Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

VIDEO Salamul de Sibiu a ajuns la Discovery. Cum se face

VIDEO Salamul de Sibiu a ajuns la Discovery. Cum se face

O echipă a emisiunii ” 'How it's Made'' a televiziunii Discovery Channel a filmat în fabrica Agricola Bacău procesul de producție al salamului de Sibiu. Clipul a fost finalizat la finalul anului trecut și prezintă toate etapele de la intrarea carcasei de porc pe poarta fabricii și până la felierea salamului și expedierea către magazine și exportatori.

Singura legătură între Sibiu și acest salam este dată de modul în care românii au înțeles  de-a lungul timpului să citească eticheta. Salamul este produs prima dată la începutul anilor 1900 de un italian care și-a deschis o afacere în Sinaia, “Intreprinderea individuală Filippo Dozzi”. Produsul a început să fie foarte apreciat pe piața locală, dar și în străinătate, fapt pentru care italianul a început exportul masiv. Doar că pentru a ajunge în Imperiul Austro-Ungar, produsele trebuiau să treacă pe la vama Sibiu, și chiar dacă italianul și-a intitulat produsul ”Salam de Iarnă”, acesta primea la graniță ștampila ”Vama Sibiu”. Astfel că, în timp, produsul a început să fie cunoscut ca ”Salam din vama Sibiu”, iar mai apoi ”Salam de Sibiu”.

https://youtu.be/P1WKI6LQYVE

O legendă spunea că acest salam era făcut din carne de cal, însă de la începuturi și până azi nu se folosește decât carne de porc.

România a reușit să înregistreze la nivel european, ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP) Salamul de Sibiu în 2016, iar societatea din Bacău este una din cele șase societăți care pe folosi această denumire.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

pelegrinul fardulos

Acum 4 ani

Citam din articol >Clibul a fost finalizat la finalul anului trecut și,,,> stie cineva ce este un clib ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 4 ani

Salamu de sibiu se face la bacau. Deci nu la sibiu. Atunci de ce nu il vand sub numele de salam de bacau?
Raspunde

sibian100%

Acum 4 ani

Tot felul de povesti oltenesti despre salamul de Sibiu.Eu stiam despre niste sași brașoveni care l-au produs in Sibiu,nicidecum de un macaronar care in cel mai bun caz l-ar fi facut pentru pizza,adica un salam inferior.Important este ca nu-i salam de vâlcea.Cred că ar fi fost oribil.
Raspunde

Romanul

Acum 4 ani

Mdea...Salamul de Valcea ar fi fost disgusting la fel ca si Valcea lui Salam...la fel,disgusting :) Sa stea oltenii astia la ei acolo la tabla...eu ma dau cu moldovenii mai bine :)
Raspunde

Dorin

Acum 4 ani

Daca era produs la Sinaia si exportat apoi, logic ar fi fost sa scrie pe el "vama Brasov". Deci, in baza povestii, "salam de Brasov"! Bine ca nu mananca turcii carne de porc, ca s-ar fi numit "salam de Giurgiu"...
Raspunde

Cristi

Acum 4 ani

Tre sa mai inveti un pic de istorie... sa afli mai multe despre imperiul austro-ungar si de importanta fiecarui judet/oras in acea perioada :) Vama Brasov... AHAHAHAHAHAHA :)) esti cu capu :))
Raspunde

Loredan Oieru Vesel

Acum 4 ani

Uitati-va saptamana viitoare, sunt doua episoade la rand, unul "The KonTiki belly soup", iar celalalt "Sir Gigi's smalls", am auzit ca sunt tot despre traditie si cultura in orasul nostru milenar! Mandru ca sunt sibian!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus