Întrucât se apropie festinul de Paști, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu le transmit pofticioșilor o serie de recomandări, astfel încât masa de sărbători să nu se încheie cu un drum la urgențe sau cu dureri de stomac.
„În euforia sărbătorii, nu trebuie totuşi să uităm consecinţele provocate de alimentaţia în exces, mai ales după perioada mai lungă sau mai scurtă de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”. Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.Recomandări:
- Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.
- Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
- Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
- Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
- Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!
- Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
- După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.
- Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:
- nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;
- nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;
- nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
- nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
- păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
- menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sănătate Publică Sibiu , Krisztina Gaal , miel , Noua Zeelandă , Sarbatorilor Pascale , mancare sibiu , Sfintelor Paşti , Drobeta Turnu Severin , Carnegie Hall
Vizualizari: 754
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
@Aci Dutu
Acum 2 ore
Annelise Stoica
Acum 2 ore
Bogdan
Acum 2 ore
Kwi sfideaza in continuare din S Klasse
Acum 2 ore
Moldamin de la Gusterita