Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Viitorul grătarelor de pe Valea Ștezii: ”la început oamenii ar putea fi nemulțumiți, dar comunitatea câștigă”

Viitorul grătarelor de pe Valea Ștezii: ”la început oamenii ar putea fi nemulțumiți, dar comunitatea câștigă”

Sibienii sunt invitați să participe la o prezentare referitoare la stadiul unora dintre apele din județ, agresate de poluare și intervenții ilegale. Prezentarea are rolul de a determina autoritățile locale, dar și sibienii, să se implice în reînvierea frumuseții naturale.

În cadrul prezentării cu titlul ”Pescuitul recreativ și sportiv – utopie în apele poluate”, pescuitul este doar un pretext pentru a prezenta situația ”tristă” a multor ape din județ, după cum spune Darius Scoică, reprezentant al asociației Fly Fishing Club Sibiu. Reprezentanții acestei asociații, cu sprijinul Sistemului de gospodărire a apelor, vor realiza o prezentare a situației îngrijorătoare a unor ape precum râul Avrig ori Valea Ștezii în zona Curmăturii și vor propune soluții pentru eliminarea poluării, în special. ”De când am preluat mai multe ape în concesiune-gestiune de la Sistemul de gospodărire a apelor, am umblat mai mult pe teren. Și situația este foarte tristă în multe zone dintre cele preluate de noi. Spre exemplu, râul Avrig în partea inferioară s-a transformat în groapă de gunoi. Apoi, mai sunt zonele superioare ale râului, unde au loc exploatări forestiere, dintre care unele nu respectă normele legale. Și de acolo pornesc o serie de probleme, de sedimentare, de asigurare a biotopului și așa mai departe. Voi da mai multe exemple concrete din teren. Noi, ca ONG, va trebui să intervenim. Pentru că astfel de situații nu afectează doar pe cei pasionați de pescuit”, spune Darius Scoică, din partea Fly Fishing Club Sibiu.

Prezentarea ”Pescuitul recreativ și sportiv – utopie în apele poluate” este programată să aibă loc vineri, 23 martie, de la ora 10:00, la sediul Serviciului de Gospodărire a Apelor Sibiu, situat pe strada Autogării, nr. 10.
Asociația pe care o reprezintă a preluat în concesiune de la Apele Române râul Avrig, de la izvor la vărsarea în râul Olt, lacul de acumulare de la Gura Râului, cu Cibinul Mare și Cibinul Mic, lacul glacial Iezer și Valea Ștezii în zona Curmăturii. ”Am insistat să luăm această apă (Valea Ștezii – n.r.) în concesiune pentru că a fost și este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă acolo, atât la adresa apei, cât și a frumuseții acelui loc. Acolo, vara este o serbare mioritică continuă. Ori legea spune foarte clar că nu ai voie să intri cu mașina pe spațiul verde din albia râului. Legea mai spune și că nu ai voie să faci foc aproape de liziera pădurii și nici pe jos. Ca să nu mai vorbim de factorii de poluare, cu deversări și așa mai departe. La noi nu se mai respectă nimic. Apa aceasta este foarte aproape de Sibiu, iar dacă oamenii vor fi educați în timp, iar Primăria Rășinari va accepta propunerile noastre de proiecte, cred că se poate schimba foarte simplu situația. Iar asta fără să fie interzis oamenilor să meargă acolo. Din contră, poate merge, dar la locuri cu grătare amenajate, cu locuri de parcare amenajate și așa mai departe. Chiar dacă la început vor fi nemulțumiți unii oameni, în timp Curmătura Ștezii poate reveni la frumusețea pe care o avea înainte. Și tot comunitatea locală va fi cea care va avea de câștigat”, spune Darius Scoică.

El insistă pe faptul că prezentarea programată vineri, precum și inițiativele asociației din care face parte au drept scop dialogul. ”Noi vom prezenta niște realități asupra cărora trebuie să intervenim cu toții. Este o invitație la dialog, la a ne uni pentru a rezolva problemele și nu este nicidecum un proces de incriminare. Pentru că asta e cel mai ușor, să arăți cu degetul”, adaugă reprezentantul Fly Fishing Club Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fabian Apolzan

Acum 5 ani

Daca ne luati si gratarul de la Curmatura care este urmatorul pas?! Interzicerea ciorbei de burta de la Kon Tiki sau a celebrilor mititei de la Nea Gigi din Obor?! Omorati astfel insusi spiritul sibian, coloana vertebrala a orasului sta in aceste traditii milenare!!!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Ba sa le interzică complet, ce locuri de parcare amenajate? N-am chef sa vad cum apar parcări cu zeci, sute de mașini pe acolo. Că așa se fac lucrurile la noi. Sau spatii de grătare? Aia înseamnă să se ia un loc relativ verde de acum și să se înghesuie in el oamenii cu grătare până devine un maidan bătătorit complet. Nu. Nimic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcela Bijboaca

Acum 5 ani

Gratarele de la Curmatura impreuna cu ciorba de burta de la indragitele locatii sibiene si mititeii din Obor sunt sufletul gastronomiei si a fapturii sibiene! Lasati-ne sa fim noi! De la sibieni pentru sibieni!
Raspunde

Mama

Acum 5 ani

Tare chestia cu poluarea daca ai gratar amenajat nu polueaza ca cel adus de acasa , super . Masina nu are substante poluante pe roti daca intrii pe iarba. Nu vad legatura intre pescuit si gratar
Raspunde

Chichi

Acum 5 ani

Interzis complet. Ce rămâne după ei e mai poluant decât grătarul.
Raspunde

Dan

Acum 5 ani

Dacă tot va pasa, Sa vad prima amenda data pt aruncarea gunoaielor sau molozului la marginea drumului sau în albiile râurilor prima data. Sa vad Enduro și ATV interzis și strict reglementat, sa vad ciobanii din marginime educați mai întâi sa nu mai folosească râurile drept canalizare.
Raspunde

Nico Leta

Acum 5 ani

ar fi foarte pacat -- ce chefuri si betii am mai tras pe Steaza ! :)
Raspunde

???

Acum 5 ani

Ce cauta fly...... in ecuatia asta????
Raspunde

!!!!

Acum 5 ani

Da cautare google si vezi :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus