Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

Fotografia fostului prefect de Sibiu, devenită viral. “tot sub masă... vezi poziția doamnei Olguța“

Fotografia fostului prefect de Sibiu, devenită viral. “tot sub masă... vezi poziția doamnei Olguța“

O fotografie realizată de fostul prefect de Sibiu, Cristian Roman, actual manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, a devenit viral: personaj principal al imaginii este ministrul Lia Olguța, situată alături de premierul Viorica Dăncilă, dar și de consilierul Darius Vâlcov și Sevil Shaideh.

Cristian Roman, prefect al Sibiului în perioada 2016 – 2017, a participat în cursul zilei de luni la întâlnirea organizată de Guvern cu managerii spitalelor din țară, tema reuniunii fiind salarizarea personalului din sănătate. Chestiunea este una care a generat proteste la nivel național, proteste care ar urma să culmineze cu o grevă generală. “Salariaţii din spitalele de monospecialitate (pneumoftiziologie, psihiatrie) au avut mult de suferit. Concret, începând cu luna martie, veniturile a 45% dintre angajații Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au fost mai mici cu sume între 100 şi 1.200 lei, din cauză că valoarea sporurilor de pericol a fost diminuată în conformitate cu noile prevederi ale Legii nr.153/2017 şi H.G. nr.153/30.03.2018. (...) Vă mărturisesc că am fost mai optimist înainte de această întâlnire“, a scris, printre altele, Cristian Roman pe pagina sa de Facebook.

“O poză cât 1.000 de glume proaste“

Ceea ce a atras atenția asupra postării sale a fost, însă, una din cele două fotografii care au însoțit textul, imagine realizată cu reprezentanții Guvernului situați la prezidiu. Fotografia a fost preluată și răspândită rapid în special pe Facebook. Printre cei care au preluat-o este și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în Guvernul condus de Dacian Cioloș. “O poză cât 1.000 de glume proaste cu veniturile personalului sanitar. Imaginea este grăitoare. Șefii... in dreapta fotografiei (da, chiar domnul Vâlcov și doamna Sevil). Poșeta... sub masă. Atitudinea... tot sub masă... vezi poziția doamnei Olguța! Înțeleg că urma o întâlnire cu manageri de spitale la Palatul Victoria. Probabil le-au explicat cum să facă hocus-pocus cu bugetele...“, a scris Voiculescu. În doar două ore, postarea lui Voiculescu cu imaginea realizată de Cristian Roman a fost redistribuită de 1.000 de ori, comentată de peste 300 de persoane și apreciată de peste 3.2000 de utilizatori ai Facebook-ului.

Redăm, mai jos, postarea integrală a lui Cristian Roman

LA GUVERN...

Am anticipat încă de la apariţia Legii nr.153/30.06.2017 că aceasta va provoca probleme şi nemulţumiri în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sănătate (dar nu numai).

În calitate de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, am început să fac demersurile legale (discuţii telefonice, memorii, audienţe, întâlniri) cu parlamentarii şi miniştrii care puteau remedia inadvertenţele legislative constatate.

Primele întâlniri efective cu reprezentanţii ministerelor de resort (Ministerul Muncii şi al Justiţiei Sociale, M. Sănătăţii, Min. Dialogului Social), precum şi sindicatele le-am avut începând cu luna septembrie 2017.

O parte din problemele semnalate au fost soluţionate pe parcurs sau au fost găsite doar rezolvări temporare, însă altele au rămas…

Din păcate, suspiciunile noastre s-au confirmat, astfel încât salariaţii din spitalele de monospecialitate (pneumoftiziologie, psihiatrie) au avut mult de suferit. Concret, începând cu luna martie, VENITURILE a 45% dintre angajații Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu AU FOST MAI MICI cu sume între 100 şi 1200 lei, din cauză că valoarea sporurilor de pericol a fost diminuată în conformitate cu noile prevederi ale Legii nr.153/2017 şi H.G. nr.153/30.03.2018.

Astăzi am participat, alături de alți manageri, la sediul Guvernului, la o întâlnire cu Prim-Ministrul României si ministrii de resort. Cu aceasta ocazie membrii Guvernului au înţeles în mod real problemele expuse pe larg în cele 4 ore de discuții. Vă marturisesc că am fost mai optimist înainte de această întâlnire. Am sperat că noi, managerii, vom fi sprijiniți să ieșim din impas, prin emiterea unor acte normative care să conducă la soluţionarea problemelor cu care unităţile sanitare se confruntă. Din păcate, anvelopa salarială este limitată, astfel că GUVERNANȚII AU SPUS CĂ ESTE IMPOSIBIL SĂ SE RENUNȚE LA LIMITA DE 30% în care ordonatorii principali de credite trebuie să se încadreze!!! În aceste condiții am propus să se introducă un amendament care să mențină veniturile angajaților la nivelul din luna februarie 2018, deci fără scaderi. Nu s-a acceptat! (Deocamdată, sper!)

În final s-a luat hotărârea de a se înființa un GRUP DE LUCRU format din reprezentanți ai ministerelor si ai managerilor. Am fost ales să reprezint spitalele de monospecialitate. Prima întâlnire va avea loc marți, 24 aprilie, orele 12.30.

Este important să se înţeleagă faptul că, într-o unitate spitalicească, atât MEDICII şi ASISTENŢII, cât şi farmaciştii, chimiştii, kinetoterapeuţii, registratorii, infirmierii, îngrijitorii, brancardierii, spălătoresele, paznicii, bucătarii şi tot personalul administrativ FAC PARTE DIN ECHIPA CARE LUCREAZĂ ÎN BENEFICIUL PACIENŢILOR!

TOȚI ANGAJAȚII, FĂRĂ DISCRIMINARE, TREBUIE SĂ FIE RESPECTAȚI de guvernanţi! Numai aşa putem obține PERFORMANȚĂ!“

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Coca Draxini

Acum 4 ani

...bai - da rai mai sunteti ! Magarilor :(
Raspunde

Ionu Muntilor

Acum 4 ani

Dacă vă referiți la cei din prezidiu, aveti dreptate, doamna Coca!
Raspunde

Andu

Acum 4 ani

Poate se gândea la Dragnea...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

asta manager? poate purtator de sa cose la turcana conserva cu studii la moscava! sau a facut roman studii la mscova si noi nu stim?
Raspunde

lol

Acum 4 ani

O adevarata doamna isi arata educatia in orice imprejurari! Cand nu, calareste.....
Raspunde

Zimbru

Acum 4 ani

O fi avut vreo mancarime ascunsa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus