Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Fractura de logică

Mă trezesc de dimineață și orbescăiesc spre mașină să las ceva pe bord. În parbriz, un mic pătrățel alb, am știut dinainte să îl citesc că e o amendă de parcare. Înjur cu năduf și dau să o bag în portofel când îmi cad ochii pe ștampila de pe amendă. Oficiul pentru Protecția Consumatorilor. Bă, dar de când dă OPC-ul amenzi de parcare?

În poștă, un plic. Îl desfac, înăuntru o înștiințare că mi s-a pus o poprire pe conturi pentru suma de 27 de lei. Știam că trebuie să îi plătesc dar n-am reușit să ajung la finanțe. Mă duc cu banii într-o mână și hârtia în alta pe Dumbrăvii, le întind doamnei de la ghișeu, care mi le dă înapoi ofuscată. Nu vedeți că hârtia e venită de la Agenția pentru Protecția Mediului, ce căutați cu ea la finanțe? Bă, dar de când pune mediul popriri pe conturi?

Adevărul adevărat e că ne-am tâmpit. Și suferim o continuă fractură de logică ce se adâncește din ce în ce mai mult și ne compromite modul de a gândi. Dezbatem forma și ne chișcă de conținut. E mai importantă moralitatea contextului utilizării cuvântului curvă decât abuzul unei instituții a statului. A statului român. Așa am fost noi din totdeauna. Rupți în cur și călăriți de toată lumea, dar cu prințipii și moralitate. Până scuipăm guma pe jos.

În liceu, cu sprijinul profesoarei de limba latină, am început să facem debate-uri. Până în ziua de astăzi cred cu tărie că acele încercări de debate-uri au fost cel mai folositor lucru pe care l-am învățat din școală după scris și socotit. Am învățat arta argumentării pe subiect. Când vorbești de proprietățile benefice ale morcovului și tu vii și spui brocolli are proprietăți și mai sănătoase decât morcovul nu faci altceva decât să ucizi discuția. Iar contribuția ta la schimbul de idei e zero!

Subiectul săptămânii n-a fost, după cum multă lume crede, utilizarea cuvântului curvă de către Times New Roman într-un articol demăifător la adresa concubinei domnului Liviu Dragnea (Am ales atent termenul, ca să nu mă trezesc fără 16.000 de lei în cont). Este un non subiect la nivel macro ca să conteze dacă doamna e sau nu e, dacă ei au făcut sau n-au făcut. Ce ar trebui să ne intereseze, dacă mai avem o brumă de realitate în noi, e că o instituție a statului a comis un abuz. S-a substituit unei alte puteri din stat. Vreți dureri de cap? Luați de aici.

Adevărata curvă e statul român. Stat care mă va da în judecată pentru că l-am discriminat în raport cu Congo, care e un stat de bărbați adevărați, dintr-o bucată. Și că, „ce, noi nu suntem așa?” E un faimos dialog de film care spune că primul pas în rezolvarea unei probleme e să recunoști că ai o problemă. Iar la noi problemele nu sunt Dragnea și țara de șmenari pe care o croiește. Problema e cum gândim noi. Cât de mic gândim noi, de fapt. De aici derivă și acțiunile fiecăruia dintre noi.

Cum ar fi să trăim în viața reală?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus