl constituie realizarea în comun a promovării și dezvoltării turistice a zonei montane a masivului Făgăraș, identificarea unor soluții optime pentru crearea infrastructurii referitor la protecția mediului în zona montană a celor trei județe, precum și identificarea nevoilor și a obiectivelor de dezvoltare, concretizându-se în proiecte cu finanțare internă sau externă", se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru adoptarea de către CJ Sibiu a acordului în discuție.

Acordul de parteneriat are, în primă fază, și o perioadă de valabilitate, stabilită la zece ani. În toată această perioadă, "parteneriatul dintre părțile semnatare se va concretiza și se va realiza de către președinții consiliilor județene, semnatari ai prezentului acord, prin schimbul permanent de date și informații, precum și prin parteneriate cu alte instituții cu atribuții în gestionarea programelor naționale în scopul valorificării potențialului turistic și creării unor produse turistice competitive", după cum se arată în draftul de parteneriat.

Acesta este încheiat având la bază și un program cuprins în Masterplanul investițiilor în turism, adoptat anul trecut prin Hotărâre de guvern. Programul respectiv se numește "dezvoltarea infrastructurii domeniului schiabil, Munții Făgăraș - 200 de zile cu zăpadă pe an - dezvoltare durabilă în Masivul Făgăraș".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Pop

Acum 4 ani

Au uitat sa treaca in proiect , un WC si cosuri de gunoi pentru statiunea Paltinis ! Macar pe hartie sa apara ... Speram sa nu le uite in proiectul pentru Balea , pentru ca as fi foarte dezamagit !!! :-)
Raspunde

Euuu

Acum 4 ani

Vai de capul nostru ... Puteam sa fim foarte departe cu Paltinisul. Nu ne uitam putin peste granita ??? Ce a reusit sa faca Bulgaria , cati bani le aduce statiunea lor montanta. Domnul primar din Poplaca nu este interesat sa aduca bani judetului , daca era vorba sa ii intre lui ceva in buzunar era primul care facea ceva !!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iulian mihaiu

Acum 4 ani

Esti un idiot . Intai verifica si apoi vorbeste prostule .
Raspunde

Cl. Anul politic

Acum 4 ani

Foarte bine marcat, domnule Pop. Aș îndrăzni să adaug că desființarea bibliotecii, a Poștei, a biroului de informații turistice și a magazinului nu au reprezentat cele mai bune soluții. Nici închiderea cabanei lui Constantin Noica, fiind acum interzisă la vizitare. Dar problema cea mai gravă mi se pare lipsa unui punct de prim-ajutor cu un medic de gardă. Muntele mai oferă și accidentări uneori, atât vara cât și iarna.
Raspunde

Pop

Acum 4 ani

Acum serios vorbind , mare pacat ca au distrus ceea ce era specific Paltinisului : cabane negre cu geamuri rosii ! Cum au facut grecii care au pastrat specificul local : case albe cu geamuri albastre , dar din pacate ne conduc cei pe care i-am votat ! :-)
Raspunde

K.Samuel

Acum 4 ani

Nu v-a asteptati la investitii din partea primariei Sibiu. Si-a demonstrat deja incompetente in nenumarate randuri prin incapacitatea de a cheltui banii disponibili. Nu suntem in stare sa ne asfaltam strazile toate, sa bagam cablurile in pamant sau sa intretinem corespunzator asfaltul existent... Cu atat mai putin sa dezvoltam ceva nou...
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Se fac studii peste studii,se iau banii,iar apoi studile se inchid in sertar,iar dupa cativa ani se repeta schema.O afacere de succes!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Da

Acum 4 ani

"Treaba" saseasca toti aceeasi minciuna.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 4 ani

Sper ca oameniI Sibieni sau turisti sa in priceapa ca totul e praf in ochi..... Turism? Romania ( scuze ) e in Comuna Primitiva la acest capitol. ..si va Fi probabil inca cel putin un secol from now on.
Raspunde

marius

Acum 4 ani

N-ar fi rau ca studiile sa fie platite doar in masura in care incep lucrarile pentru care s-au facut.Astfel constructorul pe masura ce inainteaza lucrarea poate confirma sau nu studiul de fezabilitate.
Raspunde

marius

Acum 4 ani

Proiect domeniu ski pe Vf. Batrana era expus din anii 80 la fac. de arhitectura Bucuresti asa ca despre ce tot vorbim.Intre timp se mai schimba vorbitorii.
Raspunde

#un flash mob la CJ?

Acum 4 ani

Poate nu ar strica si un flash mob in fata la CJ pentru astfel de proiecte! E un proiect care ar aduce multi turisti si bani bugetului local daca ar fi un pic de INITIATIVA din partea conducerii (nu pt. studii ci pentru actiuni concrete) si un pic de VIZIUNE.
Raspunde

D. RÂNJALĂ

Acum 4 ani

CÂND NE VIN SURÂSURI RÂNJITE DE PE PÂRTIILE ȘURIANULUI - DUPĂ 3 MANDATE DE PRIMAR - RESPONSABIL SI DE SOARTA PĂLTINIȘULUI - LA CE SĂ NE MAI AȘTEPTM SĂ NE VINĂ DE PE CEL MAI INALT SCAUN AL RO ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Minodora Mitrofan

Acum 4 ani

Paltinisul este exact ca Sibiul. O mare balega plina de oameni fuduli care se cufuresc in spatele surii!
Raspunde

Unu

Acum 4 ani

Minodora Mitrofan, daca tu faci asta nu inseamna ca lumea din Sibiu isi face nevoie in spatele surii. Poate la tine in Valcea inca se practica si ai venit cu amintiri de acasa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus